Gå til hovedinnhold

Beste storby i kommune-måling

Kristiansand kommune kommer best ut blant storbyene i årets kommunebarometer i regi av Kommunal Rapport.

Meget gode tall

Kommunebarometeret viser at nøkkeltallene for Kristiansand er samlet sett meget gode målt mot resten av landet. Foto: Anders Martinsen fotografer

I undersøkelsen sammenlignes 141 nøkkeltall. Grunnskole og pleie og omsorg er viktigst, fulgt av barnevern, barnehage og økonomi. Nøkkeltallene for Kristiansand er samlet sett meget gode målt mot resten av landet.

Kristiansand kommer totalt på en 16. plass, tett fulgt av Songdalen på 17. og Søgne på 19. plass.

Trondheim er neste storby på lista og havnet på en 25.plass.

12 sektorer

Barometeret består av 12 ulike sektorer, med forskjellig vekt. Grunnskole og pleie og omsorg er viktigst, fulgt av barnevern, barnehage og økonomi. Disse sektorene utgjør 70 prosent av barometeret samlet.

Kommunal Rapport har korrigert plasseringen med hensyn til økonomiske rammebetingelser. Kommunen havner helt i toppen av totaltabellen, skriver Kommunal Rapport. Ser vi bare på nøkkeltallene og ignorerer økonomiske forutsetninger, er kommunen på en 35. plass. Nøkkeltallene er samlet sett meget gode målt mot resten av landet, opplyses det.

Toppsjiktet

Kristiansand er helt i toppsjiktet innen enhetskostnader og miljø og ressurser. Kommunen er også inne på Topp 100-lista når det gjelder grunnskole og barnevern. Kommunen har sin svakeste plassering innen saksbehandling (270. plass), men er ikke i bunnsjiktet i noen sektor, skriver Kommunal rapport på kommunebarometeret.no

Kommunal Rapport opplyser at det gjøres noen endringer i metoden hvert år. Nye og bedre nøkkeltall kommer til, mens andre fjernes. Dette påvirker kommunen. Innen vann, avløp og renovasjon har endringer i hvilke nøkkeltall som brukes, påvirket positivt. Det er i tillegg viktig å huske at mange ting ikke blir målt. En god plassering et enkelt år kan skyldes tilfeldigheter - på samme måte som en dårlig plassering. Likevel: I hovedsak vil kommuner som ligger langt nede på en tabell, som regel ha en del å lære av kommunene som er i toppen av den samme tabellen, opplyses det.

Kontaktperson for media

Økonomidirektør Terje Fjellvang, tlf. 905 35 852

Forfatter: Stein Otto Daatland
Publisert: 23.06.2017 10:29
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?