Gå til hovedinnhold

Boklansering på kanondagen

Siegfried - Kanonen på Møvik - En beretning om tyskernes Batterie Vara, heter boka som lanseres 7. juni. Forfatter Hjalmar I. Sunde dokumenterer en lokal og nasjonal historie fra andre verdenskrig.

Kanondag på Møvik

Kanonen på Møvik har enorme dimensjoner Foto: Kanonmuseets arkiv

Søndag 7. juni klokka 11-17 blir det kanondag og lansering av boka på Kristiansand kanonmuseum.

Oppdagelsesferd

Hege Boman Grundekjøn

– Vi gleder oss! I tillegg til denne viktige lanseringen blir det kjøring av kanonen, omvisning i kanonbunkeren og foredrag om Batterie Vara, sier formann i Stiftelsen Kristiansand Kanonmuseum Hege Boman Grundekjøn.

Hun legger til at besøkende kan bli med på en unik og spennende oppdagelsesferd langs landforsvarslinja rundt Møvik sammen med historiker og forfatter av boka «Die Hauptkampflinie ist die Küste», Endre Wrånes klokka 14.

Halvveis til Danmark

Dimensjonene på Batterie Vara og på dette spesielle våpenet er enorme. Diameteren på kanonløpet er hele 38 centimeter. Det blir gjerne sagt at den kan skyte helt til Danmark, men det er selvsagt en mild overdrivelse. Om lag halvveis, derimot, er nærmere sannheten. Den ble bygget og montert på Møvik under andre verdenskrig for at tyskerne ville hindre allierte skip å trenge inn i Skagerrak.

Horrible forhold

Under tysk ledelse og under umenneskelige forhold bygget tusenvis av fanger fra mange land, kollaboratører, frivillige og tvangsutskrevne nordmenn det som er kalt Festung Norwegen. I Nord-Norge var forholdene for fangene spesielt horrible. Bruk av tortur og konsentrasjonsleiropphold var en del av hverdagen. Motstandsarbeid ble straffet med døden. Dette er en viktig bakgrunn man bør ta med seg under besøk på museer som Batterie Vara.

En del av vår historie

Hjalmar I. Sunde var fylkesmann i Aust-Agder 1995-2008. Før det var han Norges representant i NATO's Militærkomite. Han har en solid militær bakgrunn, og i tillegg til å inneha mange dekorasjoner er han også kommandør av St. Olavs Orden.

I arbeidet med boka har han hatt god hjelp fra en rekke lokale eksperter, blant annet folk med artilleritekniske og andre spesialkunnskaper.

– Kristiansand har som garnisonsby en lang militær historie. Jeg håper dette arbeidet kan være med på å belyse den nyere del av denne historien, den historien vi så gjerne skulle vært spart for. I dag er den en del av vår lokale og nasjonale historie, sier Hjalmar I. Sunde i forordet.

Viktig supplement

Boka inneholder en svært interssant historieHan ønsket å samle all informasjon om Batterie Vara og presentere den mer samlet og utfyllende. Sundes ambisjon er også å plassere batteriet innen en strategisk og større operativ ramme.

Det har han klart, i følge Torolf Rein, pensjonert admiral og tidligere forsvarssjef.

– Denne boken er et viktig supplement med fyldige beskrivelser og forklaringer på praktisk talt alt som er verdt å vite om Møvik fort. Et imponerende dokument, meget innholdsrikt og velskrevet, sier han i et gjesteforord.

Forfatter: Bjørn Amundsen
Publisert: 01.06.2015 07:50
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?