Gå til hovedinnhold

Fagdag om kunst i kommunale bygg og uterom

Fredag 26. januar inviterer kulturdirektøren til fagdag i Rådhuskvartalet. Her vil det bli presentasjoner av kommunens nye retningslinjer for kunst i kommunale bygg og uterom, nytt fondsstyre og strategi for kunst i offentlig uterom.

Nye retningslinjer

Kunst i offentlig rom omfatter en rekke kunstformer, deriblant skulptur. I Domkirkeparken kan du blant annet se portrettet av biskop James Maroni. Han var den norske kirkens biskop for Agder i perioden 1930-1947, og var med i kirkeledelsen under krigen. Portrettet som er laget i bronse ble reist i 1947, og er laget av kunstner Ingemund Berulvson. Foto: Angjerd Munksgaard

Kristiansand kommunes nye retningslinjer for kunst i kommunale bygg og uterom ble vedtatt i bystyret 31. mai 2017 med virkning fra 1. januar 2018. De nye retningslinjene er utarbeidet av fagrådgiver for visuell kunst, Angjerd Munksgaard. Hun kan fortelle at de innebærer store endringer.

– De nye retningslinjene endrer på hvordan vi tenker om kunst i offentlig rom. Før har det vært bevilget en bestemt prosentsats for ett bygg. Det kan for eksempel være at hvis du skal bygge en skole så blir det tatt ut penger som skal gå akkurat til et kunstprosjekt på den skolen. Med de nye retningslinjene lager vi i stedet et fond som tar utgangspunkt i en prosentsats av kommunens investeringsbudsjett. Dette gjør at vi ikke knytter pengene til et spesifikt bygg, men at man får et mye bredere nedslagsfelt. Dette innebærer også at vi kan bruke midlene på en annen måte, og man får muligheten til å gjøre kunstprosjekter som man ikke hadde tidligere. Dette kan for eksempel være temporære prosjekter.

Nytt fondsstyre

På fagdagen blir det også en presentasjon av det nye fondsstyret som ledes av kulturdirektør Stein Tore Sorthe. Øvrige styremedlemmene er:
parksjef Aase Hørsdal
plan-, bygg og oppmålingssjef, Venke Moe
daglig leder ved Agder kunstsenter, Agnes Repstad
representant for kunstnerorganisasjonene i regionen, Håkon Gåre.

Ønsker innspill

På fagdagen kommer også blant andre kulturstyreleder Terje Næss, og Truls Ramberg fra KORO som er statens fagorgan for kunst i offentlig rom. Ramberg kommer for å snakke om ulike tilnærminger til kunst i offentlige rom. Angjerd Munksgaard skal også presentere strategien for kunst i offentlig uterom som skal fremlegges for bystyret høsten 2018.

– Vi jobber nå med en strategi for kunst i uterom. Strategien baserer seg på et ønske om å registrere hva vi har av offentlig kunst, tilstanden til kunstverkene, en vurdering av nåsituasjonen av kunst i uterommet, og hvor vi ønsker å gå videre. Hvilke føringer skal være viktige i kommunens videre arbeid med kunst i offentlige rom? På fagdagen ønsker vi dermed dialog med deltakerne for å få innspill i forhold til strategien. Både medvirkning og innspill er en viktig del i arbeidet med strategien, og vi håper at mange ønsker å komme på fagdagen, sier Munksgaard.

Program og påmelding

Program for dagen
11.00 Mat og mingling
11.20 Velkommen ved Pål Karsten Kristensen, seniorrådgiver Kulturdirektøren
11.30 Oppspark ved Terje Næss, leder av kulturstyret i Kristiansand
11.35 «Kunst i offentlige rom – ulike tilnærminger», Truls Ramberg, ansvarlig for kommunale og fylkeskommunale prosjekter i KORO, statens fagorgan for kunst i offentlige rom.
12.20 Pause
12.30 Nye retningslinjer for kunst i kommunale bygg og uterom, Pål Karsten Kristensen
12.50 Strategi for kunst i offentlige uterom i Kristiansand, Angjerd Munksgaard
13.30 Arbeid i grupper
14.10 Dialog og gjennomgang av gruppearbeid
14.50 Takk for i dag, Pål Karsten Kristensen

Meld deg på her

Bindende påmelding med frist 23.januar.

Kontaktperson

Fagrådgiver for visuell kunst, Angjerd Munksgaard, mob: 920 67 238

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 23.01.2018 11:37
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?