Gå til hovedinnhold

Ansatte i kø for vaksine

Det hopet seg fort opp en kø av ansatte som ville ta influensavaksinen ved Valhalla helsesenter. Med vaksinen beskytter de pasientene, kollegene og seg selv.

Tenker på andre

Så mange ansatte ved Valhalla helsesenter ville ha vaksinen at det veldig fort bygde seg opp en kø ved vaksinestasjonen. Sykepleier Marianne Strømstad ved Øyeblikkelig hjelp døgnopphold på Valhalla helsesenter var en av mange som tok influensavaksinen onsdag

- Jeg valgte å ta vaksine mot influensa fordi jeg føler det nesten som en plikt. Vi har mange her med nedsatt immunforsvar, sier Strømstad.

Hun var en av mange som fikk vaksinen av smittevern- og hygienesykepleier Andrea Winther Håland.

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr sier at Helsedirektoratet anbefaler at minst 70 prosent av ansatte med pasientkontakt i kommunen blir vaksinert hvert år.

Marianne Strømstad mener at et flertall av kollegene på Valhalla helsesenter tar vaksinen, og hun sier de snakker en del om dette på arbeidsplassen.

- Det har dessuten blitt lettere å ta vaksinen. Tidligere måtte vi jo til byen. Nå har de satt opp en vaksinestasjon her i huset, sier sykepleieren som har tatt vaksinen de siste 4-5 årene.

Det er selvsagt også en faktor for mange at vaksinen er gratis.

Ledelsen viktig

Et stikk som beskytter mange. Marianne Strømstad fikk vaksinen av Andrea Winther Haaland. Smittevern- og hygienesykepleier Andrea Winther Håland sier hun er glad for at ledelsen ved Valhalla har støttet godt opp om vaksineringen av de ansatte.

Hun løfter frem at hun har fått satt av to hele arbeidsdager til vaksinering av kollegene, og at hun ikke har ansvar for pasienter disse dagene.

Winther Håland har samarbeidet godt med vaksinasjonssykepleieren ved kommunens vaksinasjonskontor, Aslaug Emanuelsen, og det er satt opp gode rammer for arbeidet. Vaksineringen registreres på den enkelte ansatte, og prosedyren er den samme hver gang.

Vil vaksinere flere

Smittevernlege og kommuneoverlege Dagfinn Haarr sier prosedyren er god og at den skal brukes ved vaksinering på flere arbeidsplasser i kommunen.

Haarr mener ansatte i Kristiansand kommune er i ferd med å bli flinkere selv om han ikke tror at målet om 70 prosent er nådd.

Vaksinasjonskontoret vil få til utlån epi-pen for anafylaksiberedskap.

- Dermed er det ingen god unnskyldning for ikke å vaksinere sine kolleger, sier Haarr.

Høyere risiko

Folkehelseinstituttet påpeker at helsepersonell har klart høyere risiko for å bli smittet av influensa sammenlignet med voksne som ikke arbeider i helsesektoren.

Folkehelseinstituttet har i år hatt fokus på vaksinering av helsepersonell, og på en egen nettside skriver de blant annet at «høy vaksinasjonsdekning blant helsepersonell kan redusere antall influensarelaterte komplikasjoner og i noen tilfeller dødsfall blant pasientene.»

I informasjonen til helsepersonell, peker FHI også på at det er ekstra viktig at helsepersonellet er vaksinert. De møter pasienter som ikke selv kan få vaksinen, for eksempel barn, og de møter pasienter som har redusert effekt av vaksinen.

- Høy vaksinasjonsdekning blant ansatte i helsesektoren er også viktig for å opprettholde tilfredsstillende beredskap under større influensautbrudd, skriver FHI på sine nettsider.

Kontakt for media

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr: 482 67 701

Forfatter: Børge Røssaak Nilsen
Publisert: 01.11.2018 14:29
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?