Gå til hovedinnhold

Fra deltaker til trener

Ole Einar Garthus (64) har ikke vært like sprek hele livet. Men en utskrevet frisklivsresept og 12 uker med hard trening, snudde alt. Nå er han selv instruktør for en blid gjeng.

Sterk og stødig

Ole Einar Garthus startet som deltaker og nå er han trener for Frisklivssentralen. Et smittende humør er med på å spre treningsiveren for denne gjengen i boligkomplekset "Gurines hage" på Hamresanden. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.  Ole Einar Garthus sprer deltakerne på treninga i en vifte foran seg, så alle er med – men alle har armslag. Lokalet er treningsrommet i leilighetskomplekset «Gurines hage» på Hamresanden.

- Da starter vi, sier han mens smilet hans raskt smitter alle i rommet.

Hver fredag kjører han et parti med trim for godt voksne etter "Sterk og stødig"-opplegget.

 Les mer om "Sterk og stødig"

Frisklivsresept

Ole Einar er sivilingeniør, og hadde jobbet i leverandørindustrien til oljebransjen i årene før han fikk sluttpakke. Han hadde noen helseproblemer, med blant annet diabetes type to som han fikk diagnostisert rett etter han fylte 50.

Det gikk noen år før legen ga ham en frisklivsresept som skulle snu alt.

- Jeg hadde kommet meg så vidt under 100 kg og hadde dårlig kondisjon da jeg begynte på Frisklivsresept-kurset i november 2015. Kurset hjalp meg å ta grep for å spise mindre og sunnere og komme i bedre fysisk form, smiler Garthus.

Les mer om "Frisklivsresept"

Han tok av noen kilo under kurset, og har tatt noen kilo senere. Den fysiske formen er stadig blitt bedre, spesielt når det gjelder kondisjon, men også styrke og balanse. Livvidden er klart redusert, så han har måttet skifte ut mye av garderoben. Han fikk også bedre kontroll på blodsukkeret under reseptkurset, og kunne etter hvert redusere litt på medisineringen.

Sa ja til å bli trener

- Jeg følte jo litt at jeg sto i takknemlighetsgjeld til gjengen på Frisklivssentralen, og da de spurte om jeg kunne tenke meg å lede treninger etter Sterk og stødig-opplegget, takket jeg ja. Det har jeg ikke angret på, selv om det var en stor mental omstilling for meg, sier Garthus som er glad for å være en del av et miljø der helse er i fokus.

Yrkeslivet har han hatt i et mannsdominert teknologimiljø, men han setter nå veldig stor pris på å jobbe frivillig med godt voksne innenfor helse.

Stolt avdelingsleder

Avdelingsleder på Frisklivssentralen, Hilde Tørring Enoksen, er stolt og glad over rollen Frisklivssentralen fikk i livet til Ole Einar Garthus. Det har vært en stor glede å se ham gå veien fra deltaker til trener.

- Han er en så fantastisk person, og det han har oppnådd med sin egen helse er veldig bra. Nå tar han treningsgleden og entusiasmen sin med seg inn i rollen som frivillig instruktør, og enda flere får glede av dette, sier hun.

20 personer er i dag frivillig instruktør i regi av Frisklivssentralen. De må gjennom Sterk og stødig-kvalifiseringskurs, førstehjelpskurs og opplæring før de kan tre inn i rollen som instruktører ved en treningsgruppene for seniorer.

Trives som trener

Garthus synes han er godt ivaretatt. Han er også rask med å understreke at han har fått noen gode puff og motivasjon fra andre underveis. Han peker på fysioterapeuten som var den første som nevnte Frisklivssentralen, fastlegen som skrev ut frisklivsresepten, treningskameratene på «Sterk og stødig», en kompis som han fortsatt går turer med, kona og ikke minst personellet på Frisklivssentralen.

- Som frivillig instruktør er jeg i kontakt med de ansatte på Frisklivssentralen fra tid til annen. De er utrolig positive mennesker! Det er alltid hyggelig og jeg føler meg svært godt ivaretatt, både som privatperson og som frivillig medarbeider.

- Vi frivillige instruktører får også faglig oppdatering gjennom regelmessige inspirasjonssamlinger og førstehjelpskurs, sier han.

Kontakt for media

Avdelingsleder
Hilde Tørring Enoksen
906 16 281

Fysisk aktivitet, humør og god helse hører sammen! Bare spør denne gjengen som trener i regi av Frisklivssentralen i boligkomplekset "Gurines have" på Hamresanden. Ole Einar Garthus startet som deltaker før han nå er en av de mange gode trenerne i "stallen" til Frisklivssentralen.

Forfatter: Børge Røssaak Nilsen
Publisert: 12.02.2018 17:38
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?