Gå til hovedinnhold

Appen Datokontroll gir 15% reduksjon av matsvinn i butikker

Etter fire måneders testing har appen Datokontroll bidratt til gjennomsnittlig 15% reduksjon av matsvinn i seks forsøksbutikker i Kristiansand, forteller gründerne som jobber med utvikling av appen.

Appen Datokontroll

Appen Datokontroll er ferdig med testperiode, og gründere og studenter har lagt fram gode resultater for Kristiansand kommune. Fv  Espen Kalhagen, Ørjan Langøy Olsen og Kjell Håland i Datokontroll, næringsrådgiver Øyvind Lyngen Laderud og klima- og miljørådgiver Solvor B. Stølevik i Kristiansand kommune. Foto: Ragna Marie Henden

Tre studenter ved UiA har det siste året jobbet med å utvikle appen Datokontroll for å ha kontroll på datovarer i butikker og redusere matsvinn. Gründer Kjell Håland har fått med seg studentene Espen Kalhagen og Ørjan Langøy Olsen for utvikling av appen i egen oppstarts-bedrift.

Datokontroll.no

Gode resultater etter testperiode

– Appen Datokontroll er testet i fire måneder i seks butikker i Kristiansand, med nyttige erfaringer og gode resultater. Butikkene melder tilbake om effektivisering og mindre tidsbruk knyttet til arbeid med forebygging av matsvinn. Noen butikker opplevde en reduksjon i matsvinn på hele 50 % i  enkelte seksjoner, forteller prosjektleder og gründer Kjell Håland etter at testperioden er avsluttet.

Kostnadseffektivt

– Datokontroll bidrar til at butikker kan spare flere hundre tusen kroner i året. I tillegg reduseres arbeidstid knyttet til registrering av datvarer. Butikkene har gjennomsnittlig registret en forbedring på 33 % på svinn av kjøtt, fisk og meieriprodukter, det gir også økonimiske gevinster, sier gründeren.

– Datokontroll har vist seg å fungerer godt både om den brukes i hele butikken, eller bare for enkelte varegrupper. Appen er også veldig tidseffektivt når den brukes på varegrupper med lang holdbarhet som tørrvarer og frysevarer. Her er det ofte kun nødvendig å sjekke en gang i halvåret for å redusere svinnet, forteller Håland.

Datokontroll gir også en god oversikt over varer med kort holdbarhet i butikklokalet, og bidrar til at butikken kan legge dette ut i ønskelig tid til redusert pris før datoen går ut.

Fire butikker vil fortsette med appen

– Ekstra gledelig er det at fire av testbutikkene har sagt at de kan tenke seg å fortsette med å bruke Datokontroll, sier utviklerne, som vil jobbe med å gjøre appen enda mer brukervennlig og funksjonell for et større butikkmarked.

– Fremover nå vil vi forbedre appen i forhold til registreringsfunksjonalitet. I dag opplever enkelte butikker at noen varetyper må registreres manuelt. Vi jobber nå med å få lagt inn flere produkter i vår produktdatabase, sier Håland.

Følgende butikker i Kristiansand deltok i prosjektperioden:

  • Coop Prix St. Olavsvei
  • Coop Extra Vardås
  • Coop Mega Lund
  • Coop Extra Parken
  • Bunnpris Strai
  • Coop Extra Vågsbygd

Støtte fra Kristiansand kommune

Næringsavdelingen i Kristiansand kommune har støttet utviklingen av appen økonomisk som et tiltak i matsvinn-reduksjon i kommunen. 

– Vi er godt fornøyd med appen og ikke minst resultatene av bruken i butikker, sier rådgiver Øyvind Lyngen Laderud i Business Region Kristiansand, og klima- og miljørådgiver Solvor B. Stølevik. De har fulgt opp studentene underveis i utviklingen. – Nå håper vi gründerne får justert appen i forhold til tilbakemeldinger fra butikkene, og kommersialisert produktet, som har vist seg å være veldig effektivt, sier Laderud og Stølevik.

Utvikling av Datomerk for kunder

Studentene har enda en app i utvikling for å fullføre nytten av appen Datokontroll.

–For å gi forbrukerne informasjon om hva som er tilgjengelig av utgåtte varer i butikken trenger vi også en app mot kundene, sier Håland. – Vi jobber derfor også med Datomerk som er en app rettet mot forbrukerne. Datomerk lar butikker publisere sine nedprisede datovarer slik at kunder kan se hva som er i butikken til reduserte priser grunnet utgått dato. De trenger da ikke gå til butikken, men få melding på appen for å få med seg gode kupp, sier utviklerene, som planlegger å lansere Datomerk i løpet av vinteren.

Bakgrunnsinformasjon om appen

Kontakt

Kjell Håland, leder av gründerselskapet Datokontroll, epost: kjell.haaland@datokontroll.no, mobil: 90400207
Klima- opg miljørådgiver Solvor B. Stølevik, mobil:  952 27 301

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 31.10.2018 14:42
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?