Gå til hovedinnhold

Filmer om hvordan kaste mindre mat

Kommunen oppfordrer til å kaste mindre mat, og har fått kokken Trond Moi til entusiastisk å dele gode råd og tips på film om kommunens 10 matvettregler.

Matglede og mindre matsvinn

- Reduksjon av matsvinn er vinn-vinn for miljø og lommeboka, sier ordfører Harald Furre, som er kjøkkenassistent for kokken Trond Moi på kommunens film med tips om hvordan redusere matsvinn. Foto: Ragna Marie Henden

By – og samfunnsenheten i Kristiansand kommune har tatt initiativet til å lage syv enkle filmer med tips til hvordan en kan kaste mindre mat. Dette som en del av handlingsplanen mot matsvinn i Kristiansand, som ble vedtatt av bystyret 23. mai, forteller miljø- og klimarådgiverne Elizabeth Rojas og Solvor B. Stølevik.

– Vi må alle gjøre vårt for å redusere matsvinnet, og har satt oss som mål å bli best i landet på dette. Initiativet fra by- og samfunnsenheten om å lage inspirerende videoer er både godt og kreativt. Så nå er det bare å få de delt og sett og håpe at flest mulig blir inspirert til nye måter å redusere eget matsvinn. Dette er vinn-vinn for miljø og lommebok, sier ordfører Harald Furre.

– Med filmer fra en dyktig og engasjert kokk som Trond Moi håper vi at innbyggerne våre blir inspirert. For å nå målet vårt må alle bidra. Det gjelder alle, fra studenter, familier, institusjoner, næringsliv og produsenter, sier Rojas og Stølevik.

Kokken Trond Moi

Kristiansand kommune har laget sju filmer med tips til reduksjon av matsvinn. Her er filmteamet fv: Sigurd Eliassen, kamera, Solvor B. Stølevik, rådgiver, Harald Furre ordfører og kjøkkenassistent, Elizabeth Rojas, idemaker, og kokken Trond Moi. Foto: Ragna Marie Henden

– Vi har også fått mange gode tips til matsvinn-reduksjon av Trond Moi, som selv er engasjert for ikke å kaste mat, sier miljø- og klimarådgiverne.

Filmene er tatt opp hjemme på kjøkkenet til Trond Moi, og har en uformell stil med forskjellige kjøkkenassistenter som er med på noen av filmene. Her kommer ordfører Harald Furre og Raymond Bærø fra Mulighetens hus i Vennesla, i tillegg til miljø- og klimarådgiverne.

– Det å ta vare på mat er en av mine hjertesaker, sier Trond Moi engasjert.

– Man skal ikke kaste god mat! Derfor er det så utrolig viktig å redusere matsvinnet vi har i samfunnet. Det får store positive ringvirkninger for miljø og helsa om vi klarer dette. Derfor er det særdeles gøy å få lov til å være med å lage filmer om dette teamet sammen med Kristiansand kommune, sier Moi.

7 filmer med tips

Det er kommunens e-læringsrådgiver Sigurd Eliassen som har stått for det tekniske med kamera og redigering av filmene.

– Du finner filmene på kommunens youtube-side. De er laget som en reality-versjon med kun ett kamera, hvor du nesten kan se på filmen mens du lager mat, forteller Eliassen.

Her kan du se de 7 filmene:

1 Skap matglede!

Oppskrift wok med kylling

2 Planlegg innkjøp

Oppskrift tandorilaks

3 Lag passelige porsjoner

Oppskrift fiskesuppe

4 Noen varer kan brukes etter utløpsdato
Med kjøkkenassistent Raymond Bærø, Mulighetens hus i Vennesla.

Oppskrift spagetti bolognese

5 Lag en «spis meg først»- boks

Oppskrift Elisabeths nudelsuppe

6 Ha en fast restedag

Oppskrift smoothie

7 Konkurrér om å få minst mulig svinn!
Med kjøkkenassistent ordfører Harald Furre.

Bruk av tacorester

– Filmene er enkelt og rimelig laget av kommunen selv, og vi håper de kan engasjere flere til å få lyst til å redusere matsvinn i sin husholdning.  Å redusere matsvinnet gjør at vi sparer penger, tid og miljøet. Vi oppfordrer til matglede rundt det å lage mat som vi mener er et grunnleggende prinsipp for å bli gode på å ikke kaste mat, sier Rojas, som opprinnelig kommer fra Venezuela. Her er hun vant til at mange samles rundt matbordet rundt tilberedning, bruker tid sammen og utnytter all mat og råvarer godt.

Teaser - om du vil dele på Facebook

Matoppskrifter

Vi har samlet alle  matoppskriftene i filmene i ett dokument. Oppskriften inneholder kun forslag til ingredienser. Det er viktig å bruke det du allerede har hjemme, for å unngå matsvinn. For å klare dette må man være åpen for å eksperimentere, stole på sansene og ikke minst bruke kreativitet!  Husk at den viktigste ingrediensen for å lage god mat og for å unngå matsvinn er matglede!, sier Trond Moi og miljø- og klimarådgiverne.

Oppskriftene

Kristiansands 10 matvettregler

Kristiansand har samlet gode råd fra familiene i MatVinn-prosjektet og utviklet 10 regler for matvett.

10 matvettregler

Kommunens handlingsplan mot matsvinn

Kontakt

Miljø- og klimarådgiver Solvor B. Stølevik, mobil: 952 27 301
Miljø- og klimarådgiver Elizabeth Rojas, mobil: 991 07 415
Kokken Trond Moi, mobil: 970 70 477

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 03.01.2019 08:43
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?