Gå til hovedinnhold

Bjørneboe-dagene 2017

For andre året på rad arrangerer Kristiansand folkebibliotek Bjørneboe-dagene. Festivalen starter torsdag 12. oktober og varer frem til 14. oktober. På programmet står blant annet boklansering, åpningsfest, bokbad, foredrag og kulturquiz.

Bjørneboe-dagene

F.v Kritiker og forfatter Kaja Schjerven, forfatter Vigdis Hjort og forfatter Jan Kjærstad er blant forfatterne som kommer til Bjørneboe-dagene. Foto fra venstre: Julie Pike, Gyldendal Norsk Forlag, www.pluto.no, Mimsy Møller, Aschehoug forlag.

Kristiansand folkebibliotek inviterer til Bjørneboe-dagene som arrangeres på folkebiblioteket 12.-14. oktober. Festivalen arrangeres av arrangementsansvarlig Randi Berge Wandrup ved Kristiansand folkebibliotek, og arrangeres i Jens Bjørneboes ånd. Han var forfatter, poet og samfunnsdebattanten, født og oppvokst i Kristiansand.

– Da jeg begynte i stillingen som arrangementsansvarlig var det en ting jeg virkelig ønsket å skape, nemlig Bjørneboe-dagene. En av byens viktigste forfattere fortjener å bli hedret på denne måten. Han stod opp for sine meninger, ofte var han alene med dem. Han er betydelig ikke bare som romanforfatter, men som lyriker, dramatiker, essayist og samfunnsdebattant, sier Randi Berge Wandrup.

Bjørneboe-dagene ble første gang arrangert i 2016 med stor suksess, og nå ser Randi Berge Wandrup frem til tre festivalfylte dager.

– Bjørneboe-dagene 2017 tar for seg rettsstaten i flere arrangement og vi byr på møter med mange av våre fineste forfattere. Årets kulturquiz bidrar Sylfest Lomheim, Askil Holm og Fredrik Wandrup med. Aktuelle forfattere som kommer er Dag Solstad, Vigdis Hjorth og Jan Kjærstad, og jeg kan love en ellevill forestilling når Liv Gulbrandsen presenterer Fifty Shades of Grey på 40 minutter lørdag kveld. Til å avslutte Bjørneboe-dagene kommer Ole Paus som skal holde en konsert, sier Wandrup.

Program

Torsdag 12. oktober

Kl. 17.00 - Ny bok om Baneheia-tragedien.
Bjørn Olav Jahr utgir i høst boka Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet. Her går han igjennom forløpet etter en av de mest tragiske forbrytelsene i Norge i nyere tid. I samtale med Connie Bentzrud forteller han hvilke konklusjoner han har kommet til.
Dette er hovedlansering av boken.

Kl. 19.30 - Åpningsfest
Kulturredaktør Karen Kristine Blågestad åpner Bjørneboe-dagene 2017.

Olav Grendstad leser Jens Bjørneboes legendariske tekst «Da professor Arne Næss og jeg erobret NATO på Kolsås».

Marte Wulff og Einar Stenseng spiller egenkomponert sanger til Bjørneboes tekster.

Paal-Helge Haugen leser egne tekster.

Hilde Hefte (vokal) og Johanna Engedal (harpe) framfører sanger i Egil Kapstads enestående arrangementer for harpe.

Randi Berge Wandrup er konferansier.

Fredag 13. oktober

Kl. 11.30 - Poesi på tvers av kjølen.
Fredagslunsj: Møt den norske poeten Helge Torvund i samtale med sin kollega fra Värmland, Bengt Berg. I boka Medan våren vaknar har de to oversatt hverandres dikt til sine språk. To kloke lyrikere stiller opp til samtale med Fredrik Wandrup.

Kl. 13.00 - Rapport om Eirik Jensen-saken.
Torgrim Eggen har tilbrakt første halvdel av 2017 i rettssalen, der han fulgte saken mot politimannen Eirik Jensen, som besøkte Bjørneboe-dagene i fjor. Nå har dommen falt i tingretten, og Torgrim Eggen er i ferd med å fullføre sin rapport. Boken Forbindelsen, kommer ut i november. Eggen snakker om den med forfatteren Bjørn Olav Jahr.

Kl. 14.30 - Tor Ulven (1953-1995) – mennesket og dikteren.
I høst er det 40 år siden Tor Ulven debuterte som forfatter. Han utga 11 bøker før han i 1995 valgte å avslutte livet. Ulven regnes som en av vår tids betydeligste diktere. Hvem var denne sky lyrikeren? Hvilken betydning han hatt i norsk litteratur? Sigurd Tenningen leder en samtale mellom Ole Robert Sunde, Helge Torvund og Kaja Schjerven Mollerin.

Kl. 16.00 - Cato Schiøtz: Har juristene sjel? Om Bjørneboe og rettsvesenet.
Jens Bjørneboe var kjent for sin mangeårige kamp mot tilstandene i norske fengsler og svakhetene ved vårt rettsvesen. Advokaten, antroposofen og den lidenskapelige boksamleren Cato Schiøtz snakker om Bjørneboe og hans forhold til juristene.

Kl. 17.00 - Gufs fra fortiden.
For 50 år siden vakte rettsaken mot romanen Uten en tråd stor oppmerksomhet i det norske samfunnet. I sin prosedyre uttalte riksadvokat Laurits Jensen Dorenfeldt at «i vårt land er det i siste instans domstolene som skal avgjøre en boks litterære verdi.» Dommen står fortsatt ved makt. Hva dreide rettsaken seg om? Hvilke verdier i samtiden var den et symptom på? Hva sier den om ytringsfrihetens vilkår? Hadde slik rettsak vært mulig i dag? Bjørneboe-biograf Fredrik Wandrup leder en samtale med advokat Cato Schiøtz, forfatter Vigdis Hjorth og redaktør av Vinduet, Maria Horvei.

Kl. 18.00 - Bjørneboe-foredraget ved Ole Paus.
I Bjørneboe-foredraget utfordrer vi kunstnere til å snakke om hva Jens Bjørneboe har betydd for dem og for deres egne tekster. Ole Paus hadde et nært og personlig forhold til Jens Bjørneboe og er svært inspirert av hans dikting.

Kl. 20.00 - Bjørneboe-dagenes kulturquiz.
Fredrik Wandrup og Sylfest Lomheim stiller spørsmålene. Dere svarer. Askil Holm bidrar med musikalsk tonefølge.

Lørdag 14. oktober

Kl. 12.00 - Hvem er Vigdis Hjorth?
Lenge før romanen Arv og miljø ble fjorårets litterære bombe, påbegynte Kaja Schjerven Mollerin intervjuboken Vigdis, del for del, som nå er ute på markedet. Hjorth og Schjerven Mollerin samtaler om Vigdis Hjorth om forholdet mellom livet og kunsten.

Kl. 13.30 - Dag Solstad og hans forfatterskap.
Dag Solstad har siden debuten med boken Spiraler i 1965 vært en av Norges mest omdiskuterte og innflytelsesrike forfattere. Hver bok fra hans hånd har vakt oppsikt og debatt. Møt Solstad i samtale med Fredrik Wandrup.

Kl. 15.00 - Essay eller roman, eller begge deler?
En samtale mellom Jan Kjærstad og Sigurd Tenningen om forholdet mellom essayet og romanen. I hvilken grad krysser disse sjangrene hverandre? Fins det noen grense for essayistiske innslag i en roman – eller oppdiktede innslag i et essay? Samtalen ledes av Fredrik Wandrup.

Kl. 16.30 - Berge – Årets viktigste roman?
Jan Kjærstads nye roman er allerede blitt utropt til et av bokhøstens betydeligste verk. Boken griper direkte inn i vår tid. Den skildrer en fryktelig forbrytelse, en ugjerning som blir utgangspunktet for en fortelling om Arbeiderpartiets kultur. Massakren på Utøya 22. juli 2011 trer med uhyggelig kraft frem som en assosiasjon til handlingen. Jan Kjærstad snakker om boka i samtale med Randi Berge Wandrup.

Kl. 18.00 - Romanen er død – leve romanen!
Med jevne mellomrom blir romanen som kunstform erklært død, truet av internett, sosiale medier og nye kommunikasjonsformer. Likevel dukker den stadig opp og vekker følelser og debatt. Forfatterne av to av de mest omdiskuterte romanene de siste årene, Vigdis Hjorth og Dag Solstad, møtes for å snakke om Arv og miljø og Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591–1896. Fredrik Wandrup vil forsøke å lede samtalen.

Kl. 19.30 - 50 Shades of Grey på tre kvarter.
Forfatter og veteran fra NRK Radio og Barne-TV, Liv Gulbrandsen, er blitt kjent for sine humoristiske kortversjoner av kjente, litterære verk. Med sin unike og lattervekkende form for muntlig framstilling, har hun gledet publikum med versjoner av alle fra Alfred Hauge til Karl Ove Knausgård, fra Kristin Lavransdatter til norske folkeeventyr. Hit kommer hun med boka som åpnet denne delen av karrieren hennes, Fifty Shades of Grey.

Kl. 20.30 - Avslutningskonsert.
Ole Paus har i 50 år vært Norges mest skarpskodde og poetiske visesanger. Ingen har som ham tatt pulsen på samtida. Hit kommer han slik han oftest har møtt sitt publikum: Alene med gitaren.

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 11.10.2017 17:52
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?