Det gror godt med grønne idèer på Agder!

- 20 interessante grønne ideer er påmeldt til grønn forretningsidèkonkurranse i år, jubler prosjektleder Øyvind Arnesen. Nå gjenstår det å kåre en vinner blant 10 finalister, 16. november kl 17.30 hos DNB.

20 gode grønne idèer påmeldt konkurransen!

- Juryen har hatt en krevende jobb med å velge ut 10 finalister blant 20 spennende grønne forretningsidèer på Agder, sier fv juryformann Øyvind Arnesen, Andreas Eriksen, bedriftsrådgiver DNB og Tina Abrahamsen, næringsrådgiver Kristiansand kommune. Frode Braadland, Innovasjon Norge og Vincent Claveau, fjorårets vinner, var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Ragna Marie Henden

– Vi er meget godt fornøyd med påmeldingen og interessen for konkurransen, som har økt betraktelig fra i fjor, sier prosjektleder for grønn forretningsidèkonkurranse i Business Region Kristiansand, Øyvind Arnesen. – Og ikke minst er vi meget fornøyd med spekteret av gode grønne idèer!

Mer om konkurransen her

Her er forretningsidèer på alt fra blant annet utnyttelse av lakseskinn, ny oppdrettsteknologi, miljøvennlig produksjon av karbonmaterialer og hydrogen, miljøvennlig erstatning for betong i tunnel, kommersiell utnyttelse av stillehavsøsters, vannrenseteknologi for bistandsorganisasjoner, system for å redusere matsvinn i dagligvarebransjen, kortreist ferskmat til bedrifter, effektiv blåseisolering av boliger i Norden, utvinning av næringsstoffer fra tare, web og mobilapp for delingsøkonomi, solpanel på kjøretøytak og produksjon av senger laget av rundt tømmer.

Krevende juryjobb

Etter påmeldingsfristen 31. oktober har vi hatt en utfordrende jobb i juryen med å velge ut 10 grønne idèer som går videre til finalen 16. november. Vi har vurdert ut fra følgende kriterier:

  • Forretnings/markedspotensial
  • Potensiale for arbeidsplasser eller samfunnseffekt
  • Innovasjonsgrad eller teknologihøyde
  • Klima-miljøpåvirkning
  • Evne/mulighet til å realisere ideen

– Vi har også innhentet ekspertise fra Teknova på de mest tekniske ideene, og har til slutt valgt ut 10 av de 20 påmeldte. Alle 10 som går videre får nå hjelp til å pitche idèen sin med en lik mal til finalen, forteller juryformann Arnesen. – Så håper vi de 10 andre forslagene også får hjelp til å tas videre. Vi premierer i konkurransen til slutt tre idèer med både økonomisk støtte, deltakelse på verdens største gründersamling og coaching.

10 finalister

  1. Datokotroll, IT / mat (datokontroll). System for å hjelpe dagligvarebransjen til å redusere matsvinn (miljø og ressursgevinst), Kjell Håland, Kristiansand
  2. Norwegian Shores, Kommersiell utnyttelse av stillehavsøsters som er uønsket fremmed art i norsk kystfarvann, Espen Bierud, Arendal
  3. Aquasolis Global, Vannrenseteknologi (reverse osmosis) for bl.a. hjelpeorganisasjoner. Rent vann, evt prod vhja solceller, Øyvind Egaas Stenberg, Kristiansand
  4. Wave master, Oppdrettsanlegg til havs, vippebaug/bølgebryter, reduserer forurensing i fjorder, automatikk, Trond Nevisdal / EVN AS, Arendal
  5. Foamrox, Miljøvennlig erstatning for betong i tunnel - redusert CO2 utslipp, redusert vekt, Rolf Jakobsen / TPD AS, Mandal
  6. GEA@275 Oceanic Carbon Capture Protocol, Geoengineering metode for uttrekk ac CO2 fra atmosfæren - bruk av "marinsnø"-oppblomstring i havet til å trekke ut CO2 i atmosfæren, Hanne Marie Edvarsen Jelavic, Kristiansand
  7. PyroBioKarbon + H2, Miljøvennlig produksjon av karbonmaterialer + hydrogen, Semen Loginov / Norsk Hydrogen, Arendal
  8. Norway Seaweed, Utvinning av næringsstoffer fra tare dyrket på en effektiv og bærekraftig måte, Anton Voskoboynikov/Norwegian Seeweed AS, Arendal
  9. Lakseskinn, Utnyttelse av avfallet lakseskinn til å skape skinnprodukter. Aleksandra Polanska, Kristiansand
  10. Donut Energy, Øke kraftproduksjon fra havvindmøller ved å kombinere med bølge-/havstrømkraft, Kjetil Byklum, Søgne

Bli med på finalen 16. november!

Vi inviterer nå interesserte, gründere, næringsliv og finans til å komme på finalen og se og høre de 10 finalistene pitche/presentere sine ideer. Her er den endelige finalen hvor det kåres èn vinner,  2. og 3. plass.

Meld deg på finalearrangementet 16. november hos DNB, Markensgate 17,  kl 17.30 til kl 21.00, etterfulgt av Gründerpub på Charlies.

Finaleinvitasjon

Påmeldingsfrist 14.11 - påmelding her

Juryen

Juryen har bestått av:

  • Juryformann Øvind Arnesen, prosjektleder for grønn forretningsutvikling i Kristiansand kommune og daglig leder i Bidevind Consulting AS. 
  • Andreas Eriksen, bedriftsrådgiver i DNB
  • Tina Abrahamsen, næringsrådgiver i Kristiansand kommune
  • Frode Braadland, seniorrådgiver og arbeider med entreprenørskap i Innovasjon Norge Agder.
  • Vincent Claveau, gründer og daglig leder I UPC Tech, fjorårets vinner

Del av Gründeruka Agder 2017

Grønn forretningsidèkonkurranse arrangeres i forbindelse med Gründeruka Agder 2017. Gründeruka Agder gjennomføres i år for tredje gang, og har som mål å bidra til at det skapes flere vekstkraftige gründervirksomheter i landsdelen. Målgruppen er alle med interesse for entreprenørskap, de med en god idé eller de som har lyst til å starte eller videreutvikle egen bedrift. Med over 45 ulike arrangementer i hele regionen blir det en spennende uke med fokus på kreativitet, forretningsutvikling og gründerskap.

I år blir det gründerkveld hvor gründerne forteller sine erfaringer med å innhente kapital, Etablerersenter i Vest-Agder har kurs i praktisk økonomistyring og budsjettering, Makerspace Norway har introduksjonskurs, Ungt Entreprenørskap har «sjef i eget liv» på flere Videregående skoler, det blir gründerpub og det hele rundes av med et arrangement for byens gründerspirer blant studentene i tillegg til mye mye mer. Sjekk ut fullstendig program på www.uka46.no

Kontakt

For mer informasjon kontakt Øyvind Arnesen, prosjektleder for konkurransen, Kristiansand kommune/Business Region Kristiansand, mobil: 482 37 973,  http://greenbusinessidea.no/

Kontakt for Gründeruka Agder 2017, Tina Abrahamsen, mobil 909 54 304, epost: tina.abrahamsen@kristiansand.kommune.no

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 03.11.2017 14:13
Sist endret: 13.11.2017 15:09