Gå til hovedinnhold

Åpning av Pushwagner malerier på Teateret

Lørdag 17. november klokken 16.00 er det offisiell åpning av to Pushwagner malerier på Teateret. Gratis inngang.

Kunstnerisk gave

Hvilket motiv er det som gjemmer seg bak sladden? Svaret får du i morgen klokken 16.00 på Teateret. Da er det klart for den offisielle åpningen av to Pushwagner malerier, samt åpningen av Axel Jensen på Teateret.

For 21 år siden gav kunstneren Terje Brofos, kjent som Pushwagner, to malerier til venneparet Axel og Pratibha Jensen som en gave til deres private hjem på Ålefjær i Kristiansand. Malerienes motiver er skikkelser hentet fra litteraturen til forfatteren Axel Jensen. Tidligere i år ga Pratibha disse maleriene i gave til Kristiansand kommune, og i avtalen skal maleriene nå henge på Teateret til glede for offentligheten.

– Maleriene er gitt i gave til kommunen fra Pratibha Jensen sammen med Foreningen Axel og Pratibha Jensens Dikterhjem. Som regel overtar ikke kommunen eierskap til kunst eller andre gaver, men dette var en såpass unik mulighet som medførte at vi gjorde et unntak. Disse maleriene handler om to spesielle kunstnerliv i Norge, og relasjonen mellom dem. Axel Jensen var en forfatter som har skrevet mye flott litteratur som har satt dype spor hos flere generasjoner. Hans forfatterskap er absolutt verdt å løfte frem, sier kulturdirektøren Stein Tore Sorthe før han han legger til:

– Maleriene har blitt konservert ved Sørlandets kunstmuseum, og gaven ble gitt på betingelsene om at de skal vises frem på Teateret til glede og nytte for offentligheten. Som et resultat av godt samarbeid har foreningen Axel og Pratibha Jensens Dikterhjem, Teateret og kommunen nå fått til å profilere Axel Jensen i Kristiansand sentrum, og det syns jeg er veldig stas, sier kulturdirektøren Stein Tore Sorthe.

Åpning på Teateret

Lørdag 17. november klokken 16.00 er det offisiell åpning av maleriene ved kulturdirektør Stein Tore Sorthe. Åpningen inngår som en del av prosjektet Axel Jensen som viser frem ulike gjenstander fra Jensens hjem.

– Vi fikk en forespørsel fra Pratibha Jensen om en del av deres gjenstander kunne leve videre i Teateret, noe jeg tenkte ville passe godt sammen. Axel Jensen var en kompromissløs person på mange områder. Han turte å gå nye veier og representerer en del av verdiene som jeg også syns Teateret skal representere. En intensjonsavtale ble opprettet, og jeg besøkte huset for å se hva som kunne passe inn, sier daglig leder av Teateret, Kjetil Nordhus før han legger til:

– Resultatet er fire områder som består kunst, litteratur, flygelet som stod i stuen deres og som nå står på intimscenen, og diverse andre gjenstander. Ved at deres gjenstander plasseres i Teateret kan vi bidra til å skjøtte arven etter en viktig litterær stemme i norsk litteraturhistorie, og gjøre det kjent for nye generasjoner i byen, sier Nordhus.

Om maleriene

Det største maleriet, Epp, er 222x183 cm og er basert på Axel Jensens roman Epp som ble utgitt i 1965. Boken er den første i en trilogi han selv kalte for factionlitteratur, og handler om Epp hvor en av hans viktigste oppgaver i livet er å koke det perfekte egg.

Det andre maleriet, Ofi, er 194x92 cm hvor skikkelsen i maleriet er basert på boken Og resten står skrivd i stjernene som ble utgitt i 1995. Tegningene i boken er illustrert av Pushwagner.

Om Axel Jensen

Axel Jensen ble født 12. februar 1932 i Trondheim, og døde 13. februar 2003 på Ålefjær i Kristiansand. Han er en av etterkrigstidens sentrale og nyskapende forfattere.

Jensen debuterte i 1955 med Dyretemmerens Kors, utgitt på eget forlag. I 1957 kom romanen Ikaros som ble etterfulgt av Line i 1959. I 1965 kom Epp, den første i en trilogi han selv kalte for factionlitteratur representert gjennom de «oblidorske røster». I 1992 kom oppfølgeren Lul, og i 1995 ble hele det oblidorske landskapet samlet i Og resten står skrivd i stjernene, som var illustrert med tegninger av Pushwagner.

Jensen har også utgitt sakprosa. 1994 utga han en gjennomgang av Salman Rushdies univers under tittelen Gud leser ikke romaner. Axel Jensens samlede verker ble utgitt i 1998. Han har til sammen gitt ut 25 bøker og mottatt flere priser, bl.a. Fritt ords honnørpris og Norsk PENs Ossietzky-pris.
Til tross for sykdom arbeidet Axel Jensen med stadig nye prosjekter. Høsten 2002 utkom Guru, boken om Georg Ivanovitch Gurdjieff. (Kilde: Cappelen Damm).

Kulturløype

Åpningen av Pushwagner maleriene, og Axel Jensen inngår også som del av Kulturløype som er et arrangement som går fra Torvet til Silokaia. Her har kunst- og kulturhusene i sentrum av Kristiansand slått seg sammen for å gi innbyggere en lørdag utenom det vanlige. Sørlandets Kunstmuseum, Teateret, Agder Kunstsenter, Galleri BI-Z, Kristiansand Kunsthall og Kilden Teater og Konserthus arrangerer events slik at du kan få oppleve byens rike kulturliv – alt på samme lørdag.

Kulturløypa varer fra klokken 12.00 - 17.00 og er åpen for alle.

Program

12.00: Galleri BI-Z
Åpning av Juleutstillingen 2018. Minikonsert med Thom Hell. Forfriskninger. Åpent til kl. 15.00.

12.00: Kristiansand Kunsthall og Bibliotek
Utstillingen Avskygninger. Suppe serveres kl. 12.00 - 14.00. Åpent for omvisning til kl. 16.00.

13.00: Agder Kunstsenter
Åpning av Stipendutstillingen 2018 og utdeling av årets stipender. Åpent til kl. 16.00.

13.00: Kilden Teater og Konserthus
LørdagsKilden for barn: Norske folkeeventyr, med musikere fra Kristiansand Symfoniorkester (kr. 50).

13.00: Teateret
Lørdagsuniversitet: Machorevolusjon og kvinnekamp.

14.00: Sørlandets kunstmuseum
Åpning av utstillingen Jakob Weidemann. Forfriskninger. (kr. 100/medlemmer fri entré). Åpent til kl. 17.00.

Verksted for barn i Barnas Kunstmuseum(50 kr). Trylleshow.

15.00: Kilden Teater og Konserthus
Foajékonsert med Hodge Podge.

16.00: Teateret
Åpning av Axel Jensen på Teateret.

16.30: Teateret
Trekning i kunstlotteriet i regi av Agder Kunstsenter.

Kontaktperson for media

Kulturdirektør Stein Tore Sorthe, mobil: 415 08 561

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 16.11.2018 17:37
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?