Gå til hovedinnhold

50-årsjubileum for vennskapsbyavtale

Kristiansand og Münster feirer i år 50-årsjubileum for deres vennskapsbyavtale. 15. juni markeres jubileet med delegasjonsbesøk fra Münster, samt jubileumsgaver til reisende både fra og til vennskapsbyene.

- Langt og godt vennskap

I år er det 50 år siden Kristiansand og Münster inngikk vennskapsbyavtalen. Jubileet feires med delegasjonsbesøk og jubileumsgaver til innbyggere som skal reise til eller fra vennskapsbyene. Foto: Pressekontor Münster / Bernhard Fischer/ Anders Martinsen fotografer. (Fotomontasje: Marte Krogstad)

Vennskapsbyavtalen mellom Kristiansand og Münster ble inngått i 1967 som en av de første vennskapsbyavtalene mellom norsk og tysk by. Siden den gang har representanter fra begge byer samarbeidet tett for å vedlikeholde vennskapet.

– Vennskapsby er et konsept for å skape forbindelser mellom landegrenser, forståelse og kunnskap mellom hverandre. Siden avtalen mellom Kristiansand og Münster ble inngått har det vært et langt og godt vennskap mellom byene. Det er den mest aktive vennskapsbyen som vi har, og vi har stadig kontakt. Sist gang var på 17. mai da vi fikk besøk av en delegasjon. Besøket var i regi av vennskapsforeningen Münster-Kristiansand, og 44 «münsteraner» gikk i borgertoget, sier ordfører Harald Furre.

Gjensidig læring

15.-16. juni ankommer en delegasjon fra Münster til Kristiansand for å feire første del av 50-årsjubileet. Besøket starter med en pressekonferanse torsdag 15. juni klokken 11.00 på ordfører Harald Furre sitt kontor. Ordfører Harald Furre er vert for besøket, og kan fortelle at jubileet blir feiret på både faglig og sosialt vis.

– Når ordføreren og politisk ledelse fra Münster ankommer Kristiansand er formålet å lære av hverandre. Temaene vi er opptatt av å fremme er digitalisering, radikalisering, samfunnssikkerhet og Münster og Kristiansand som universitetsby. Münster har over 300 000 innbyggere og nærmere 50 000 er studenter, og jeg ønsker å lære mer om hvordan de arbeider for å være et godt vertskap for universitetsbyen.

– I den anledning skal vi også besøke Universitetet i Agder som blant annet tilbyr utveksling til Münster, så det blir et tett program med faglig innhold. I tillegg til en rekke møter blir det også tid til sosial hygge med middag og seilas, og i slutten av september reiser utvalgte politikere og jeg til Münster for å feire 50-årsjubileet hos dem, sier ordføreren.

Også grunnskolen og videregående skole har hatt mye glede av samarbeid med vennskapsbyene til Kristiansand kommune. Blant annet har Kringsjå skole har hatt flere Comenius og Erasmus-prosjekter sammen med Bodelschwinghschule i Münster gjennom mange år. Skolen er også per i dag deltaker i et prosjekt. Skoleledere og lærere fra Münster har flere ganger vært i Kristiansand og motsatt for gjensidig læring. Til høsten skal en delegasjon fra Kristiansand og Kringsjå skole reise til Münster.

Jubileumsprogram

Jubileumsgave

50-årsjubileet markeres også i form av jubileumsgaver. Kristiansand gir tilreisende fra Münster et gavekort som kan benyttes på utvalgte restauranter i Kristiansand. På lik linje har Münster gitt gavekort som skal deles ut til Kristiansandere som skal til Münster.

– Jubileumsgaven vi har valgt er å gi en opplevelse til innbyggerne. Det innebærer at Kristiansand gir gavekort til besøkende fra Münster, og Münster har gitt oss gavekort som vi kan dele ut til Kristiansandere som skal reise til Münster. I tråd med 50-årsjubileet gir vi bort 50 gavekort som kan benyttes på utvalgte restauranter i byen slik at turistene kan få en god mat-opplevelse. Gavekortene fra Münster gir tilgang til ulike opplevelser. Målet er at turistene blir enda bedre kjent med byen vår og motsatt, sier ordføreren.

Reisende fra Kristiansand som skal til Münster kan hente gavekort på Servicetorvet etter 16. juni. Gavekortene kan benyttes til en rekke ulike opplevelser i Münster, og det utgis ett gavekort per familie. Mer informasjon om gavekortene fås på Servicetorvet.

Kontaktperson for media

Ordfører Harald Furre, mobil: 982 81 890 

Forfatter: Marte Krogstad
Publisert: 12.06.2017 11:33
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?