Gå til hovedinnhold

Førstemann klar for integreringsmottaket

Det nye integreringsmottaket som skal hjelpe spesielt motiverte asylsøkere til å integreres raskest mulig, har fått sin første deltaker. 28 år gamle Abdulghafour Mohammad Alsayed fra Syria er klar.

Motivert

Abdulghafour Mohammad Alsayed var den første til å signere avtale om å delta ved Kristiansand kommunes integreringsmottak- Jeg håper dette skal gi meg bedre og raskere språkutvikling og at jeg blir kvalifisert til å få jobb, sier 28-åringen gjennom tolk.

Abdulghafour er opprinnelig fra Raqqa i Syria. Han flyktet som så mange andre sjøveien fra Tyrkia til Hellas, og kom frem til Norge for ett år og en måned siden. Han er utdannet jurist, og jobbet som jurist i hjemlandet. Han håper på sikt å jobbe med jus også i Norge.

Formannskapet besluttet den 24. august at Kristiansand skulle søke om å få integreringsmottak, og det positive svaret kom i september.

Kristiansand var i september en av fem kommuner i Norge som fikk integreringsmottak. De nye integreringsmottakene er for personer som er spesielt motiverte. Formålet er å legge til rette for raskere arbeids- og samfunnsdeltakelse.

Målgruppen for integreringsmottak er personer i asylmottak som nylig har fått innvilget oppholdstillatelse og som venter på bosetting, og personer fra grupper som har høy sannsynlighet for å få innvilget sin søknad om beskyttelse.

- Det var gledelig å møte de sju første deltakerne ved integreringsmottaket, sier leder for flyktning- og integreringsarbeid i Kristiansand kommune, Elisabeth Engemyr.

Forpliktende avtaler

Hun signerte avtaler med de sju mandag.

I avtalen forplikter deltakere seg til å følge retningslinjene for integreringsmottaket. Hvis de ikke klarer følge opp, vil plassen bli tilbudt andre. De forplikter seg blant annet til å delta på ulike aktiviteter og opplæring 37,5 timer i uka.

- De må være motiverte for å få til dette. Alle de jeg traff i dag virket glade og stolte over å få være med, sier Engemyr.

Det var IMDi (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet) som fant 15 aktuelle kandidater blant asylsøkere som allerede befinner seg i Kristiansand. Etter nærmere samtaler med de 15, sto en igjen med seks menn og en kvinne. En av dem er fra Irak, resten er syrere. På sikt skal integreringsmottaket ha 180 deltakere.

Desentralisert mottak

Kristiansand kommune driver desentraliserte mottak, noe som betyr at flyktningene bor i eneboliger, leiligheter, hybler og boligkomplekser spredt over hele kommunen. Integreringsmottaket vil også bli drevet etter denne modellen.

- Vi har stor tro på tenkingen bak slike integreringsmottak. Vi er stolte og glade for at Kristiansand kommune skal være med å sette dette ut i livet, sier Engemyr.

Kontakt for media

Elisabeth Engemyr
Leder for flyktning- og integreringsarbeid i Kristiansand kommune
913 62 042

 

Forfatter: Børge Røssaak Nilsen
Publisert: 31.10.2016 15:59
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?