Gå til hovedinnhold

Avduking av relieff

Tirsdag 18. juni kl. 12.00 inviterer Kristiansand folkebibliotek til avduking av et relieff av gamle Kristiansand bibliotek. Avdukingen skjer i 1. etasje i hovedbiblioteket, og det blir kaffe og kake til alle oppmøtte.

Relieff av gamle Kristiansand bibliotek

I august 2018 startet arbeidet med å rekonstruere fasaden til det gamle biblioteket. Slik så relieffet ut i mars 2019, og da gjenstod tak, takrenner, loftsvinduer og siste finpuss. Endelig resultat blir avduket i Kristiansand folkebibliotek sine lokaler tirsdag 18. juni kl. 12.00. Foto: Anne Kristin Undlien

Kristiansand folkebibliotek inviterer innbyggere til avduking av et relieff av gamle Kristiansand bibliotek. Arkitekt Johan Keyser Frölich tegnet i sin tid det gamle biblioteket som en gave til byen. Bygningen sto ferdig i 1915 som rommet både bibliotek, naturmuseum og kunstforening. I 1978 ble bygget revet, og året etter ble hovedbiblioteket bygget på samme plass.

Nå har fasaden av det gamle biblioteket blitt rekonstruert av Kristiansand Minibyggere som er en gruppe engasjerte pensjonister i Kristiansand. Arbeidet har tatt i underkant av ett år, og resultatet er et relieff som er 2 meter bredt og 1,70 meter høyt. Byggverket skal henge permanent på en vegg i 1. etasje i biblioteket.

– Dette relieffet blir en påminnelse på en flott bygning som ikke eksisterer lenger, og som viser ettertiden hvordan det aller første biblioteket i Kristiansand så ut. Det er veldig fint at vi kan ta vare på denne nære historien. Selve relieffet er en gave fra Kristiansand Minibyggere til innbyggere og biblioteket, og det er et grundig og detaljert stykke arbeid. De har blant annet laget spesialbrent takstein og takrenner i kobber, og vi gleder oss til å kunne avduke denne flotte gaven, sier biblioteksjef Anne Kristin Undlien.

Går man inn på kafeen i bibliotekets første etasje kan man se en fototapet fra gamle Kristiansand, som også inneholder fotografi av det gamle biblioteket.

Relieff i målestokk 1:10

Minibyggerne fra venstre: Bjørn Sørensen, Magne Enggrav, Per Helland, Roald Flaten, Jan Arvid Berge, Sigbjørn Neteland, Kjell Iglebæk. Jan Mydland var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Anne Kristin Undlien

– Biblioteket var et flott, arkitektonisk bygg, som mange kristiansandere var glad i. Minibyggerne tok det som en utfordring å lage et relieff i målestokk 1:10, som kunne få plass i biblioteket. Vi synes det er fint at mange kan få oppleve biblioteket i miniatyr. Andre kan mimre litt om gamle dager på lesesalen og pausene på trappa utenfor, sier leder for Kristiansand Minibyggere, Kjell Iglebæk.

Program for avduking

Avdukingen finner sted tirsdag 18. juni fra kl. 12.00-13.00 i 1. etasje i biblioteket.

Programmet for avduking:
Fanfare ved trompetelev Kristoffer Buenget Ribe fra Knuden – Kristiansand kulturskole.

Avduking av relieffet ved pensjonist Ingfridt Enger som var tidligere ansatt på det gamle biblioteket.

Takketale ved biblioteksjef Anne Kristin Undlien.

Om byggeprosessen ved leder for Kristiansand Minibyggere ved Kjell Iglebæk.

Kaffe og marsipankake til alle oppmøtte.

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 13.06.2019 16:08
Sist endret: 20.06.2019 13:49

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?