Gå til hovedinnhold

Først med å bytte til bio-søppelsekker

Kristiansand kommune er først i landet til å bytte ut tradisjonelle søppelsekker og -poser med en ny og miljøvennlig type. Det reduserer CO2-utslippet med 80 prosent når sekkene og posene brennes.

Strenge krav

Renholdsleder Jan Heikki Maurstad gleder seg til å ta i bruk de nye søppelposene og søppelsekkene. Ved å bytte fra de tradisjonelle sekkene, vil kommunen redusere CO2-utslippene ved forbrenning av søppelsekker og søppelposer med 80 prosent.

I løpet av ett år bruker Kristiansand kommune til sammen 25 tonn med plastsekker og plastposer til å samle restavfall fra sine virksomheter i. Ved forbrenning avgir hver kilo av plasten cirka 2,5 kilo med CO2. Når kommunen nå bytter til de nye sekkene og posene, går CO2-utslippet fra brenningen av disse ned fra cirka 62,5 til om lag 12,5 tonn i året.

I vår inngikk kommunen ny innkjøpsavtale med Gustav Pedersen AS (NorEngros) om kjøp av renholdsprodukter, deriblant poser og sekker til avfall. Firmaene som konkurrerte om avtalen måtte oppfylle strenge miljøkrav for å nå opp.

– Vi ønsker å gjøre miljøvennlige innkjøp der vi kan, i tråd med innkjøpsreglementet. Derfor stiller vi krav som det blir opp til leverandørene å finne løsninger på. Deretter jobber vi sammen for å få akkurat det produktet vi ønsker. Akkurat nå tester og utvikler vi, sammen med Gustav Pedersen AS (NorEngros) og Gaia, poser og sekker til bruk ved avfallshåndtering innen renhold, sier Jan Heikki Maurstad.

Han er leder for Renhold i Byggservice i Kristiansand Eiendom. Renhold er kommunens klart største forbruker av plastproduktene som nå skal byttes ut. Renhold forsyner kommunens ulike virksomheter med plastposer til å kaste restavfall i, og bruker plastsekker når de henter avfallet. Det meste av avfallet kommer fra skoler og barnehager.

Flere vurderer sekkene

De nye sekkene og posene heter Biodolomer, og er utviklet av det svenske selskapet Gaia. Produktet er 100 prosent komposterbart og nedbrytbart, og består av blant annet kalsiumkarbonat, sukkerrør og raps. Svenske ICA-forretninger har allerede tatt i bruk bæreposer av denne typen.

– Målet er å få de så tynne og lette som mulig. Sekkene og posene er veldig solide og tåler mye, så vi er overhode ikke redde for at kvaliteten er for dårlig. Vi gleder oss til å ta de i bruk etter skolestart, og syns det er veldig bra at Kristiansand er først ute. I tillegg til oss i Renhold, skal også Parkvesenet teste sekkene enkelte steder. Vi er også i dialog med de andre storkommunene i landet, som vil se hvilke erfaringer vi gjør. Mest sannsynlig drar dette med seg flere kommuner, forbrukere og leverandører. Potensialet er stort, for eksempel bruker Sandnes kommune mer enn dobbelt så mye plast som oss. I tillegg er vi i dialog med Avfall Sør, for at vi kan se på hvordan vi sammen kan få størst mulig miljøgevinst av den nye ordningen, forteller Maurstad.

I oktober skal han holde foredrag om Kristiansands erfaringer med de nye posene og sekkene. Det skjer på konferansen «Jobb smartere 2019», i regi av Norsk Kommunalteknisk Forening.

– Stor miljøgevinst

– Det er veldig bra at kommunen er i front med å ta i bruk nye produkter som erstatter de tradisjonelle plastproduktene. Miljøgevinsten er stor ved å gå vekk fra fossil plast. Dette er helt i tråd med det politikerne har vedtatt om miljøvennlige innkjøp, sier miljø- og klimarådgiver Solvor Berntsen Stølevik i Kristiansand kommunens by- og samfunnsenhet.

For media

Kontaktperson er Jan Heikki Maurstad: 400 11 044

Forfatter: Jon Sverre Karterud
Publisert: 12.07.2019 09:43
Sist endret: 12.07.2019 09:43

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?