Gå til hovedinnhold

Aktiv sommer suser avgårde

Opp mot 20 deltakere er med i Aktiv sommer. Et foreløpig høydepunkt var da fire deltakere og fire ledere suste over mållinja i Palmerittet, og Aktiv sommer ruller videre mot nye mål.

Motivasjonstilbud

Ingvild Abusdal, Henriette Schanke og Tor Kapstad er blant dem som holder dampen oppe gjennom sommeren. "Aktiv sommer" skal vidra til at deltakerne fortsetter treningen etter sommeren.

 Aktiv sommer er motivasjonstilbud for å opprettholde eller komme i gang med utholdenhetstrening i sommerhalvåret. Tilbudet er rettet mot deltakere som av ulike årsaker ønsker å bruke fysisk aktivitet til å mestre psykiske utfordringer. Det inneholder opplæring og trening i sykkel og jogging/løping mot deltakelse i Palmerittet 18.juni og Sommerløpet 13.august.

- Vi når en målgruppe treningssentrene og idrettslag ofte ikke klarer å nå. Våre tilbud kan senke terskelen inn til andre ordinære tilbud, sier Ingvild Abusdal, spesialsykepleier i psykisk helse/rehabilitering, og personlig trener fra Norges Idrettshøyskole.

Samarbeid

Fritidsetaten Øst og Energiverket i Kristiansand kommune samarbeider om tilbudet. Tilbudet skal legge til rette for at deltakerne får nye redskap til å mestre psykiske plager på en god måte gjennom trening.

- Vi tenkte at et treningsmål på forsommeren og et på ettersommeren ville kunne opprettholde motivasjonen til både deltakere og ansatte gjennom sommeren. Dermed kom vi opp med ideen: "Aktiv sommer" sier Tor Kapstad fra Fritidsetaten øst.

Fritidsleder Tor Kapstad er pedagog og personlig trener. Han sier hensikten da ideen om Aktiv sommer kom opp, var å motivere deltakerne til å delta på vanlige arrangementer, ikke bare aktiviteter i regi av fritidsetaten eller Energiverket.

Trening har positiv effekt på både den fysiske og psykiske helsen. Det sosiale er også av stor betydning.

Fornøyde deltakere

Deltakerne setter pris på muligheten:

- Det gir motivasjon til å trene. Det er mye sosialt rundt dette som gjør det lystbetont. Lederne har innsikt i det de gjør. De lager gode prosesser som gjør det trygt å være i gruppa, sier Henriette Schanke.

Henriette var med og syklet Palmerittet og har vært med på intervalltrening foran Sommerløpet, og hun driver sirkeltrening.

- Fysisk aktivitet har alltid vært veldig viktig for meg. Det var flott å gjennomføre Palmerittet, sier hun.

Viktig med mål

Kapstad sier det er viktig å ha mål og å nå dem.

- Det er en av grunnene til at vi jobber med gruppeaktiviteter. Å nå treningsmål krever struktur, vilje og gjennomføringskraft. Å oppnå mål sammen med andre er positivt. Mestringen gjør at man tør sette seg nye mål.

I tillegg til treningsteori bruker Aktiv sommer bred faglig ballast fra blant annet "recovery" og motivasjonsteori.

- Idrett er god arena for å bli kjent med oss selv på, mestre reaksjoner og å overvinne stengsler. Dette er ikke unikt for dem som sliter med psykiske plager – men noe som viser seg å være en generell effekt hos dem som trener under gode rammer, sier Ingvild Abusdal.

Gjentas

Allerede nå mener folkene bak at Aktiv sommer har vært så vellykket at de satser på å gjenta det til neste år.

- Dette har bidratt til å skape bevegelsesglede! Vi ser at noen deltakere går fra å ikke like å bevege seg eller trene, til at det blir en naturlig del av livsstilen. Andre har trent mye før og finner tilbake til treningsgleden. På sykkeltrening er det fantastisk å se når de som i utgangspunktet er engstelig for å sykle ned en bratt bakke mestrer utfordringen, sier Abusdal.

Abusdal og Kapstad er opptatt av jevn innsats over tid, og ett av målene er å lage et årshjul med treningsmuligheter. Årshjulet kan bestå av forskjellige sesongtilpassede aktiviteter som gjør at det blir variert trening med en progresjon som passer til ambisjonene.

Kontakt for media:

Børge Røssaak Nilsen
Kommunikasjonsrådgiver
91353690

Forfatter: Børge Røssaak Nilsen
Publisert: 06.07.2016 10:04
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?