Vi oppfordrer alle til å stille i borgertoget, og bli med på årets folkefest!

Påmeldingen til borgertoget har åpnet. Nå er det bare å glede seg til den tradisjonsrike 17. mai-feiringen med barnetog, borgertog og andre arrangementer.

Fra Torvet i Kristiansand 17. mai 2022. Foto: Kjell Inge Søreide

Fra Torvet i Kristiansand 17. mai 2022. Foto: Kjell Inge Søreide

— Vi har åpnet for påmelding til borgertoget

Lisan Gjendem, som er sekretær for 17. mai-utvalget i Kristiansand kommune, forteller at hun har fått flere forespørsler om borgertoget, og at det er motiverende å se at så mange gleder seg til å delta.

— Det er en glede å kunne si at vi har åpnet for påmelding til borgertoget og russens kjøretøy. Her er det egne skjemaer som må fylles ut. Frist for påmelding til borgertoget er 24. mars, og frist for russekjøretøy er 31. mars, sier Gjendem. 

Påmelding til borgertoget

Påmeldingsskjema

Behandling av personopplysinger

Nærmere informasjon angående oppmøte for kjøretøy i borgertoget blir sendt ut pr e-post. Flere retningslinjer finner du inne på skjemaet. Husk å oppgi hvis ditt lag eller forening har jubileum. 

Salgsplass i Kvadraturen

De som ønsker salgsplass i Kvadraturen må sende en søknad til post.arrangement@kristiansand.kommune.no innen 24. mars. Prisen er 5500 kroner.

— Vi takker Statens vegvesen som tilbyr gratis kontroll av russekjøretøy

— Vi ønsker å rette en stor takk til Statens vegvesen som bidrar til å skape en trygg russetid, ved å tilby gratis teknisk kontroll av russekjøretøy. Statens vegvesen deler også ut oblat til å ha i frontruta til alle kjøretøyene, som blir godkjent på kontrollen, sier Gjendem og tilføyer:

— Vi ønsker å se så mange russ og russebiler som mulig i skoletoget og borgertoget! 

På Statens vegvesens nettsider finner du tider for russebuss- og russebilkontroller i Kristiansand for 2023.

Påmelding til russens kjøretøy

Påmeldingsskjema

Behandling av personopplysninger

Russen kan nå melde på kjøretøy til borgertoget, og fristen for påmelding er 31. mars. Russen med kjøretøy avslutter hele borgertoget, og det er bare påmeldte og forhåndsgodkjente kjøretøy som kan delta.

17. mai utvalget og bydelskomiteene er godt i gang med planleggingen

Gjendem forteller at 17. mai utvalget og bydelskomiteene er godt i gang med planleggingen av årets nasjonaldag.

— I år har vi et helt nytt og engasjert utvalg, som ledes av Abdullahi M. Alason. Utvalget gleder seg veldig til å gjennomføre en tradisjonell 17. mai feiring, sier Gjendem.

Bydelskomiteene har sammen med 17. mai utvalget gjennomført oppstartsmøte. Det er bydelene Flekkerøy, Hånes, Justvik, Torridal og Mosby, Tveit, Vågsbygd sentrum, Ytre Vågsbygd, Finsland, Søgne og Greipstad som har egne arrangementer.

— Etter første møte er vi allerede godt i gang og jobber på for at årets feiring blir som forventet av alle de som kommer fra lokalmiljøet, og fra andre steder. Vi har et helt unikt og uunnværlig samarbeid med positive krefter i lokalsamfunnet, det lokale næringslivet og Forsvaret. Det er fantastisk flott å erfare år etter år hvor viktig denne feiringen er for vårt lokalsamfunn, sier Lena Juel fra Tveit bydelskomité.

17. mai-utvalget fotografert 7. februar 2023. Foran fra venstre: Grethe Holberg (SP), Marte Sandland (Rødt), Anna Nawrotzka (FrP). Bak fra venstre: Lisan Gjendem (sekretær i utvalget), Roger Karstensen (TVP), leder Abdullahi M. Alason (AP), Tom Løchen (H) og Einar Dyrholm (KrF). Foto: Kristiansand kommune

17. mai utvalget fotografert 7. februar 2023. Foran fra venstre: Grethe Holberg (SP), Marte Sandland (Rødt), Anna Nawrotzka (FrP). Bak fra venstre: Lisan Gjendem (sekretær i utvalget), Roger Karstensen (TVP), leder Abdullahi M. Alason (AP), Tom Løchen (H) og Einar Dyrholm (KrF). Foto: Kristiansand kommune

— La oss rope høyt hurra for friheten og demokratiet

— I denne tiden, med krig i Europa, oppfordrer vi alle til å åpne dørene, inkludere hverandre, og ta del i den norske nasjonaldagsfeiringen. Dette er en dag hvor vi skal feire vårt demokrati og våre menneskerettigheter i fellesskap, sier leder av 17. mai utvalget, Abdullahi M. Alason.

— Vi oppfordrer spesielt alle barnehager og skoler til å lære barna om hvorfor og hvordan man feirer 17. mai. Engasjer dem i tegnekonkurransen og øv på de tradisjonelle 17. mai-sangene. La barna få sette sitt preg på nasjonaldagen med sine egne tanker, refleksjoner og deltakelse, sier Alason.

Jørgen Haugland Kristiansen er årets flaggbærer

Jørgen Haugland Kristiansen er valgt ut blant flere kandidater til å bære byflagget i årets borgertog. Siden 2001 har han vært aktiv politiker i Kristelig Folkeparti, og har vært fast medlem i bystyret i Kristiansand siden 2003.

— Kristiansen har i flere år kjempet for de svake i samfunnet. Han har vært en stemme for de stemmeløse, skapt rom for tro og livssyn, og bidratt i forebyggingsarbeidet mot radikalisering og voldelig ekstremisme, sier Alason. 

— Han er en nestor i nestekjærlighet, som bryr seg om å ta vare på mennesker og jorda vi lever på. Han er en godt likt person med gode verdier, som mange kjenner seg igjen i. Vi syntes han fortjener oppmerksomhet og ære for sin innsats på årets nasjonaldag, avslutter han.

Mer informasjon om årets 17. mai program kommer nærmere nasjonaldagen.

Kontaktinformasjon 

Leder av 17. mai utvalget, Abdullahi M. Alason, tlf. 90 52 54 34.
Sekretær for 17. mai utvalget, Lisan Gjendem, tlf. 48 11 43 29.

Bildetekst: 17. mai-utvalget fotografert 7. februar 2023. Foran fra venstre: Grethe Holberg (SP), Marte Sandland (Rødt), Anna Nawrotzka (FrP). Bak fra venstre: Lisan Gjendem (sekretær i utvalget), Roger Karstensen (TVP), leder Abdullahi M. Alason (AP), Tom Løchen (H) og Einar Dyrholm (KrF). Foto: Kristiansand kommune

17. mai utvalget fotografert 7. februar 2023. Foran fra venstre: Grethe Holberg (SP), Marte Sandland (Rødt), Anna Nawrotzka (FrP). Bak fra venstre: Lisan Gjendem (sekretær i utvalget), Roger Karstensen (TVP), leder Abdullahi M. Alason (AP), Tom Løchen (H) og Einar Dyrholm (KrF). Foto: Kristiansand kommune