Vil gjøre reiselivsnæringen mer bærekraftig

Forrige uke var en stor gruppe kreative hjerner samlet på Bølgen bærekraftsenter for å klekke ut gode ideer til fremtidens bærekraftige reiseliv.

Samlingen var en del av Cassini Hackaton, et program som foregikk både fysisk og digitalt i ni ulike land i Europa samtidig. Gjennom hele samlingen foregikk foredrag og samlinger både digitalt og fysisk på hver lokasjon. Cassini er EUs romprogram, og formålet med Cassini Hackaton var å vise at sattelittdata kan brukes til mye forskjellig. Målet var å skape ideer som kan gjøre turistnæringen mer bærekraftig. 

Variert samling av deltakere 

I den norske utgaven av Cassini Hackaton deltok 26 deltakere fordelt på 5 ulike prosjekter eller lag. De aller fleste deltakerne kom fra næringslivet, og det var blant annet ansatte i reisebyrå, arkitekter og programmerere til stede. De fikk tilgang til mye forskjellig data, og hvert lag skulle ende opp med en forretningsidé som kan gjøre reiselivet mer bærekraftig.

Solveig Nilsen, Bølgen Bærekraftsenter_red.jpg

Solveig Nilsen er daglig leder for Bølgen bærekraftsenter og har vært sterkt engasjert i å få Cassini Hackaton til Kristiansand. 

– Det har vært både gøy og lærerikt å knytte kontakter til EU og Europa, og vi har også lært mye om et område som kanskje ikke er så kjent: satelittdata og alle mulighetene som finnes. Norge er jo langt fremme innen teknologibruk, så dette er et spennende område for Norge og Sørlandet!

Eksperthjelp 

Til stede på «hackatonet» var det også en stor gruppe eksperter med kunnskap om blant annet forretningsutvikling, programmering, kunstig intelligens, dataarkitektur, «big data», kart og satellitt.

Deltakerne brukte disse ekspertene aktivt til å gjøre sitt produkt eller tjeneste best mulig.  

Daniel Hjøllo, UiA Nyskaping_red.jpg

En av ekspertene Daniel Hjøllo, fra UiA Nyskaping synes det var veldig lærerikt å se alle de gode ideene som dukka opp i løpet av samlingen.  

– Det er mye kunnskap og grensesprengende ideer som jeg kan ta med tilbake til jobben min.  

Vil sende folk utenfor allfarvei 

Vantu, vinnere av Cassini Hackaton_red.jpg

Gruppen Vantu, bestående av Tom Longmate, Lasse Nielsen og Jan Urke, ble vinnere av den norske utgaven av Cassini Hackaton og går videre til EU-finalen. Der får de mulighet til å konkurrere om mentorhjelp og hjelp til å starte en bedrift bygget på sin idé.

Vantu ønsker å lage en tjeneste basert på satellittdata, som kan hjelpe «vanlifers», altså folk som reiser rundt i van, til å finne destinasjoner utenfor allfarvei.  

I tillegg til å komme til EU-finalen, vant de også 40 000 kroner, et års medlemsskap i Visit Sørlandet, et års medlemsskap i Digin, et års medlemsskap og kontorplass på Bølgen bærekraftsenter, og gratis deltakelse på bærekraftskurs ved Bølgen bærekraftsenter.  

Mange spennende ideer 

De andre gruppene som deltok jobbet med prosjekter som skulle se på hvordan turister tar med seg insekter til Norge, og hvordan man kan verne sårbare økosystemer fra dette, en tjeneste for turister som vil finne de mindre kjente og mer miljøvennlige destinasjonene i Norge, og en gruppe så på løsninger for søppelutfordringer knyttet til turistsesongen på Sørlandet.  

Arrangørene av Cassini Hackaton i Norge var Digin, klyngen for IT-bedrifter på Sørlandet, Bærekraftsfestivalen, Arena for bærekraft, UiA Nyskaping, Visit Sørlandet og Bølgen bærekraftsenter. Kristiansand kommune støttet arrangementet økonomisk.  

Bilder fra arrangementet

Ekspertene 2.JPEG

Her er ekspertgruppa som gav deltakerne hjelp.

Gruppa Alian Invasion_red800.jpg

Gruppa Alian Invasion så på utfordringer med ukjente insekter i sårbare naturområder.

Gruppa Vantu_red800h.jpg

Gruppa Vantu ønsker å lage en tjeneste basert på satelittdata, som kan hjelpe "vanlifers" med å finne destinasjoner utenfor allfarvei. "Vanlifers" er folk som reiser rundt i van.

Ekspertene .JPEG

Ekspertene jobber mellom rådgivningsoppdragene.

Alle foto: Kristiansand kommune