Nominer kandidater til kulturprisen 2023

Hvem mener du fortjener å tildeles årets kulturpris? Frem til 1. mars kan du være med på å sende inn forslag til årets kandidater.

Danckert Monrad-Krohn ble tildelt kulturprisen for 2022. Foto: Frank Otto Pedersen

Kristiansand kommunes kulturpris

Formålet med kulturprisen er å berømme en spesiell innsats for byens kulturliv og/eller markere kunstnerisk virksomhet av stor betydning. Prisen tildeles personer, institusjoner eller organisasjoner som har gjort en spesiell innsats for byens kulturliv og/eller markert kunstnerisk virksomhet av stor betydning.

Kulturprismottaker må være hjemmehørende i Kristiansand kommune de siste 10 årene. Dersom prisen gis til en kunstner med virksomhet av stor betydning, er det nok å være født i kommunen.

Begrunnede forslag sendes til vårt elektroniske skjema innen forslagsfrist 1. mars 2023:

Elektronisk skjema

Retningslinjer for kulturprisen

Tidligere tildelinger av kulturprisen i Kristiansand kommune

Glasskulptur fra Camilla Prytz

Kulturprisen består av en vase i kunstglass fra kunstner Camilla Prytz, som høsten 2019 vant en lukket konkurranse for levering av de neste ti års kulturprisverk i kommunen. Hver vase er unik og kommer med inskripsjon og kunstnerens signatur. I tillegg til vasen tildeles vinneren også 50 000 kroner.

Glassvasene står vel bevart inne i Rådhuskvartalet. Foto: Kristiansand kommune

Camilla Prytz er en anerkjent smykkedesigner, emalje- og glasskunstner med utdannelse fra Kosta Boda Glasskole. Hun har bodd og jobbet i Kristiansand siden 2011, og driver sitt eget emalje- og glassverksted i byen. I tillegg arbeider hun som designer på Magnor Glassverk i Eidskog.

Glassvasenes unike fargemikser blir laget av pulver, glasskorn, glassbiter, kråkesølv, og rester funnet i kjelleren på Magnor Glassverk. Dette blir så smeltet inn i det varme glasset, og blåst opp i en form utskåret i tre. Den ferdige vasen settes videre til avkjøling over natten. Kommune våpenet og skriften blir deretter sandblåst på for hånd. Hver glasskulptur finnes kun i et eksemplar og er signert av kunstneren Camilla Prytz.

Her kan du se et lite utdrag fra hvordan en vase i kunstglass blir laget på Magnor Glassverk.

Video: Magnor Glassverk.

Årets jurymedlemmer og fjorårets kulturprisvinner

Årets jury består av kulturutvalgets leder Bjørn Egeli, nestleder Jens Anders Ravnaas, og kulturutvalgsmedlem Amalie Gunnufsen.

Det var festivalguru Danckert Monrad-Krohn som ble tildelt kulturprisen i 2022.

Det var leder av kulturutvalget Bjørn Egeli, som overrakk kulturprisen for 2022 til Danckert Monrad-Krohn

Det var leder av kulturutvalget Bjørn Egeli, som overrakk kulturprisen til Danckert Monrad-Krohn i 2022. Foto: Frank Otto Pedersen