Gå til hovedinnhold

Første hedersmedaljer delt ut

Ann-Kristin Olsen, Bjarne Skeie og Harald Sødal fikk tildelt Kristiansand bys hedersmedalje 26. august. Rolf Løvland får sin under en konsert på Kilden 29. august.

Særlig verdifull innsats

Harald Sødal, Ann-Kristin Olsen og Bjarne Skeie fikk Kristiansand bys hedersmedalje 26. august. Medalje, diplom og blomster ble delt ut av Jørgen Kristiansen, Dag Vige og Arvid Grundekjøn.

De fire er de første som får hedersmedaljen, som ble vedtatt innført av bystyret i mars i år.

I statuttene heter det at «Kristiansand bys hedersmedalje tildeles personer som har gjort en særlig verdifull innsats for byen, eller på annen måte har gjort seg fortjent til byens påskjønnelse.»

Juryens begrunnelse

Ann-Kristin Olsen fikk hedersmedaljen for sitt verdifulle samfunnsengasjement. «Hun har på en imponerende måte skjøttet en rekke styre- og lederverv og vært en foregangskvinne på flere områder. I 1983 ble hun landets første kvinnelige politimester og i 1995 også første kvinnelige sysselmann på Svalbard. Hun er nå fylkesmann i Vest-Agder», heter det i juryens begrunnelse.

Juryen består av ordfører Arvid Grundekjøn, varaordfører Jørgen Kristiansen og formannskapsmedlem Dag Vige.

Bjarne Skeie fikk medaljen for sin unike innsats som gründer og jobbskaper. «Direkte og indirekte er han hovedpersonen bak tilblivelsen av flere tusen arbeidsplasser i Kristiansand og på Sørlandet. Han har således også hovedæren for fremveksten av virksomheten i det som er blitt til NODE – klyngen av verdensledende «oil service»-bedrifter», sier juryen.

Harald Sødal fikk medaljen blant annet for sin innsats i politikk og frivillig arbeid. «Han er som kulturpersonlighet og politiker en samfunnsbygger og ressurs i vår by, blant annet gjennom nær 50 års arbeid i bystyret, hvorav mange år som varaordfører. Sødal er et overskuddsmenneske, som gleder svært mange gjennom sitt brede engasjement i musikk- og kulturliv og blant annet i Byselskabet. Han passer på at byens historie aldri glemmes når det skal tas stilling til dagens og fremtidens utfordringer», uttaler juryen.

– Fantastisk innsats

Det var ordfører Arvid Grundekjøn som delte ut hedersmedaljene i Rådhuset.

– Dere har gjort en fantastisk og ekstraordinær innsats på ulike felt. Det er første gang medaljen deles ut, derfor var det ekstra viktig å finne noen som kunne være ledestjerner for medaljen. Noen som alle anerkjenner og står i en posisjon som avkrever den respekt medaljen skal ha. Vi føler at det ikke var vanskelig å finne som skulle ha disse første medaljene. De fire stråler til byens heder og ære. Dette er en spesiell heder fra byen. Byen sier takk for noe som er bra for byen. Vi ønsker å si takk og gi heder på vegne av byen, sa ordføreren.

Ann-Kristin Olsen

Ordføreren viste blant annet til at Ann-Kristin Olsens særlig verdifulle samfunnsengasjement, blant annet som leder og styremedlem av Interpols arbeidsgruppe for bekjempelse av seksuelle overgrep mot barn og unge. Han trakk også fram hennes innsats som leder av Europarådets ekspertgruppe for bekjempelse av barnepornografi, barneprostitusjon og handel med barn. Han trakk også fram at Olsens har vært pioner i å erobre tradisjonelle mannsbastioner, blant annet som landets første kvinnelige politimester og sysselmann.

Bjarne Skeie

– Bjarne Skeie har gjennom sitt virke betydd uendelig mye for Sørlandets arbeidsliv. Han er helt unik i sitt skapende virke, og er en gründer av betydelig internasjonalt format. Av de 53 000 arbeidsplassene i Kristiansand, kan minst ti prosent linkes direkte eller indirekte til hans virksomhet. Han har en posisjon som ingen annen gründer i landsdelen, sa ordføreren.

Harald Sødal

– Harald Sødal har gjort et særlig fortjenstfullt frivillig arbeid over lang tid. Gjennom et langt liv har han lagt ned et betydelig frivillig og verdifull innsats innenfor sang og musikk, lokalhistorisk arbeid, som forfatter, lærer og lokalpolitiker i Kristiansand. Blant annet har han vært med i bystyret i nesten 50 år. Han har også vært ulønnet dirigent, musiker og ungdomsleder i Frikirkens juniorkor i over 30 år. Han pekte seg som en naturlig kandidat til å få hedersmedaljen, sa ordfører Arvid Grundekjøn.

Rolf Løvland

Komponist Rolf Løvland får medaljen 29. august. «Rolf Løvland har gjennom blant annet to seire i Melodi Grand Prix og gjennom flere verdenskjente slagere og melodier, med «You raise me up» som den aller mest kjente, skrevet seg inn i musikkhistorien. Med hele verden som arbeidsplass og publikum, søker han likevel tilbake til sin fødeby Kristiansand for inspirasjon og kontakt med sine røtter, og bringer heder og ære over vår by», heter det i juryens begrunnelse.

Forfatter: Jon Sverre Karterud
Publisert: 26.08.2015 17:41
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?