Gå til hovedinnhold

Kommunens første arborist

Nils Håvard Stokke er Kristiansand kommunes første arborist. – Jeg er en urban trepleier med fokus på trehelse og treplanlegging, forklarer mannen om sin sjeldne tittel, på plass i kommunen i en nyopprettet stilling.

Spesielt glad i trær
Kommunens første arborist Nils Håvard Stokke er spesielt glad i trær, både trehelse og treplanting. Foto: Ragna Marie Henden

Nils Håvard kommer fra Bamble, er utdannet både anleggsgartner og trepleier og har de siste årene praktisert som trepleier i Bergen. – Men med kone fra Høvåg var det noe som trakk sørover, og det er veldig fint å flytte til Kristiansand, forteller Nils Håvard. – Og kommunen er kjempestolt og glad for endelig å ha fått tak i en ettertraktet arborist, sier Kurt Tange Jensen, driftssjef i parkvesenet. – Vi  har i lang tid søkt etter arborist, som det ikke finnes mange av her i landet.

Trehelse

Arboristen er opptatt av treets helse, å kunne ta vare på trær og planlegge både for bevaring, fornying og utarbeidelse av park og treområder i byen.

– Det er noe spesielt med trær, jeg kan bare ikke forklare det, men jeg liker bare svært godt å jobbe med trær. I ungdommen jobba jeg litt i skogen for en nabo, og synes det er et deilig arbeid. Men skogsarbeid var noe usikkert, så derfor utdannet jeg meg heller i retning av trepleie, forteller Nils Håvard. På befaring i Ravnedalen skjønner vi at en trepleier også må være god til å klatre, der vi ser Nils Håvard forsvinne som en apekatt oppover i treet, selvsagt behørig sikret med utstyr.

Trær er verdifulle

– Ett tre er verdt enormt mye samfunnsmessig. Det finnes programmer hvor du legger inn fakta om trær og får ut igjen samfunnsgevinsten, og det er enormt, forteller en entusiastisk trepleier. – Trær renser jorda, de forsinker overvann både med bladverk og røtter og ikke minst er de psykisk verdifulle for oss mennesker å se på og oppleve både trær og skog. Trærne har også en viktig jobb i forhold til klima, hvor de binder CO2 og annen forurensing, og demper vind.

I urbane områder er det stort press på trær. – I Kristiansand har jeg forstått at trepleie og bevaring/planting av trær har stort fokus i parkvesenet. Det er også noe av grunnen til at jeg tok i mot tilbudet om jobb i kommunen, sier en ettertraktet fagmann, som hadde flere tilbud om jobb i byen. – I kommunen får jeg jobbe med trær i mange sammenhenger, og jeg håper også å kunne bidra til god langtidsplanlegging, med en strukturert tilnærming til bevaring og «utbygging» av trær i Kristiansand.

Eik er favoritt

På spørsmålet om trepleierens favoritt-tre, så skjønner vi det er vanskelig å velge. – Men jeg tror eik er min favoritt, sier Nils Håvard. – Eiketrær er fasinerende, store og kan bli veldig gamle, noen rundt 1.000 år, forteller arboristen, som er mer enn vanlig glad trær.  Det er det mange i Kristiansand som er glad for. Og med eik som favoritt-tre er han kommet til riktig landsdel.

 

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 31.08.2016 10:43
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?