Gå til hovedinnhold

Disse får kunstnerstipend - 2016

Danser, koreograf, pedagog og kurator Maren Fidje Bjørnseth er én av de fem som tildeles Kristiansand kommunes kunstnerstipend 2016.

Flere stipendkategorier

Maren Fidje Bjørnseth Foto: Anoush Abrar

Maren Fidje Bjørnseth og Atle Håland får 40 000 kroner hver i etableringsstipend til nyutdannede kunstnere. Dirigent Anette Dean får 30 000 kroner i kategorien utdanningsstipend til unge kunstnere, og kunsthåndverker/designer Camilla Prytz og musiker/komponist Nicholas Sillitoe får 45 000 kroner hver i kategorien arbeids-, videreutdannings- eller reisestipend.

Utdeling av stipendene skjer torsdag 12. januar 2017 på Sørlandets Kunstmuseum der stipendvinnerne samles med inviterte gjester og publikum for å presentere seg selv og sin kunstvirksomhet.

Maren Fidje Bjørneseth

er utdannet fra Laban Conservatoire of Contemporary Dance i London i 2012, BA. hun har hatt base i London, København og Kristiansand de siste årene. Hun jobber som samtidsdanser, koreograf, pedagog og kurator. Hun jobber som utøver for en rekke internasjonale koreografer og skaper også egne forestillinger. Blant annet har hun turnert verden rundt med stykket People av Ingvild Isaksen. Maren Fidje Bjørnseth var danser i produksjonen Vuong 10 av Nina Kov som ble utvalgt og spilt på Royal Opera House i London våren 2015. I samarbeid med Julie Rasmussen har hun etablert en koreografisk duo som produserer samtidsdans på scene og film.

Maren Fidje Bjørnseth er også medarrangør av Ravnedans festival for samtidsdans og er medlem av det Kristiansand baserte kollektivet - Kollektiv K som gjorde sin første helaften forestilling på Kilden våren 2016. Hun er engasjert og har en stor lidenskap for dansekunsten og spesielt opptatt av å bygge opp og skape flere muligheter for kunstnermiljøet i sin hjemby.

Stipendet skal brukes til å videreutvikle prosjektet Wood Project, samt videreutvikle seg som utøver og koreograf gjennom kurs, workshops og seminarer. Hun skal også ta yoga teacher training program i India.

Atle Håland

Atle Håland Foto: Heidi Furreer født i Iveland, men har hatt tilhold i Kristiansand siden 2009. Han har gjennomført forfatterstudiet i Bø i 2009/2010 og har utgitt bøkene Han (2015) og Vannfall (2016) på Flamme forlag. Disse har gitt ham hederlig omtale og i 2015 fikk han Cultivas talentstipend. Stipendet vil bidra til å holde fokus på skrivearbeidet

Juryen oppfatter ham som en frisk ny forfatter og ønsker å bidra til gode rammebetingelser for hans videre forfatterskap.

Anette Dean

Anette Dean Foto: PrivatAnette Dean er født og oppvokst i Kristiansand. Hun har gått på Vågsbygd videregående skole med sang som hovedinstrument og senere deltatt på mange dirigentkurs i regi av Norges korforbund. Hun er nå elev på første året i kandidatstudiet i dirigering, et heltidsstudium over 4 år ved Norges Musikkhøgskole. Stipendet vil bidra til økt fokus på studiet samt deltakelse i masterclasses, privat undervisning og innkjøp av originale noter.

Juryen ønsker å bidra til fullføring av studiet ved Musikkhøgskolen i Oslo, og håper hun vil bidra til å kaste musikalsk glans over sin hjemby Kristiansand.

Camilla Prytz

Camilla Prytz Foto: Jan V. Johannessensom bor og arbeider i Kristiansand, er glasskunstner og smykkedesigner. Hennes kunstneriske praksis omfatter produksjon av emaljesmykker, utsmykninger i glass, serviser og kunstobjekter. Prytz beveger seg i spennvidden mellom kunst, design og mote.

Hun har hatt et eget glassverksted på Odderøya, Kristiansand, siden 2011, og et tett samarbeid med Opro Emaljeverksted i Oslo fra 2010. For et par år siden fikk Prytz en forespørsel om å overta emaljeovnen til den kjente emaljekunstneren Grete Prytz Kittelsen, kusinen til hennes bestefar. I denne ovnen kan man lage emaljefat, skåler og andre produkter i store formater. Emaljeovnen må restaureres, noe som er en tung og krevende jobb. Formålet er å opprette Kristiansand Emaljeverksted i Marvika. Stipendet vil bidra til å videreføre den norske emaljetradisjonen og tilrettelegge for en etablering av et emaljeverksted på Sørlandet.

Nicholas Sillitoe

Nicholas Sillitoe Foto: Studio LLer født i England og har bodd i Kristiansand siden 2003. Han har studert vokal og piano ved Royal Academy of Music i London og har arbeidet profesjonelt som komponist, musiker og produsent siden 1993. Han er gift med Anne Marie Almedal som han i en årrekke har samarbeidet med musikalsk. De siste årene med større produksjoner for NRK, TV2, og nasjonale og internasjonale filmselskaper, samt plateutgivelser nasjonalt og internasjonalt.

I 2010 fikk han arbeidsstipend fra Vest-Agder fylkeskommune og i 2015 vant han Amanda-prisen for beste filmmusikk i filmen Dirk Ohm - Illusjonisten som forsvant. I 2016 fikk han arbeidsstipend fra TONO.

Stipendet vil frigi tid til å jobbe videre med orkestrering og preproduksjon for å klargjøre nye musikkstykker som kan brukes i filmproduksjoner fremover.

Juryen

I år kom det inn flere søknader (58) enn i fjor (39) , sannsynligvis grunnet økt annonsering på sosiale medier.

Juryen har bestått av kulturstyreleder Terje Næss, nestleder Kristin Wallevik og kulturdirektør Stein Tore Sorthe. De behandlet søknadene og la fram en innstilling til Kulturstyret som ble behandlet 9. november.

Forfatter: Bjørn Amundsen
Publisert: 14.12.2016 13:41
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?