Gå til hovedinnhold

Beintøft fra skoleelever på Sørlandet

På Øvre Slettheia skole finner vi vinneren på barnetrinnet i kampanjen Beintøft. Elevene i 4. klasse der hadde vært aller flinkest til å gå og sykle til skolen i stedet for å bli kjørt.

Fin sykkelvei

Jenny van Diek og Johanna Danielsen var to av de beintøffe elevene som fikk premie for innsatsen

– Det er egen sykkelvei hjemmefra og nesten helt til skolen, så det føles ganske trygt, sier Jenny van Diek fra Lovisenlund skole.

Hun sykler om lag en mil hver dag for å komme til skolen. I nesten all slags vær – bare det ikke er snø.

Venninnen Johanna Danielsen, også hun fra Lovisenlund skole, nikker og bekrefter at det oftest blir å ta sykkelen til skolen, men at hun også av og til går.

– Jeg har kortere skolevei enn Jenny, men jeg må krysse to veier for å komme fram. Men det er ganske lite trafikk, så jeg synes ikke det er farlig, sier Johanna Danielsen.

Begge jentene mener at de blir i bedre form av å sykle, og så synes de at det er viktig for miljøet at man lar være å kjøre bil.

Lovisenlund ble best av Kristiansandsskolene på ungdomstrinnet i Beintøft-kampanjen, men måtte til slutt se seg slått av Langenes. Solholmen skole kom på tredjeplass.

Prisutdeling

Varaordfører Jørgen Kristiansen ønsket representantene for de spreke skoleelevene velkommen til Bystyresalen i Rådhuset. Han ga honnør til de unge, og oppfordret dem til å fortsette å være miljøbevisste. Han hadde gleden av å overrekke pengepremiene til de beste deltakerne i Kristiansandsregionen.

De beste

Den klart beste barneskolen i Kristiansandsområdet ble Langenes skole. De får en pengepremie på 10 000 kroner. På de neste plassene fulgte Lovisenlund skole og Solholmen skole. Her blir pengepremien 5 000 kroner til hver.

Den beste klassen på barnetrinnet i Kristiansand kommune var 4. trinn fra Øvre Slettheia skole. Deretter fulgte 6B fra Sjøstrand skole og 4. trinn fra Mosby skole. På ungdomstrinnet var det veldig jevnt mellom de tre beste, men 8C fra Oddemarka skole gikk av med en knepen seier her. Så kom 8B fra Vigvoll skole tett fulgt av 9C fra Havlimyra skole.

Alle disse fikk en premie på 2 000 kroner hver.

Her er vinneren på barnetrinnet, Øvre Slettheia skole, fra venstre: Jan Morten Riis, Babylona Ashour Sauro, Henrik Fredriksen Danielsen, Samsor Omarkheil, varaordfører Jørgen KristiansenHavlimyra skole, fra venstre: Trym Einar Gyberg, Torstein Løvbrøtte, Dorthe Jacobsen, Camilla Karlsen og varaordfører Jørgen KristiansenLovisenlund skole, fra venstre: Jenny van Dijk, Sebastian Øvensen Ordahl, Magnus Harbo, Johanna Danielsen og varaordfører Jørgen KristiansenMosby skole, bak: varaordfører Jørgen Kristiansen, lærer Frida Lulu Bakke, foran fra venstre: Eva Reinhartsen, Lisa Myhra, Catherina Longva, Kine KiledalOddemarka skole, fra venstre: Thomas Linnebo Mollestad, Nicolai Heiberg Gjedrem, Lina Loen Bue, Marie Storemyr SolbergSjøstrand skole, fra venstre: Mina Paulsen, Liv Pariggi, Victor Nilsen, Herman Grøntoft, varaordfører Jørgen KristiansenSolholmen skole, fra venstre: varaordfører Jørgen Kristiansen, Julian Hepburn, Gabriel Gomez, Lukas Emin Jakobsen, Simen Olsen

Mange kilometer

Det har blitt mange kilometer til fots for elevene. Blant fylkene som har deltatt i kampanjen kom Vest-Agder på tredjeplass. 107 274 kilometer har elevene her gått på skoleveien. Det tilsvarer omlag to og en halv ganger rund jorda.

– Alle barn i Vest Agder som har deltatt har spart kloden vår for 14 267,5 kg CO2. Dette tilsvarer ca. 30 flyturer fra Oslo til London og tilbake, sier Beate Fiszkal fra Klimaalliansen.

Det er Miljøagentene  som står bak kampanjen Beintøft. Lokalt utfører Klimaalliansen et påvirkningsarbeid på vegne av Areal- og transportsamarbeidet i Kristiansandsregionen (ATP)  for å få størst mulig deltakelse fra skolene. ATP-samarbeidet består av de sju kommunene Kristiansand, Søgne, Songdalen, Iveland, Vennesla, Birkenes og Lillesand samt Aust- og Vest-Agder fylkeskommuner, Statens Vegvesen og Agder Kollektivtrafikk.

Vinn-vinn-vinn

Beintøft er en nettbasert konkurranse for å motivere flere barn til å gå eller sykle til skolen istedenfor å bli kjørt.

– Hvis det blir mindre biler rundt skolen blir det mer sikkerhet for elevene og vi bedrer luftkvaliteten. Elever får i tillegg mer mosjon og mer O2 i seg at det blir enklere å følge med i timen. På vei til skolen er det også mulig å gå sammen med venner og å bli bedre kjent i nærmiljøet. Så dette er en vinn-vinn-vinn-sak, sier Fiszkal.

Konkurransen for ungdomsskoler er forholdsvis nytt og har en egen nettside. Den ligger her.

Forfatter: Bjørn Amundsen
Publisert: 27.10.2016 13:37
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?