Gå til hovedinnhold

Åpning av kunsten i renseanlegget på Odderøya

Onsdag 20. september åpnet ordfører Harald Furre offisielt kunstprosjektene tilknyttet renseanlegget på Odderøya. Det er to utsmykninger, mosaikkbildet «Metropolis» inne i fjellhallen, og kunstverket «Smoke and mirrors», utluftingspipa på toppen av Odderøya.

Offisiell åpning av kunsten i renseanlegget

Ordfører Harald Furre foretok 20. september den offisielle åpningen av den kunstneriske utsmykningen av renseanlegget på Odderøya. Foto: Ragna Marie Henden

- Kristiansand har gjennom kunstprosjektet til Odderøya renseanlegg fått to flotte nye kunstverk som på hver sin måte bruker det offentlige rommet som sin arena. Verket i fjellhallen vil overraske, og være inspirerende både for barn og voksne. Pipa på toppen av Odderøya er et godt synlig tegn på prosessens slutt, men også en ny møteplass både for tilreisende og byens befolkning, sa ordfører Harald Furre da han åpnet kunsten i renseanlegget på Odderøya.

– «One man`s trash is another man`s treasure», er et passende ordtak i dag, sa ordfører Furre, godt fornøyd med den kunstneriske utsmykningen.

Lysende kunstverk

Hilde og Bård Tørdal er  kunstnerne bak "Metropolis. Hilde fortalte om en spennende prosess, og skrøt uhemmet av kommunens fagfolk og tilretteleggere for å få kunstverket gjennomført.

Ordfører Harald Furre trykket på knappen, og det ble lys i en kunstnerisk rensemodell for det nye renseanlegget på Odderøya, som tar i mot kloakk fra både Vennesla og Kristiansand.

– I verket Metropolis av Hilde og Bård Tørdal har formidlingsperspektivet stor verdi. Skoler og barnehager blir her invitert til omvisning. Kunstverket vi ser på veggen her vil i stor grad kunne bidra til formidling av prosessene som skjer i anlegget. Den kunstneriske fremstillingen er symbolsk, og fagfolk i ingeniørvesenet kan supplere informasjonen på en lett måte, sa ordfører Harald Furre i sin åpningstale.

Unik kunst i renseanlegg

Byingeniør Terje Lilletvedt ønsket velkommen til kunståpningen og delte ut gode ord og takk til kunstnerne. Her er det kunstnerne bak "Smoke and mirroro" som får blomster. Fv Fredrik Berberg, Sindre Wam og Anna Andrea Vik Aniksdal.

Byingeniør Terje Lilletvedt ønsket inviterte gjester og kunstnere velkommen til åpningen.

– Det er ikke mange renseanlegg i Norge som kan skryte av å ha en så flott kunst, og spesiallaget til formålet, sa Lilletvedt, som var meget fornøyd med resultatet. Byingeniøren kunne også fortelle om engasjerte medarbeidere som parallelt med selve byggingen av renseanlegget har bidratt i montering og tilrettelegging av kunstverkene.

- Det har til tider vært mer engasjement hos mine medarbeidere rundt kunsten enn selve byggingen. Dette er jo også noe som gir et ekstra løft for alle som jobber her på renseanlegget, sa Lilletvedt. Han delte ut blomster og gode ord og takk til alle kunstnerne på den offisielle åpningen.

«Metropolis»

"Metropolis" av Hilde og Bård Tørdal er et illustrativt verk som viser prosessen symbolsk gjennom kvadraturen, renseanlegget og utløpet.

«Metropolis» av kunstnerne Hilde og Bård Tørdal illustrerer kvadraturen, renseanlegget og utløpet. De har valgt kobberfarger på hus, veier, rør og anlegg. Det hele er lyssatt og programmert slik at lyset skifter i deler av verket og gir liv til anlegget. Fargene på lyset skifter også og skal symbolisere prosessen inne i fjellhallen.

Det er et eget besøksrom i fjellhallen beregnet på å ta i mot skoleklasser og grupper når hele renseanlegget står ferdig.

«Smoke and mirror»

"Smoke and mirror", kunstpipa til renseanlegget rager godt i terrenget. Her er det også tilrettelagt som en møteplass og utsiktspunkt.

På toppen av Odderøya står  «Smoke and mirrors» av Fredrik Berberg, og Kolabarkitektene Sindre Wam og Anna Andrea Wik Aniksdal. En delvis speilkledt pipe rager høyt over øya, og speileffektene er spennende både fra sjøen og for folk som tar turen bort til pipa. På bakken er det stablet en varde.

Dette kan bli et flott samlingssted, et utkikkspunkt og en en møteplass. Fra ulike steder i og utenfor byen kan man oppleve at pipen svever. -  På grunn av mange trær er ikke denne effekten god nok enda, men parkvesenet er på saken, sa byingeniør Terje Lilletvedt.

- At ei pipe er blitt kunst og et landemerke på Odderøya det passer ekstra godt. Odderøya er i endring og er blitt ei øy for kunst og kultur. Nærmere 100 kunst- og kulturaktører setter sitt preg på Odderøya, sa ordfører Harald Furre.

Konkurranse i 2015

Prosjektleder for den kunstneriske utsmykningen, Nina Björkendal, berømmet kommunen for å skape noe positivt og engasjement i befolkningen for reneseanlegget.

Prosjektleder for utsmykningen har vært Nina Björkendal, som også kom med hilsen under åpningsarrangementet.

– Kommunen har gjort et godt grep med kunstkonkurranse, skapt engasjement i byen, og beriket et anlegg som ellers forbindes med noe dritt, sa Björkendal.

Kristiansand kommune utlyste en utsmykningskonkurranse i januar 2015, og fikk hele 82 forslag. Vinnerne ble kåret 6. november samme året, og har jobbet parallelt med byggingen av renseanlegget for Kristiansand og Vennesla. Selve renseanlegget nærmer seg ferdiggjøring og skal åpnes senere i høst. Mer om konkurransen og vinnerne her.

Kontakt

Byingeniør Terje Lilletvedt, mobil: 905 38 614, epost: terje.lilletvedt@kristiansand.kommune.no
Kulturrådgiver Angjerd Munksgaard, mobil: 920 67 238, epost angjerd.munksgaard@kristiansand.kommune.no

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 20.09.2017 14:29
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?