Gå til hovedinnhold

Søker nye familiekontakter

Home-Start Familiekontakten søker frivillige som kan sette av 2-4 timer i uken til å hjelpe småbarnsfamilier som opplever ekstra utfordringer i hverdagen.

Frivillig tilbud

Home-Start Familiekontakten er et familiestøtteprogram hvor frivillige besøker småbarnsfamilier med minst et barn under skolealder, 2-4 timer i uken. Ved å avse noen få timer i uken kan du utgjøre en stor forskjell til glede for familien, og deg selv. Foto: Anders Martinsen Fotografer

Home-Start Familiekontakten er et frivillig tilbud til småbarnsfamilier med minst ett barn under skolealder. Tilbudet innebærer støtte og avlastning til familier som selv ønsker dette. Hjelpen gis av en frivillig, kalt familiekontakt, som kommer på hjemmebesøk 2-4 timer per uke over en periode, vanligvis ca. 6 måneder. Målet er å forebygge utvikling av belastninger og stress, støtte familien på det de mestrer og avlaste etter familiens behov.

Home-Start Familiekontakten er et nasjonalt familiestøtteprogram som har hjulpet barnefamilier i over 20 år. I 2012 startet Kristiansand opp egen avdeling som drives av Frelsesarmeen med driftstilskudd fra Kristiansand kommune.

Verdifull støtte

Hilde Lam har arbeidet som koordinator i Home -Start Familiekontakten KristiansandHilde Lam siden oppstarten i 2012. Hun arrangerer forberedelseskurs for frivillige, matcher frivillige og familier, og gir veiledning og oppfølging. Hun ser at tilbudet nytter, og at det har positiv effekt for både frivillige og familier.

– Alle familier kan oppleve perioder som er ekstra tunge. Det kan være samlivsbrudd, sykdom hos barn og voksne, sosial angst, fødselsdepresjon eller annet hvor foreldrene til tider kan ha behov for en håndsrekning. Her kan frivillige bidra med praktiske ting, være en samtalepartner og være til avlastning og støtte for foreldre. For å skape et godt tilbud er det viktig at frivillige og familier matcher. Dette er noe jeg jobber mye med, og responsen har vært god. Foreldre forteller at de får et pusterom, og de opplever å bli sett og hørt. Frivillige sier det er veldig givende og de føler seg til nytte, satt pris på og føler trygghet i jobben ved at de får oppfølging underveis, sier Hilde Lam.

Fornøyde frivillige

Edel Solaas Gundersen (58) og Irene Melbye (52) har vært familiekontakter i henholdsvis fire og to år. Begge er strålende fornøyd med tilbudet, og ønsker å fortsette så lenge som mulig.

– Jeg var deltaker på det første kurset i 2012, og var en av de første frivillige som dro på hjemmebesøk. Siden den gang har jeg vært familiekontakt i seks familier, hos familier med baby med kolikk, tvillingpar, hos familier i parforhold, enslige mødre, og enslig mor med utenlandsk opprinnelse som ikke hadde egen familie. Som frivillig opplever jeg at både foreldre og barn setter stor pris på at vi kommer, og at det betyr mye for dem at vi er der. Det gir meg veldig mye, og jeg har ikke tenkt å slutte. Dette er ment for meg, sier Edel Solaas Gundersen.

Irene Melbye begynte på kurs høsten 2014, og startet som familiekontakt i begynnelsen av 2015. På halvannet år har hun hjulpet tre småbarnsfamilier, og hun ønsker å fortsette som frivillig så lenge hun kan. 

Familiekontakt Irene Melbye

– Til nå har jeg vært i tre familier hvor jeg har hjulpet enslig med flere barn og familier med begge foreldre. Underveis ser man hva familien trenger. Det kan være at jeg er der når barna kommer hjem fra barnehagen, at jeg lager mat eller leker med barna. Det en får igjen er kjærlighet, og ved å bidra til å hjelpe andre gir det meg overskudd, så dette skal jeg holde på med så lenge jeg makter, sier Irene Melbye.

Vil du bli familiekontakt?

For å bli familiekontakt må du:
• ha foreldreerfaring eller erfaring fra arbeid med barn
• gjennomføre et 24 timers forberedelseskurs fordelt over åtte ganger
• underskrive erklæring om taushetsplikt
• fremlegge politiattest
• ha tid og lyst til å besøke en familie 2-4 timer per uke
• være et ansvarsfullt og lyttende medmenneske

Nytt kurs

Nytt forberedelseskurs starter mandag 29. august på Aquarama, ved Sentrum familiesenter i 3. etasje. Påmelding innen 22.august.

Kontaktperson

For påmelding og andre henvendelser, ta kontakt med:

Hilde Lam, koordinator Home-Start Familiekontakten Kristiansand
Frelsesarmeens barne- og familievern
Telefon: 456 02 663
E-post: hilde.lam@frelsesarmeen.no

Sentrum familiesenter (Aquarama 3. etasje), Tangen 8, 4608 Kristiansand
Kontortid: Tirsdag og onsdag kl.08.00-15.00.

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 05.08.2016 11:07
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?