Folkefest med lokal mat i sentrum 1. september!

Lørdag 1.september blir det mye god lokal mat å smake og kjøpe på «Mat i sentrum» og Landbrukets dag på Torvet i Kristiansand. Bønder og produsenter av delikatesser fra hele Agder inntar Torvet!

Folkefest med lokal mat fra hele Agder på Torvet

God stemning og mange detaljer er klarert på møte i komiteen for «Mat i sentrum» 1. september. Fv Øyvind Nese, Margrete Havstad, Anne Elin Taksdal, Ole Magne Omdal, Berit Stray Egeli og Kjellaug Øvreås. Prosjektleder Torbjørn Bjoraa var med på skype. Foto: Ragna Marie Henden

– Over 30 bønder, matprodusenter og matbedrifter fra hele Agder vil vise fram og tilby sine varer og produkter på Torvet i Kristiansand 1. september, fra kl 10 – 16. Det blir Bondens marked, mattelt og matløype for barn med smaksprøver, 4H utstilling, traktorutstilling og underholdning ved blant annet UKM-artister og Sound of Happiness, forteller Torbjørn Bjoraa, prosjektleder for arrangementet og Landbrukets dag.

Unge talentfulle elever fra Mat- og restaurantfag fra Tangen videregående skole vil stå for en lokalmatmeny i et eget restauranttelt. De får kyndig veiledning av Øyvind Nese, som er matansvarlig. Her vil det blant annet brukes økologiske grønnsaker som elever fra Søgne videregående skole har dyrket fram.

– Dette er også et rekrutteringsprosjekt for å inspirere  barn og unge til å bli glad i lokal mat, sier Berit Stray Egeli, rådgiver for nyskaping og landbruk hos fylkeskommunen i Vest-Agder.

– Her får du også demonstrasjon og tips om hvordan du kan lage din egen kjøkkenhage i balkongkassa, og om andelslandbruk, forteller Kjellaug Øvreås, fagdirektør i Landbruksavdelingen hos Fylkesmannen i Agder, som håper arrangementet vil inspirere  «folk flest» til å benytte lokale råvarer og lokalprodusert mat.

– Fylkesmannen arbeider sammen med andre regionale etater og organisasjoner for næringsutvikling innenfor jordbruk og skogbruk. Vi støtter også opp under aktiviteter knyttet til utvikling og bevaring av regionale matkulturer, kunnskapsoppbygging om mat og kunnskap om mat og helse, spesielt rettet mot barn og unge. Her gir vi også råd om støtteordninger, sier Øvreås.

"Stuttreist mat"

Ole Magne Omdal, rådgiver i Landbruksavdelingen hos Fylkesmannen ivrer for arrangementet, og gleder seg til en folkefest med «stuttreist mat» i sentrum, og fantastisk mye god lokal mat å smake og kjøpe.

Foreløpig kartskisse over arrangementsområdet for "Mat i sentrum" 1. september. Ta kontakt om du ønsker å ha stand her. Kartskisse: Margrete Havstad, Parkvesenet.

– Det er første gang Bondens Marked, Landbrukets dag/Naturligvis, Kristiansand kommune, Fylkesmannen i  Aust- og Vest- Agder, Vest-Agder fylkeskommuner og Bondelaget går sammen om en storsatsing for å vise fram kortreise produkter og lokal mat i et slikt omfang, sier Anne Elin Teksdal i Parkvesenet i Kristiansand. Kommunen stiller Torvet og Wergelandsparken til disposisjon, og bidrar med brosjyrer, skisser og markedsføring av arrangementet.

– Kristiansand kommune har også store jordbruksarealer innenfor dagens kommunegrenser, og vil gjerne bidra til økt produksjon og bruk av lokale jordbruksprodukter blant våre innbyggere, sier Teksdal, som håper mange noterer seg 1. september med «Mat i sentrum» på Torvet.

Kontakt

Ønsker du mer informasjon, eller å ha stand på «Mat i sentrum», ta kontakt med:
Prosjektleder Torbjørn Bjoraa, Landbrukets dag/Naturligvis, mobil 974 93 200
Fagdirektør Kjellaug Øvreås, Fylkesmannen i Agder, mobil 920 15 559
Matansvarlig Øyvind Nese, mobil 917 45 624
Rådgiver Anne Elin Teksdal, Parkvesenet, Kristiansand kommune, mobil 982 23 744

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 06.07.2018 10:02
Sist endret: 09.07.2018 08:24