Vil ha alle trygt hjem

Tradisjonen tro går Kvadraturforeningen, politiet og Kristiansand kommune sammen om tiltak som kan dempe uro og gjøre byen trygg i julebordsesongen.

Gruppebilde av samarbeidspartnerne

Denne gjengen er opptatt av at du skal komme deg trygt hjem etter julebordet. Fra venstre: Irene Kaspersen, natteravnkoordinator, Anders Flottorp fra politiet, Daniel Hauge fra vekterselskapet PSS Securitas, Rolf T. Øygarden fra Kvadraturforeningen, Carl Fredrik Holst fra Agder Taxi og Johanne Marie Benitez Nilsen, kriminalitetsforebyggende koordinator i  Kristiansand kommune. 

Samarbeid om forebygging

– Sammen med Kvadraturforeningen, politiet, lokale taxiselskaper, utelivsbransjen og natteravnene har vi hatt et godt samarbeid i flere år om tiltak som skal forebygge bråk og slossing på nattestid nå i slutten av november og hele desember, forteller kriminalforebyggende koordinator i Kristiansand kommune Johanne Marie Benitez Nilsen.

– Tidligere år var det kaffe, boller og varmetelt som var forebyggende tiltak, nå er vi blitt mer digitale og oppfordrer innbyggerne til å laste ned appene til lokale taxiselskaper for å bestille taxi. Det finnes mye god forebygging i å få gjestene raskt og trygt hjem fra byen. 

– Bestill taxi der du er

Carl Fredrik Holst fra Agder Taxi oppfordrer folk til å bestille taxi direkte til stedet de oppholder seg, fremfor å stå å fryse i taxikø.

– Alle de store taxiselskapene har egne apper man kan laste ned og kundesentre som man kan ringe på telefon. Dermed kan man planlegge turen hjem på forhånd, sier Holst. – I tillegg har vi vektere som hjelper å holde styr på køen og få folk fortere inn i taxiene. 

 

Carl Fredrik Hauge

Carl Fredrik Holst fra Agder Taxi

Vil at folk skal være trygge

– Vi ønsker at folk skal hygge seg på byen, og vi er samtidig opptatt av at det skal oppstå minst mulig uønskede hendelser, sier Anders Flottorp fra politiet. – Vi samarbeider godt med næringsliv, kommunen og med andre for at folk skal ha en trygg kveld på byen. 

 

Bilde av politi Anders Flottorp

Opptatt av sikkerhet og trygghet på byen: Anders Flottorp


Natteravner 

Et annet viktig tiltak for å skape en trygg by, er tilstedeværelse fra trygge og edru voksne mennesker. Natteravnene vandrer i byens gater hver lørdag og bidrar sterkt til å skape trygghet og ro med et vennlig smil, en støttende arm og kunnskap om hvor og hvordan man kommer seg hjem på enklest mulig måte.  

Bilde av natteravnkoordinator Irene Kaspersen

Irene Kaspersen

– Ungdommen er normalt vår viktigste målgruppe, men i julebordsesongen har vi også fokus på det voksne publikummet forklarer Irene Kaspersen natteravkoordinator i Kristiansand kommune. – Vi har som mål å være ca. 15 natteravner synlig til stede i gule vester hver fredag og lørdag frem til jul. Alt er basert på frivillig innsats, og vi ønsker nye natteravner velkomne!

I tillegg til natteravner er også vekterselskapet PSS Securitas med i samarbeidet. De vil ha bistandspersonell ute hver fredag som er uniformert og har gule vester med ordet 'Vekter' på ryggen. De har også førstehjelps-utstyr med seg, slik at de kan håndtere småskader og bistå i sentrum. 

Som en siste påminnelse om viktigheten av å bestille taxi og unngå kø har vi denne lille filmsnutten:

S & B-N Reklamebyrå, på oppdrag fra Kvadraturforeningen