Gå til hovedinnhold

Fotoprosjekt for ungdom

Kristiansand folkebibliotek, i samarbeid med Senter for Likestilling og Skeiv Ungdom inviterer elever ved ungdoms- og videregående skoler i Kristiansand til å delta i et fotoprosjekt med fotograf Tomas Gunnarsson 17. januar. Påmeldingsfrist er 22. desember.

Opprør mot normer

Elever ved ungdoms- og videregående skoler i Kristiansand inviteres til å delta i et fotoprosjekt med fotograf Tomas Gunnarsson (bildet), som driver bloggen Genusfotografen.se. Som deltaker har man valget mellom å være med på en fotoworkshop eller en drop-in fotografering beregnet på de som ikke kan delta i skoletiden. Foto: Emma Svensson

Kristiansand folkebibliotek, i samarbeid med Senter for Likestilling og Skeiv Ungdom inviterer elever ved ungdoms- og videregående skoler i Kristiansand til å delta i et fotoprosjekt med fotograf Tomas Gunnarsson som står bak bloggen genusfotografen. Her vil deltakerne lære hvordan normer, stereotyper og fordommer omkring kjønn, legning, etnisitet og funksjonsevne gjør seg gjeldende i billedkulturen og i media. Deltakerne vil også lære hvordan de kan gjøre opprør mot normene i egne selfies.

Litteraturformidler Camilla Gulbrandsen ved Kristiansand folkebibliotek er blant arrangørene, og håper fotoutstillingen kan bidra til å vise frem mangfoldet i samfunnet.

– Gjennom media og i samfunnet utsettes ungdom for mange normer og forestillinger om hvordan de burde være og hva de på en måte kan tillate seg. Samtidig støter man på en rekke fordommer og antakelser om de gruppene en selv ikke tilhører. Men folk er jo mye mer enn bare disse stereotypene! Så vi håper å bidra med noen nyanser. Kanskje kan vi øke toleransen for både eget og andres mangfold, sier Gulbrandsen.

Menneskelig mangfold

Camilla Gulbrandsen.

Formålet med fotoutstillingen er å vise publikum det menneskelige mangfoldet som befinner seg bak fordommene og stereotypene media serverer oss. Utstillingen vil også presentere ungdommenes egne tanker omkring mangfold og det å være seg selv.

– Vi håper også at utstillingen kan klare å sette fingeren på hvordan det er å tilhøre forskjellige minoritetsgrupper. Det kan enten være hvordan det er å være muslim, skeiv eller ung jente, og hvordan det er tilhøre disse gruppene og leve i Kristiansand, sier Gulbrandsen.

Fotoworkshop

Workshopen har plass til maksimum 30 personer. Det er mulig å melde på en hel klasse, men det anbefales og kun melde på noen elever. Da vil flere skoler og klassetrinn kunne bli representert på workshopen. Det er viktig at det er et mangfold blant deltakerne, og skolene oppfordres til å tenke kjønn, etnisitet, legning og funksjonsevne.

Tid: Onsdag 17. januar kl. 09:00-15:30
Sted: Kristiansand hovedbibliotek

Program for dagen

• 30 min introduksjon i plenum v/ Tomas om genus, billedspråk og normbrytende foto/selfies
• Tomas fotograferer alle deltakerne. Sammen med Tomas finner deltakerne ut hvordan de vil avbildes, enten de vil leke med og utforske forskjellige roller og identiteter, eller være seg selv. Det er også mulig å bli fotografert sammen med en annen deltaker.
• Lunsj
• Deltakere som ikke er inne til fotografering, blir intervjuet
• Deltakere som har ledig tid oppfordres til å ta selfies som de kan sende til fotografen, slik at man også ser på disse under gjennomgangen til slutt
• 30 min gjennomgang av bilder og erfaringer i plenum

Påmelding til Fotoworkshop. Påmelding innen 22. desember.

Drop-in fotografering

For ungdom som ikke har mulighet til å delta i skoletiden, vil det holdes en drop-in fotoshoot etter skoletid. Også her er det et begrenset antall plasser, og mangfoldet blant deltakerne vil vektlegges. Drop-in fotograferingen vil kun bestå av fotoshoot og intervju, og for fullt utbytte av opplegget anbefales deltakere å gå på tirsdagsforedraget med Genusfotografen. (Se informasjon nedenfor.)

Tid: Onsdag 17. januar kl. 17:00-19:00

Påmelding til drop-in fotografering. Påmelding innen 22. desember.

Både workshop og drop-in er gratis å være med på.

Portrettene, samt miniintervjuer med deltakerne, vil bli del av en fotoutstilling som skal vises rundt på bibliotekene i Agder. Utstillingsåpningen er i uke 6 i forbindelse med Kristiansand – En by for alle.

Åpent foredrag med Genusfotografen

Genusfotografen holdet et åpent og gratis foredrag om normer og stereotyper i media og i billedkulturen. Passer for både ungdom, lærere og foreldre som ønsker større bevissthet omkring hva media og billedkulturen egentlig kommuniserer. Mer informasjon kommer på www.krsbib.no.

Tid: Tirsdag 16. januar kl. 19:00-20:30.
Sted: Kristiansand hovedbibliotek
Ingen påmelding

Utsilling i uke 6 2018

I forbindelse med uke 6 2018, Kristiansand - En by for alle, blir det også utstilling i Folkebiblioteket av fotografier.
www.enbyforalle.no

Om Genusfotografen

Tomas Gunnarsson er en ung svensk fotograf, som på kort tid har gjort seg bemerket for sin måte å utfordre etablerte normer og idealer gjennom fotografi. Tomas har lært kommuner i Sverige og Norge om viktigheten av å vise fram mangfoldet i samfunnet, og han har gitt både unge og voksne de nødvendige verktøyene for å gjennomskue og utfordre normer, stereotyper og fordommer i billedkulturen rundt oss og i media. Se også http://www.genusfotografen.se/

Kontaktperson for media

Litteraturformidler Camilla Gulbrandsen ved Kristiansand folkebibliotek, mob 450 39 129
E-post: Camilla.Gulbrandsen@kristiansand.kommune.no 

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 07.12.2017 16:34
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?