Gå til hovedinnhold

Disse fikk kulturprisen 2017

Kristiansand kommunes kulturpris ble i år utdelt til kunsthåndverker/tekstildesigner Annemor (Anna Marie) Sundbø og kulturjournalist Jens Gunvald Opstad. Utdelingen var i regi av bibliotekets fredagslunsj som fant sted i Domkirkens menighetshus 12. mai.

Dobbel overraskelse

Kristiansand kommunes kulturpris for 2017 ble tildelt kunsthåndverker/tekstildesigner Annemor Sundbø og kulturjournalist Jens Gunvald Opstad.

Grunnet ombygging ble bibliotekets fredagslunsj flyttet til Domkirkens menighetshus hvor dagens gjest var Annemor Sundbø. Publikum fylte lokalet til randen, og blant publikum satt kulturstyret. De var samlet for å overraske Annemor Sundbø med Kristiansand kommunes kulturpris 2017. 

Før selve overrekkelsen holdt leder av kulturstyret, Terje Næss en innledning og forklarte blant annet juryens begrunnelse som var «at de ville fremheve hennes mangeårige og utrettelige arbeid for å fremme og bevare tekstil, veve- og strikketradisjoner». En overrasket og glad prisvinner kom tilbake på scenen og stemningen i rommet gav ingen tvil om at publikum mente den var fortjent.

– Dette er et foredrag jeg ikke hadde forberedt, og dette er stort! Så tusen takk skal dere ha, sa Sundbø.

Deretter var det kulturjournalist Jens Gunvald Opstad sin tur til å bli overrasket. Kulturstyrelederen forklarte juryens begrunnelse «som var at de ville fremheve hans mangeårige presise, humoristiske og til tider krasse penn som har satt solide spor i landsdelen». Igjen ble det svært god stemning i salen, og det var tydelig en overrasket prisvinner.

– Jeg blir helt skjelven jeg nå, og helt målløs, så tusen takk!, sa Gunvald Opstad.

Om Annemor Sundbø

Annemor (Anna Marie Sundbø) er norsk faglærer, tekstildesigner, kunsthåndverker og sakprosaforfatter. Hun er utdannet ved Kristiansand husflidskole, Statens lærerhøgskole i forming, Oslo og Bergen Kunst- og Håndverksskole, og har selv undervist ved Lista yrkesskole og Kristiansand yrkesskole og gjesteforelest på Høgskolen i Telemark. I 1983 overtok hun sjoddyfabrikken «Torridal Tweed og Ulldynefabrikk» i Kristiansand med 16 tonn gamle strikkeplagg.

Hun har utgitt flere bøker om mønstre og strikking, stilt ut i en rekke land og holdt kurs og foredrag i spinning og toving i Europa, USA og Afrika. Hun har tatt initiativet til Norges første strikkekafé i Kristiansand, arrangert strikkecruise på elvedamperen Bjoren og årlige kulturdager på Ose. Hun var sentral i arbeidet med å bevare Sjølingstad Uldvarefabrik i Lindesnes som et levende museum. Sundbø driver i dag vev- og strikkestoga Ose Ullvare i Setesdal.

Hun har mottatt en rekke stipendier, priser og utmerkelser.

Blant annet:
• Aust-Agder fylkes kulturpris (1999)
• Bygland kommunes kulturpris (2004)
• Norges Husflidlags fortjenestemedalje for formidling av husflidstradisjoner i inn og utland (2004)
• Sørlandets litteraturpris for «Usynlege trådar i strikkekunsten» (2006)
• Kongens fortjenstmedalje (2013)
• Vest-Agder fylkes kulturpris (2015)

Om Jens Gunvald Opstad

Han er kulturjournalist og forfatter, bosatt i Kristiansand. Han har vært journalist fra 1956 i Jarlsberg, Cappelens Forlag, Aftenposten, Vårt Land og fra 1964 til 1998 i Fædrelandsvennen. Han har kåsert i NRK, Klassekampen og Journalisten, og har skrevet i mange kulturtidsskrifter, også som norsk korrespondent for det danske kunsttidsskriftet Hrymfaxe.

Opstad har som journalist og forfatter gjort mye for å dokumentere det sørlandske kulturliv. Han var i 34 år en markant journalist i Fædrelandsvennen, og har skrevet 15 bøker. Blant disse er den satiriske «Sol sommer Sørland!», «Sørlandet og malerne» om sørlandsk billedkunst fra 1644 til vår tid, «Utav reisendes folk» om de siste båtfanter, «Til pryd og forøket hygge» om Christianssands kunstforening, og biografier over dikteren Vilhelm Krag og billedkunstnerne Olaf Isaachsen, Amaldus Nielsen, Else Marie Jakobsen, Reidar Rudjord og Ottar Helge Johannessen.

Han har skrevet «Vinterland» om dronning Sonjas utstilling av norske vintermotiver til Lillehammer-OL, og hans store bok «NORWAY» er utgitt i mange land fra USA til Japan. Boken «Sørlendinger og annet folk» med 40 portrettintervjuer ble nominert til Sørlandets litteraturpris.

Gunvald Opstad er tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull (2008), Vilhelm Krag-prisen (2004) og Vest-Agder fylkes kulturpris (1990) for sin kulturinnsats. Han har hatt Statens treårige arbeidsstipend to ganger, og har nå Statens livsvarige stipendium for eldre fortjente kunstnere.

Nå har han skrevet sitt mest personlige verk hittil – «Min far Emanuel». Boka er en levende tolkning av dagboksnotater, regnskap og andre fakta, som åpner seg og får liv under forfatterens rutinerte hender.

Kulturprisen

Kristiansand kommunes kulturpris har som formål å berømme en spesiell innsats for byens kulturliv og/eller markere kunstnerisk virksomhet av stor betydning. Prisen tildeles personer, institusjoner eller organisasjoner som anerkjennelse for særlig fremragende innsats. Mottakeren må være hjemmehørende i Kristiansand de siste 10 årene. Dersom prisen gis til en kunstner med virksomhet av stor betydning, er det nok å være født i Kristiansand. Prisen består av en skulptur av Alfred Vaagsvold med inskripsjon og en gavesjekk på kr 25 000.

Gjennom kunngjøring i pressen og på kommuneportalen hvert år, innbys det til å komme med forslag på kandidater til kulturprisen innen 1. februar.

Juryen

I år kom det inn totalt ni forslag på åtte kandidater. Juryen har bestått av kulturstyrets leder Terje Næss (A), nestleder Kristin Wallevik (H) og medlem Harald Sødal (Krf). Juryen har i år valgt én av de foreslåtte kandidatene og i tillegg fremmet sitt eget forslag, slik at det i år ble foreslått to mottakere av prisen. Juryen innstilte enstemmig på at kunsthåndverker Annemor (Anna Marie) Sundbø og kulturjournalist Jens Gunnvald Opstad begge tildeles kommunens kulturpris for 2017.

Tidligere vinnere

Dette er den 40. gangen prisen deles ut. I fjor var prisvinneren Hilde Hefte for hennes kunstneriske virke og musikalske innsats.

Her finner du en fullstendig oversikt over tidligere vinnere.

Mottakere av Kristisand kommunes kulturpris

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 12.05.2017 14:25
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?