Gå til hovedinnhold

730.000 kroner i tilskudd til kunst- og kulturformål

Første runde av tilskudd til kunst- og kulturformål i 2018 er gjennomført. 730.000 kroner ble fordelt på totalt 42 søknader innen sjangrene musikk, visuell kunst, scenekunst, litteratur og idrett.

Stor bredde

Hilde Hefte fikk 35 000 kroner i tilskudd til sin utgivelse av Egil Kapstads sitt verk i noteform. Foto av Janne Aateigen

To ganger i året tildeler Kristiansand kommune tilskudd til kunst- og kulturformål. Årets budsjettpost er på totalt 1.150 000 millioner kroner, og i denne runden ble 730.000 kroner fordelt på 42 av totalt 77 søknader.

Største delen av søknadsbunken ble behandlet administrativt, og de resterende fem ble behandlet i kulturstyret. Av de 37 søknadene som ble behandlet administrativt kom det nok en gang flest søknader fra musikkfeltet.

Nytt i år er at tre korps fikk tilskudd på totalt 100 000 kroner fra ekstramidlene til satsing på korps under Musikkorpsenes år 2018.

– Musikkfeltet er alltid størst, og 33 prosent av tildelingene har gått til musikk. Her har vi blant annet gitt 35 000 kroner i støtte til Hilde Hefte sin utgivelse av Egil Kapstads verk i noteform. Nytt i år er også at vi har gitt tilskudd på totalt 100 000 kroner til regionmesterskap for skolekorps og to voksenkorps. Dette ble gjort for å løfte frem korpsene, sier Skauge. 

Her finner du en fullstendig oversikt over de som fikk tilskudd:

Politiske tildelinger  Administrative tildelinger

Rekord for litteratur

Av de som ble behandlet administrativt ble det ny rekord i antall søknader og tildelinger for litteraturfeltet.

–I flere år har vi ønsket å løfte litteraturfeltet, og det som er stas er at vi fikk seks søknader i denne runden. Det er ny rekord! Årsaken er at vi har nådd mer ut til feltet enn tidligere, og i tillegg har Kristiansand også fått flere nye forlag. Blant disse er Lik forlag som har fått 20 000 kroner i tilskudd til sin andre utgivelse, sier kulturrådgiver Jørgen Skauge.

Skauge kan også fortelle at det har vært stor bredde på litteratursøknadene i denne runden.

– Eksempel på dette er litteraturhuset i Kristiansand som har fått 40 000 kroner i tilskudd for sin serie med bokbad på Teateret. Det er nest høyest sum av alle tildelinger denne runden. Vi har også gitt 10 000 kroner i støtte til tegneserieboken «Nanobakterien» som er laget av Scenekompaniet/Storymakers Ole Bernt Tellefsen. Det er tredje bok i 7-serien som er en av Norges største satsinger på tegneserier for ungdom, sier Skauge.

Scene- og visuell kunst

Fra danseforestillingen «Hus forbi» av Eivind Seljeseth. Foto: Chrisander Brun

I likhet med litteraturfeltet har det vært stor bredde innenfor de ulike sjangrene i denne runden. Etterfulgt av musikk kom scenekunst på andre plass med 22 prosent av tildelingene, og visuell kunst på tredje plass med 19 prosent av tildelingene.

– Innenfor scenekunst har vi blant annet gitt 35 000 kroner i tilskudd til danseforestillingen «Hus forbi» av Eivind Seljeseth, og 25 000 kroner til forestillingen «Kvinnemonologene» av Stine Sandnes. Innen visuell kunst har vi blant annet gitt 15 000 kroner i tilskudd til Norske Billedkunstnere Agder. Tilskuddet er til deres seminarer om kunstformidling som er viktig for å løfte og samle feltet. Vi har også gitt 20 000 kroner i tilskudd til fotograf Mathilde Helene Pettersen som har deltakelse i "100 Norwegian Photographers".

En av søknadene som fikk betydelig i støtte var Kristiansand Sandskulptursymposium. De fikk det høyeste tilskuddet av alle som var på 45 000 kroner. Tilskuddet skal benyttes til å lage sandskulpturer i Gravane.

Mange avslag

I første halvår i 2018 fikk kommunen inn søknader for totalt 3,3 millioner denne runden. Det er fem ganger mer enn budsjettet. Bakgrunnen var at mange søkte om fullfinansiering av prosjekter, og resultatet ble at 35 av totalt 77 søknader fikk avslag.

– I år så vi en utfordring med at veldige mange søkte om fullfinansiering av prosjekter. Kommunen har ikke fullfinansiering, og for og få tilskudd må det være en form for egenfinansiering eller andre støttespillere med i prosjektet. Derfor ble det 35 avslag i denne runden som er ganske høyt. Til neste runde oppfordrer jeg om at søkere setter seg inn i våre retningslinjer slik at vi kan heller gi tilskudd enn å gi avslag, sier kulturrådgiveren.

Neste søknadsfrist er 15. august. På denne siden finner du søknadsskjema og informasjon om tilskuddet.

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 20.03.2018 10:35
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?