Gå til hovedinnhold

Forbudt med oljefyring fra 2020

Kristiansand kommune oppfordrer alle som fortsatt bruker oljefyring om å skifte ut så fort som mulig. Fra 2020 er det forbudt å fyre med mineralsk olje, og oljetankene må også fjernes eller sikres.

Forbud fra 2020

ENOVA har støtteordninger på 6.000 kroner i 2018 for fjerning av oljekamin og oljetank. Fra 2019 halveres støttebeløpet. Illustrasjonsfoto: ENOVA

– Kommunen antar at det fortsatt er en del som har oljefyrt oppvarming i Kristiansand. Vi minner våre innbyggere om at dette er forbudt å fyre med mineralsk olje fra 2020, og det er nå bare et drøyt år igjen for å skifte ut oljekaminen. Alternativet til å skifte ut oljekaminen er å endre anlegget for å kunne bruke bio-olje. Forbudet ble vedtatt i «Klimaforliket i 2012», forteller Marianne Bliksås, rådgiver i by- og samfunnsenheten. Bliksås oppfordrer innbyggere til å benytte seg av ENOVAS støtteordning i 2018, før den halveres i 2019.

Krav om å fjerne eller sikre oljetanker

– Kristiansand kommune er også opptatt av at alle oljetanker må fjernes eller sikres, så ikke olje renner ut i grunnen. En oljetank har begrenset levetid, og de fleste ståltanker må skiftes etter maks 30 år. Glassfiber har lengre levetid, men det har ikke tilhørende rør og ledninger, forteller Bliksås.

– Lekkasjer fra gjennomrustede eller skadede oljetanker kan forurense både bolig, jordsmonn og grunnvann. Dersom du eier en gammel oljetank som begynner å lekke risikerer du å bli erstatningsansvarlig. Du kan også få avkorting i forsikringen, sier rådgiveren.

Les mer på oljefri.no

Akutte lekkasjer fra oljetanker skal varsles til brannvesenet på 110.

Informasjon om hvordan fjerne oljetanker

– I Kristiansand antar vi at det er omtrent 2500-3000 oljetanker i bakken, og over 500 av disse har allerede sanert tanken sin. Når vi mottar informasjon om tanker som er sanert legger vi det ut i et kart. Du kan selv gå inn i kartet og se hvor mange som har ryddet opp oljetanken i ditt nabolag, sier Bliksås.

Hvordan fjerne oljetanker

Kart over sanerte oljetanker

Her finner du kartet.
Du må velge kartlaget som heter «Oljetanker».
Vi har ikke direktelink til kartlaget om oljetank.

Støtteordninger

ENOVA gir støtte til å bygge om fra oljefyring til annen type oppvarming, og til fjerning av oljetank.
Her kan du lese mer om støtteordningene.

ENOVA støtteordninger

Kontakt

Rådgiver Marianne Bliksås, by- og samfunnsenheten, mobil: 416 28 584

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 12.11.2018 13:10
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?