Gå til hovedinnhold

Bjørneboedagene 2018

Fra 18.-20. oktober arrangerer Kristiansand folkebibliotek Bjørneboedagene som er en litteraturfestival i Jens Bjørneboes ånd.

Bjørneboedagene 2018

For tredje gang arrangeres Bjørneboedagene på Kristiansand folkebibliotek. Fra 18.20. oktober kan publikum få med seg foredrag, samtaler, fredagslunsj, diktlesing og konserter. Illustrasjon: Kristiansand folkebibliotek.

Kristiansand folkebibliotek inviterer til Bjørneboedagene som arrangeres på folkebiblioteket 18.- 20. oktober. Jens Bjørneboe var født og oppvokst i Kristiansand, og var dramatiker, essayist, lyriker, skjønnlitterær forfatter og samfunnsdebattant.

– For tredje gang lanserer vi litteraturfestivalen i Bjørneboes ånd som også var samfunnsrefser og en mann som stod opp mot rettssystemet. Slik føyer Sumaya Jirde Ali, Marie Simonsen og Harald Stanghelle seg inn som viktige fortolkere av vår samtid. Dessuten var Bjørneboe veldig opptatt av Bertolt Brecht som Kurt Weill-ensemblet fortolker tekstene til, sier arrangementsansvarlig Randi Berge Wandrup ved Kristiansand folkebibliotek.

Hele arrangementet er gratis, og på programmet for litteraturfestivalen står blant annet foredrag, fredagslunsj og konsert. 

– Vi feirer i to omganger at Bjørneboes fetter, André Bjerke, ble født for 100 år siden. Bjørneboes og Bjerkes kamp mot rettsvesenet og justismord vil spesielt komme frem i Cato Schiøtz foredrag. Vi skal også lansere to nye biografier. Petter Mejlænder har skrevet en stor bok om Pushwagner, som i likhet med Bjørneboe var en særpreget og samfunnskritisk kunstner. Dessuten skal Vigdis Hjorth intervjue Anne Hege Simonsen. Hun er den første som har skrevet en omfattende biografi om Marie Hamsun, sier Wandrup før hun legger til:

– I tillegg kaster Vigdis Hjorth og Lars Saabye Christensen glans over Bjørneboedagene når vi snakker om deres nyeste bøker. Det blir en sann glede å lytte til Håvard Rems Bjørneboe-foredrag. Han har vært sterkt inspirert av forfatteren. Fredagslunsj er viet til Bjørneboe og Italia, og professor Bjarne Markussen kommer for å holde foredrag, sier Wandrup

Bjørneboedagene avsluttes med konsert der Jan Erik Vold leser lyrikk skrevet av Henrik Wergeland akkompagnert av Ellen Bødtker på harpe.

Program

Bjørneboedagene er et gratis arrangement. Klikk på plusstegnet for å se programmet for de ulike dagene. 

Torsdag 18. oktober

Kl. 16.30 - Avduking av 8 meter langt maleri.

Bjørneboedagene starter i bibliotekets foajé med avduking av årets festivalkunstner, Anthony "Tony" Higginson, sitt nye 8 meter lange verk. 

Kl. 17.00 - Harald Stanghelle -samtidsfortolkeren.

Harald Stanghelle meldte nylig at han vil gå av som redaktør i Aftenposten. Hans analyser, kommentarer og oppgjør har i en årrekke satt dagsorden i norsk samfunnsdebatt. Få pressefolk nyter så høy tillit. Møt ham i samtale med Randi Berge Wandrup.

Kl. 19.30 - Åpningsfest av Bjørneboe-dagene 2018.

Påtroppende kulturdirektør for Nye Kristiansand, Torbjørn Urfjell åpner offisielt årets Bjørneboedager.

Terje Dragseth leser fra sin ferske utgivelse, "Drømmeboka".

Fredrik Wandrup om Jens Bjørneboe.

1968 blir feiret som et ikonisk år. Var Jens Bjørneboe en 68'er?

Sumaya Jirde Ali leser dikt.

Sumaya er en 20-åring som står midt i stormen. Med sine modige uttalelser blant annet i debatt med Sylvi Listhaug, er hun blitt et symbol på likeverd, solidaritet og humanisme. Hun er blitt utsatt for hat og netthets, men lar seg ikke true til taushet. Sumaya har utgitt flere bøker, blant annet diktsamlingen «Kvinner som hater menn», som hun vil lese fra.

Konsert: Kurt Weill Ensemble.

Jens Bjørneboe var som dramatiker sterkt inspirert av Bertolt Brecht, som lagde musikkteater sammen med komponisten Kurt Weill. Sangeren Hilde Leite Gaupås, cellisten Sigrun Eng og Morten Michelsen på klarinett feirer denne tyske komponisten og framfører musikk både fra Brecht-samarbeidet på 1920-tallet og med sanger Weill skrev i USA etter at han måtte flykte fra Tyskland. Kurt Weill Ensemble har gjennom en lang rekke konserter i Norge og Tyskland gjort suksess med sine versjoner, som også er innspilt på den kritikerroste CD-utgivelsen «Lonely Songs» (2015).

Fredag 19. oktober

Kl. 11.30 - Fredagslunsj, Bjarne Markussen om Bjørneboe i Italia.

Professor ved institutt for nordisk og mediefag, Bjarne Markussen, forteller om Bjørneboes nære forhold til Italia. Forfatteren oppholdt seg der i lange perioder og skrev den livlige romanen «Vinter i Bellapalma» ved Middelhavets bredder.

Kl. 13.00 - Lars Saabye Christensen og Byens spor.

Lars Saabye Christensen er en av Norges mest leste og populære forfattere. I fjor kom han med første bind i en ny romanserie, Byens spor. I høst kommer bind to, Byens spor – Maj. Møt ham i samtale med Fredrik Wandrup.

Kl. 14.30 - Sumaya Jirde Ali – En uredd humanist.

Bare 20 år gammel har Sumaya Jirde Ali stått fram som en viktig stemme i debatten om innvandring, toleranse og fremmedhat og drapstrusler. Hun møter Dagbladets kommentator Marie Simonsen i en samtale ledet av Randi Berge Wandrup.

Kl. 16.00 - Vigdis Hjorth og Lærerinnens sang.

Vigdis Hjorth ble Norges mest omtalte romanforfatter med boka Arv og miljø (2016). Nå er hun ute med en ny roman, Lærerinnens sang. Møt henne i samtale med Randi Berge Wandrup.

Kl. 17.30 - André Bjerke – en vital 100-åring – Del 1- med Cato Schiøtz.

Forfatteren, gjendikter, lyriker og sjakkspiller var toneangivende i etterkrigstidens norske litteratur- og språkdebatt. Bjerke og hans kamp mot justismord hadde han felles med Bjørneboe. Sammen jobbet de to fetterne med å få gjenopptatt Torgersen-saken. Cato Schiøtz har jobbet svært mye med den samme saken og hvor påtalemyndighetens tilsvar kommer 19. oktober, samme dag som Schiøtz gjester Bjørneboedagene. Schiøtz er også en av de som kjenner Bjerkes forfatterskapet best.
Foredrag ved jurist og litterat Cato Schiøtz

Kl. 19.00 - «Kjærlighet og mørke» - Hvem var Marie Hamsun?

Anne Hege Simonsen har skrevet den første omfattende biografien om Marie Hamsun, Nobelprisvinnerens omstridte ektefelle. Hvem var hun? Hvordan kunne hun falle for den mildt sagt kompliserte Hamsun? Hva gjorde henne til en brennende nazist, både før og etter krigen? Møt Anne Hege Simonsen i samtale med Vigdis Hjorth.

Kl. 20.30 - Konsert med Lars Klevstrand.

Helt siden den store visebølgen skyllet over Norge på 1960-tallet, har Lars Klevstrand vært en sentral sanger og komponist. Klevstrand har 50 års jubileum som plateartist. Fredag kveld byr han på et utvalg fra sitt rikholdige repertoar.

Lørdag 20. oktober

Kl. 12.00 - Petter Mejlænder om Pushwagner.

Petter Mejlænder har i flere år jobbet nært sammen med Pushwagner, alias Terje Brofos (1940-2018) og kommer nå med en biografi om denne fargerike kunstneren. Mejlænder forteller om Pushwagners i samtale med Kristiansand kunsthalls daglige og kunstneriske leder, Cecilie Nissen.

Kl. 13.30 - Fra Donald Trump til Per Sandberg.

Verden er et forvirrende sted. Men den er i hvert fall ikke kjedelig. Snarere kan man vel kalle den uberegnelig. Marie Simonsen og Ole Paus snakker om situasjonen på kloden og Norge, uten at de lover å finne en løsning på problemene. Samtalen ledes av Randi Berge Wandrup.

Kl. 15.00 - «Mor Godhjertas glade versjon. Ja» fyller 50 år!

En av etterkrigstidas viktigste og mest rikholdige diktsamlinger kom i merkeåret 1968. Jan Erik Volds overflødighetshorn av en bok, «Mor Godhjertas glade versjon. Ja», er en av de mest leste samlinger med poesi som er utgitt i Norge. Dikteren selv forteller om boka sammen med Håvard Rem og Fredrik Wandrup, som hevder at denne diktsamlingen forandret verden for ham.

Kl. 16.30 - Bjørneboe-foredraget ved Håvard Rem.

Håvard Rem har er lyriker, sakprosaforfatter, gjendikter og utenriksreporter. Jens Bjørneboe alltid vært en ledestjerne for denne mangfoldige forfatteren. Poeten fra Arendal holder årets Bjørnboe-foredrag.

Kl. 18.00 - André Bjerke – en vital 100-åring – del 2

I en periode av livet kom sangeren og forfatteren Ole Paus tett innpå dikteren André Bjerke. Både som poet og essayist har Bjerke vært en av hans store inspirasjonskilder. Møt Ole Paus i samtale med Fredrik Wandrup.

Kl. 19.30 - Konsert: Wergeland ved Jan Erik Vold og Ellen Bødker.

I likhet med Jens Bjørneboe ble Henrik Wergeland født i Kristiansand. De to hadde også andre likheter, som samfunnsstormere og diktere. Wergelands lyrikk er utgangspunktet for denne konserten, der Jan Erik Vold akkompagneres av Ellen Bødker på harpe.

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 17.10.2018 17:09
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?