Gå til hovedinnhold

Blomstrende musikkmiljø

I 2017 har Kristiansand kommune delt ut over 800 000 kroner til aktører innenfor det rytmiske musikkfeltet i byen gjennom ordningen «rytmisk satsing».

Uvurderlig

Kristiansand Jazzvesen er en av aktørene som har fått støtte til sine konserter i 2017. (Foto: Bård Landro)

Av 129 søknader ble 77 innvilget, og ifølge aktører i miljøet er ordningen uvurderlig.

– Det startet med at Kristiansand kommune, i samarbeid med Sørf, ønsket å satse på det rytmiske miljøet i byen. Vi så at det var behov for det, sier Helene Hostad Tønnessen, rådgiver ved kulturdirektørens stab.

I 2009 ble derfor «rytmisk satsing» startet, hvor artister og arrangører kan søke om penger til ulike formål. Per i dag er det mulig å søke om introstøtte, profesjonaliseringsmidler og arrangement- og turnéstøtte. I 2017 ble det delt ut 866 000 kroner til aktører innenfor musikkbransjen i Kristiansand.

Rom for kreativitet

Det er Sørf, Sørnorsk kompetansesenter for musikk, som administrerer ordningen. Tønnessen synes denne løsningen fungerer fint.

– Sørf er tettere på miljøet enn det vi er. Jeg tror det kan være lettere for aktører å kontakte dem enn oss, og vi har nok fått flere søkere på grunn av det.

Også Anna Willrodt, prosjektleder i Sørf, er fornøyd med rytmisk satsing.

– Det er utrolig viktig for musikkmiljøet i byen å ha en slik ordning. Den har mange søknadsfrister gjennom året, og er relativt lavterskel. Dette gir musikerne og arrangørene gode rammer til å være kreative.

Lokal tilknytning

Vero er en av de artistene som har dratt på turné og holdt enkeltkonserter med støtte fra rytmisk satsing. (Foto: Benjamin Herje)Willrodt trekker frem viktigheten av å bevare musikkmiljøet i Kristiansand.

– Rytmisk satsing er et viktig verktøy for å beholde folk som driver med musikk i Kristiansand, slik at de ikke forsvinner andre steder.

For å kunne få midler via rytmisk satsing, må du enten ha bosted i Kristiansand, være student ved Universitet i Agder eller ha planer om å arrangere noe i Kristiansand.

– Du må ha et godt gjennomtenkt prosjekt, og søknaden må oppfylle minstekravene. Vi vil se at folk har gjort seg ordentlige tanker, og lagt konkrete planer, forteller Willrodt.

Styrker musikkmiljøet

I 2017 kom det inn totalt 129 søknader til rytmisk satsing. Av disse ble 77 innvilget. En av dem som mottok støtte i år, er Kristiansand Jazzvesen.

– Vi har fått støtte til konsertdrift, sånn at vi skal ha råd til å betale lydteknikere og musikere, sier Renate Thauland, styreleder i Kristiansand Jazzvesen.

For dem er støtten svært viktig.

– Det er helt avgjørende for at vi skal kunne gå rundt. Ordningen styrker musikkmiljøet i Kristiansand, blant annet ved at musikere som har studert ved Universitetet i Agder og blitt profesjonelle musikere har fått støtte slik at de har lyst til å bli i byen. Det skjer mye i Kristiansand nå, og de siste fem årene har musikkmiljøet virkelig blomstret.

Gir resultater

Sheila Simmenes har fått penger både til turneer, enkeltkonserter og kompetanseheving på vegne av seg selv og andre. (Foto:Julia Marie Naglestad)Sheila Simmenes er en av de andre som har benyttet seg av rytmisk satsing i 2017. Hun har fått støtte både til egne prosjekter, og til prosjekter for andre.

– Vi mangler en større musikkindustri på Sørlandet, og de store selskapene befinner seg ofte i Oslo eller Bergen. Det betyr at mange i Kristiansand gjør mye selv, og bandene står for eksempel selv for de første konsertene, turneene og så videre. Det er vanskelig uten en større aktør i ryggen, men med denne satsingen blir det mulig. Det betyr alt, sier Simmenes.

Hun mener musikk fra Sørlandet nå begynner å vise seg markant frem nasjonalt.

– Vi ser jo resultatene, for eksempel med Honningbarna og I am K som gjør det bra. I tillegg er det tre band fra Sørlandet som skal spille på festivalen Trondheim Calling i vinter. Jeg vil anbefale alle å bli kjent med det lokale musikkmiljøet, der er det mange uoppdagede skatter!

Søknadsfrister for 2018

1. februar

1. april

1. juni

15. august

1. oktober

1. desember

Søknadsskjema

Forfatter: Margrethe Saga
Publisert: 27.12.2017 09:04
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?