Gå til hovedinnhold

Tusenbein-biotop i Rådhuskvartalet

Har du sett biotopen i Rådhuskvartalet og lurer på hva dette er? Her får du vite mer om forskningsprosjektet Togetherness.

Tusenbein-biotopen

Professor og prosjektleder Tony Valberg inviterer alle som bor i byen til å følge med på tusenbein-biotopen i Rådhuskvartalet. Foto: Ragna Marie Henden

Like ved det gamle branntårnet i Rådhuskvartalet bukter det seg et lite byggverk fylt med jord, løv og noen plantespirer. Ser du nøye etter kan du se at formen er som et buktende tusenbein, med noen føtter av tovet grønn ull. Det er en biotop, et lite økosystem, i forskningsprosjektet Togetherness.

– Tusenbeinformen symboliserer at vi mennesker må jobbe sammen for å bevege oss fremover. Det symboliserer at samhold er viktig for oss som bor i byen. Selve biotopen er laget av Trond Henning Moan. Tusenbeinet har fått noen tovede ullbein laget av prosjektdeltagerne, og flere ullbein produseres nå også av skoleklasser i Kristiansand, forteller professor og prosjektleder for Togehterness, Tony Valberg ved UiA.

– Jeg har jobbet med forskningsprosjekter om samhold og relasjon mellom mennesker tidligere, men dette er første gang vi også bringer inn relasjoner til naturen og økosystemet i prosjektet. Mennesker må spille på lag med planter og ulike levende organismer og innse at vi er sammen her på kloden og avhengig av hverandre, sier forsker Tony.

Om forskningsprosjektet

Forskningsgruppa samles hver onsdag ved biotopen ved det gamle branntårnet i Rådhuskvartalet.

«Togetherness – Vibrant Matter Collective»er kunst- og forskningsprosjektets fulle tittel, og skal bringe mennesker sammen. Togetherness består av et musikkprosjekt, bygging av en biotop sammen med 30 – 40 deltakere, og et kunstbokprosjekt. Prosjektet er støttet av Norsk kulturråd og Norges forskningsråd ved VRI-Agder.

– Jeg håper prosjektet kan utvikle seg slik at folk som bor i denne byen og mennesker som jobber i Rådhuskvartalet vil følge med, og kanskje også bidra. Alle kan komme her og bli engasjerte og tenke gjennom hvordan vi er sammen som mennesker i samhandling med planter og organismer her i byen, sier en engasjert prosjektleder, som utfordrer byens innbyggere til å bidra til å tenke nytt rundt klimautfordringene. Og gjerne også ta kontakt dersom en skulle ha lyst til å bli med på prosjektet.

Mer om prosjektet 

Nettside for prosjektet  

Forskningsgruppe hver onsdag

Forskningsgruppa spiser et måltid mat sammen hver gang de møtes.

Forskningsprosjektet Togetherness startet opp 16. januar i år. Hver onsdag denne våren kommer kunstnere, forskere og mennesker i ulike livsfaser bosatt i nabolaget rundt Rådhuskvartalet sammen. Her sitter de ved biotopen og spiser et måltid, snakker sammen, synger sammen og bygger på biotopen, som er et lite økosystem. 30-40 deltagere med ulik bakgrunn kommer sammen for å utvikle og utfordre hverandre til å tenke og handle nytt i forhold til et grønt skifte. De samles ved biotopen hver onsdag kl. 16 – 18.

– Det skal være et inkluderende samvær til inspirasjon og glede, sier professor Tony Valberg, prosjektleder for Togetherness. –Målet er å høste erfaringer med måter å leve sammen på når vi går inn i en «grønnere» verden, måter som viser en større respekt og nysgjerrighet for andre organismer enn mennesket.

Bli bedre mennesker

To kunstbøker som blir til underveis er også en del av prosjektet Togetherness.

Prosjektet består også av to kunstbøker hvor deltakerne og andre interesserte sender inn sine bidrag. Tekstene blir så satt inn i bøkene av kunster Vilde Eskedal med dekorasjoner.

– I den ene boka samles innlegg som forteller om små eller større ting vi har lovet oss selv. Det å love seg selv noe vitner gjerne om at vi ønsker å bli den beste utgaven av oss selv, sier Tony. – Her oppfordrer jeg deltakere i prosjektet, kommuneansatte og innbyggere til å komme og lese i boka som vil ligge på biotopen. Kom og bli inspirert, og send inn egne bidrag. Allerede nå har mange bidratt. Ønsker du at innlegget skal være anonymt i boka, så er det også greit, sier Tony.

– I den andre boka samler vi fortellinger om det som plantes og settes i biotopen, og fortellinger om relasjoner mellom planter og mennesker. Det er en type relasjoner som vi ikke har snakket så mye om, men mange, kanskje særlig mødrene våre, har levende relasjoner til plantene hjemme og ute i hagen og naturen. Nå mottar vi slike historier med stor takk, inviterer prosjektleder Valberg.

Send inn ditt bidrag her 

Synger sammen

Sang og musikk er en del av prosjektet Togetherness, og ledes av sanger Ingunn Høgetveit.

– Sang skaper samhold, og i prosjektet synger vi sammen for hverandre under ledelse av sangeren Ingunn Høgetveit. Vi synger vanlige populære sanger, og sanger som ble utviklet i begynnelsen av 1800-tallet i USA for utrente sangere som ville komme sammen og synge.  Prosjektet skal åpne døra for alle som er glade i sang og musikk, uavhengig av forkunnskaper, sier musiker Valberg.

Avsluttes 8. juni på Torvet

Prosjektet avsluttes 8. juni, der det planlegges en stor fest og konsert på Torvet. Her kommer også et større eventkor sammensatt av kor fra Kristiansand og Søgne. Er det kor eller sangere fra Songdalen som vil være med, er det bare å gi lyd, sier Tony. Avslutningen er lagt i forbindelse med verdens miljødag 5. juni.

Kommunen tilbyr lokaler

– I by- og samfunnsenheten i Kristiansand kommune synes vi dette prosjektet er veldig spennende og annerledes. Togetherness kan bidra til å se at vi har et felles ansvar for en bærekraftig utvikling. Vi gleder oss til å se hvordan «Togetherness» utvikler seg i våre lokaler, sier klima- og miljørådgiver Elizabeth Rojas, initiativtaker til å få prosjektet i Rådhuskvartalet.

Kontakt

Professor Tony Valberg, UiA, epost: Tony.valberg@uia.no, mobil 932 56 568
Klima- og miljørådgiver Elizabeth Rojas, Kristiansand kommune,  mobil 991 07 41

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 15.02.2019 10:56
Sist endret: 15.02.2019 10:56

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?