Gå til hovedinnhold

Bli med og rydd en strand

Kristiansand kommune oppfordrer alle innbyggere til å bli å rydde i strandsonen, både langs kysten, og vassdrag og innsjøer. Sammen kan vi gjøre strendene fri for plast og søppel.

Strandrydding året rundt

 Under en tidligere aksjon var Emma (t.v.) og Tia var ivrige ryddere på Møvig. Foto: Alena Bohackova

Strandryddedagen er en årlig, landsomfattende begivenhet der Norges strender blir ryddet frie fra plast og annet avfall.

I år er strandryddedagen lørdag 6. mai, men siden det stadig er behov for opprydding ønsker Kristiansand kommune og Avfall sør å tilrettelegge for dugnad året rundt.

– Ryddesesongen er lang, og vi håper mange har muligheten til å arrangere flere ryddeaksjoner i løpet av våren, sommeren og høsten. Vi oppfordrer også alle til å plukke opp litt søppel hver gang de er ute i naturen. Hvert år havner ca. 6.4 millioner tonn søppel i havet verden over. Konsekvensene er at nærmere én million sjøfugl, hundretusen marine pattedyr og et ukjent antall fisk og andre dyr kommer til skade, eller dør hvert år grunnet marin forsøpling. Flere tusen frivillige i Norge bidrar til å redusere et økende problem, bli med du også, oppfordrer rådgiver Solvor B. Stølevik i by- og samfunnsenheten.

Spørsmål og svar

Hvor kan jeg rydde?

Du kan rydde i strandsonen der du synes det trengs opprydning, både langs kysten, og vassdrag og innsjøer.

Hva skal ryddes?

Plukk avfall helt ned til bruskork-størrelse og helst enda mindre. Tang, tare og kvister og lignende tar man ikke med, men en pall eller lignende bør fjernes fra stranda. Dersom dere ønsker, kan dere gjerne samle sammen tang, tare og kvister og lignende og legge det et sted der det ikke er til sjenanse.

Hvor kan jeg få gratis avfallssekker og hansker?

• Avfall Sør, Vige havnevei 90, hverdager kl.08:00 -15:30
• Gjenvinningsstasjonen, i vekta. Åpningstider finner du på Avfall Sør sine nettsider.
• Kristiansand kommune, Servicetorvet, Rådhuskvartalet på torvet, hverdager kl.08:00 -15:30

Hvor skal jeg levere de fulle sekkene?

Avfall kan leveres gratis på gjenvinningsstasjonene hele året. Åpningstider finner du på Avfall Sør sine nettsider.

Avfall Sør vil hente avfall på følgende steder mandag 8. mai i forbindelse med selve Strandryddedagen: Bertes, Hamresanden, Sømsstranda, Kongshavn, Korsvik Marina, Storenes, Paradisbukta og Møvikstranda. Husk å knytte igjen søppelsekkene før du går fra dem.

Dersom du trenger hjelp til henting av avfall, ta kontakt med Kristiansand kommune v/Solvor Stølevik:
Mobilnummer: 952 27 301
e-post: solvor.stolevik@kristiansand.kommune.no.

Registrer ryddeaksjonen

Den nasjonale arrangøren av Strandryddedagen, Hold Norge Rent har et ønske om at alle som er med og rydder, registrerer ryddeaksjonen og hvor mye som er ryddet.

Vinn fine premier

I år lanserer Avfall Sør et eget Strandryddingslotteri. Alle som leverer avfall fra strandrydding til gjenvinningsstasjonen er med i premietrekningen av to gavekort på Kilden.

Alt du trenger å gjøre er å registrere deg med navn, telefonnummer og hvor du har plukket på gjenvinningsstasjonen. Trekningen foregår hver måned hele 2017, og vinneren vil bli kontaktet direkte. Les mer om konkurransen på Avfall Sør sin facebook-side. 

Ny rekord?

Norge er på ryddetoppen i Europa, og med 1364 ryddeaksjoner i 2016 ble det nok et rekordår for strandrydding i Norge. Tusenvis av frivillige over hele landet ryddet 869 kilometer som er tilsvarende avstanden mellom Oslo og Bergen og tilbake. 

Resultatet av ryddingen ble 377 tonn marint avfall som ble samlet inn. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt, og kanskje sammen klarer vi å sette ny rekord i år?

Grønne gåturer

Én gang i måneden arrangeres det grønn gåtur på Odderøya som er en dugnad for å plukke opp søppel langs kysten. Dugnaden utfordrer også politikere til å si i klartekst hva de vil gjøre for å rydde opp.

Turlengde: 1 - 3 kilometer
Datoer: 2. juni, 16. juni, 25. august og 8. september.
Område: Odderøya / sentrum
Møtested: Grønt Senter
Tid: 12.00 - 14.00

Vafler og kaffe på Grønt Senter etter dugnaden.

Ta med barn, besteforeldre, tanter, onkler og hunder. Still spørsmål, kom med motforestillinger og ikke minst, ha det hyggelig.

Arrangør: Kristiansand kommune, Klimaalliansen / Grønt Senter / DNT Sør / Odderøyas Venner

Kontaktperson for media

Rådgiver Solvor B. Stølevik i by- og samfunnsenheten, mobil: 952 27 301 

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 03.05.2017 14:10
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?