Gå til hovedinnhold

Engasjement på politisk møte om inkludering

Over 100 deltok på politisk møte om inkludering. Politikere i Vest-Agder ble stilt mange spørsmål fra Kristiansands flerkulturelle befolkning.

Over 100 deltok på debatt

Over 100 deltakere møtte til politisk debatt om inkludering med politikere i Vest-Agder. Foto: Kim Henrik Gronert

Over 100 deltakere fra Kristiansands flerkulturelle befolkning møtte opp for å debattere og snakke med Vest-Agders politikere. Stortingsrepresentanter og politikere i Vest-Agder var invitert til debatt om hva de vil gjøre for at Norge skal bli et enda mer inkluderende og godt land å bo i for alle.

Følgende stortingskandidater og politikere i Vest-Agder stilte: Kari Henriksen (AP), Hans Fredrik Grøvan (KrF), Vidar Kleppe (Dem), Mathias Bernander (H), Theodor B. Helland (FrP), Birte Simonsen (MDG), Yngve Kronstad – Johansen (Rødt), Ole Magne Omdal (Sp), Mali Steiro Tronsmoen (SV) og Petter Toldnes (V).

Arrangementet ble innledet med at publikum kunne treffe politikerne ansikt til ansikt i møterom. Dette var populært og debattene kunne høres rundt om kring. Dialogene ble brukt  til å fange opp tematikk som igjen skulle tas med i den  påfølgende debatten.

Engasjement og temperatur

10 politikere fra ulike partier i Vest-Agder stilte til debatt om inkludering i Rådhuskvartalet 27. juni. Foto: Kim Henrik Gronert

Etter pausen startet debatten i plenum med alle 10 politikere fra ulike partier i panelet. Det tok ikke lang tid før temperaturen steg når ting som språkbruk i den offentlige debatten, kvaliteten og lengden på introprogrammet og opptjeningstid til statsborgerskap kom på dagsordenen. Kveldens utmerkede moderator, Ingrid Michaelsen, fikk nok å gjøre med å forsøke å organisere politikere og publikum som ønsket å komme til orde.

Spesielt ble tema rundt hvordan vi omtaler hverandre i de politiske debatten tydelig trukket fram som en utfordring. Alle politikerne var tydelige på at alle har et ansvar for hvordan en opptrer i det offentlige rommet, og at en kanskje igjen må gå i seg selv i forhold til dette.

Flere muslimske ledere trakk fram at deres ungdommer gir uttrykk for ikke å føle seg velkomne i det norske samfunnet lenger. De opplever at det er en mye tydeligere «de og vi» retorikk,  somvirker hemmende for integrering.

Debatten viste også at de politiske partiene har ulike krav til når en innvandrer kan bli norsk statsborger, fra krav om opptjeningstid på 5 år og statsborgerskap ved fødsel for de som er født på norsk jord, til krav om 12 års opptjeningstid. Når en kan bli statsborger har betydning for når en kan få anledning til å stemme i stortingsvalg.

Arrangører

Kristiansand kommune arrangerte debatten i samarbeid med Batteriet, Agder for alle, Lunar, Palestinsk forening i Agder, Syrisk forening i Vest-Agder og Somalisk forening.

Kontakt

Kim Henrik Gronert, rådgiver for flerkulturell dialog i Kristiansand kommune.
Mobil 922 61 306, epost: kim.henrik.gronert@kristiansand.kommune.no

Forfatter: Kim Henrik Gronert / Ragna Marie Henden
Publisert: 28.06.2017 13:24
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?