Utdeling av kunstnerstipend for 2022

Torsdag 1. desember ble det arrangert en felles utdeling på Kick Scene, der syv kunstnere ble tildelt stipender til videreutvikling av deres arbeid og som anerkjennelse.

Kunstnerne som mottok årets kunstnerstipend. Fra venstre: Andreas Lian, Jonas Rosenvold som mottok diplomet på vegne av Ylve Thon, Lisa Enes, Ellen A. W. Sunde, Sharron Roberts, Florian Almedal Sillitoe og Radek Stalsberg som mottok diplomet på vegne av Sofie Aniela Stalsberg. Foto: Kristiansand kommune

Kristiansand kommunes kunstnerstipend for 2022 har blitt utdelt til sju kunstnere med tilknytning til Kristiansand. Formålet med stipendet er å stimulere til kunstnerisk utvikling og styrke vilkårene for kunstnere i Kristiansand, samt stimulere etablerte kunstnerskap som representerer et mangfold i kommunens kulturliv.

I økonomiplanene er det bevilget 340 000 kr til kunstnerstipend. I tillegg er det 30 000 kr av tilbakeførte midler fra 2021. Kulturutvalgets innstillingsjury fordelte de totalt 370 000 kr på sju kunstnerstipend for 2022.

Utdelingen fant sted på Kick Scene torsdag 1. desember, og av totalt 72 stipendsøknader hadde kulturutvalgets innstillingsjury valgt ut sju kunstnere som mottok stipend og diplom i de tre kategoriene talentstipend, kunstnerstipend og arbeidsstipend.

Kunstnerstipendet ble utdelt til:

  • Musiker Florian Almedal Sillitoe og skuespiller Sofie Aniela Stalsberg fikk hvert sitt stipend på 10 000 kroner i kategorien talentstipend.
  • Musiker Ellen A. W. Sunde, filmregissør Lisa Enes og danser Sharron Roberts fikk hvert sitt stipend på 50 000 kroner i kategorien kunstnerstipend.
  • Kunstner Ylve Thon og Andreas Lian fikk hvert sitt stipend på 100 000 kroner i kategorien arbeidsstipend.

Juryen bestod av kulturutvalgets leder Bjørn Egeli, kulturutvalgets nestleder Jens Anders Ravnaas og direktør for kultur og innbyggerdialog Camilla Jarlsby.

Florian Almedal Sillitoe underholdt med sang sammen med pianist Andrew Wilder. Foto: Kristiansand kommune

Kunstnerne og juryens begrunnelse

Sofie Aniela Stalsberg

Sofie Aniela Stalsberg (19 år) flyttet til Kristiansand da hun var 1,5 år gammel. Hun har vokst opp i Kristiansand og Mandal, og er nå bosatt i Kristiansand. Hun har gått på dramalinjen ved Vågsbygd videregående skole, og har vært med i teatertalentprogrammet Ungdomskilden ved Kilden. Tidligere har hun studert sang ved Samsen og musikal ved Knuden (kulturskolen i Kristiansand). Sommeren 2022 var hun medvirkende i Peer Gynt oppsettingen i Fjæreheia.

Juryen vektlegger at Sofie Aniela Statsberg har etablert en solid plattform innen scenekunstfeltet. Hun har bemerket seg som en talentfull og ambisiøs utøver. Når Sofie Aniela Statsberg nå ønsker å satse videre, har hun en målrettet plan for sin kunstneriske utvikling. Juryen ser frem til følge Sofie Aniela Statsberg i årene som kommer.

Sofie Aniela Stalsberg ble tildelt 10 000 kroner i talentstipend.

Florian Almedal Sillitoe

Florian Almedal Sillitoe (16 år) er født og oppvokst i Kristiansand. Han er for tiden elev ved Vågsbygd videregående skole, musikklinjen, Knuden (kulturskolen i Kristiansand) samt Lørdagsskolen. Florian har sin sangbakgrunn fra Kristiansand domkirkes guttekor. Han startet der som guttesopran i en alder av 6 år og har vært en av korets faste solister. I fjor gikk Florian over til å være fast 1.tenor i Agder ungdomskor. I år startet han ved Vågsbygd videregående skole med klassisk sang som hovedinstrument. Florian har fått opparbeide seg mye og verdifull erfaring fra konserter, ofte som solist, ved Kilden teater- og konserthus, ved arrangementer på kulturskolen samt flere sangkonkurranser lokalt og nasjonalt. Han var solist i rollen som Gjetergutten i operaoppsetningen Tosca og under urpremieren av Rolf Guptas Jordens sang.

Juryen vektlegger Florian Sillitoes modne og profesjonelle tilnærming til faget klassisk sang. I tillegg har han allerede i ung alder opparbeidet seg mye erfaring som sanger. Dette stipendet kan derfor fungere som et solid springbrett for denne unge kunstneren for å komme seg et godt stykke videre i sin sangkarriere.

Florian Almedal Sillitoe ble tildelt 10 000 kroner i talentstipend.

Ellen A. W. Sunde

Ellen A. W. Sunde (35 år) har vokst opp i Flekkefjord, men flyttet til Kristiansand som 16-åring for å gå på musikklinja på Vågsbygd VGS. Hun er låtskriver, komponist og produsent, soloartist under navnet Sea Change og har gitt ut tre album: Breakage (2015) og Inside (2019) og Mutual Dreaming (2022). I tillegg har hun skrevet bestillingsverk, komponert musikk til kortfilm samt produsert flere populære remixer. Hun er også medgrunnlegger i klubbkonseptet Klubb Kosmos i Kristiansand og arbeider i tillegg som DJ innenfor house-sjangeren. Sea Change har vært Sundes elektroniske musikkprosjekt siden 2012. I kjølvannet av debutalbumet hennes turnerte hun store deler av Europa og hadde konserter på blant annet Øyafestivalen, By:larm, Eurosonic og Iceland Airwaves. Sunde søker om kunstnerstipend til å komponere, skrive tekst og produsere album nummer fire med Sea Change.

Juryen vektlegger Ellen A. W. Sundes brede kreative spekter innenfor arbeidsfeltet musikk. Hun har vist at hun har evne til å skape og gjennomføre prosjekter som er både nyskapende, vakre og utfordrende.

Ellen A. W. Sunde ble tildelt 50 000 kroner i kunstnerstipend.

Lisa Enes

Lisa Enes (31 år) er født og oppvokst på Flekkerøy. Hun har bachelor i filmvitenskap fra NTNU og har studert regi ved Nordland kunst- og filmfagskole. Lisa Enes avsluttet sin master i fiksjonsregi fra Den norske filmskolen våren 2022. Parallelt med sine studier har Enes siden 2016 vært frilanser med base i Kristiansand. Enes jobber hovedsakelig med filmformatet, men inkluderer tekst, musikk og skuespill i sin kunstneriske praksis. Hennes tidligere filmer har konkurrert ved en rekke filmfestivaler i både inn- og utland. Hennes kortfilm Øyet i det høye (2018) var med i konkurranseprogrammet på Kortfilmfestivalen i Grimstad i 2019, og ble vist på andre internasjonale filmfestivaler. I tillegg til sitt virke som regissør har Enes jobbet som klipper, innspillingsleder og produksjonsleder på en rekke kortfilmer, samt undervist i film for ungdom.

Juryen vektlegger Lisa Enes eksperimenterende fortellerspråk. Hun utforsker bildespråket samtidig som hun har en historie hun ønsker formidle. Etter avlagt eksamen fra Den norske filmskole står Enes nå ved et viktig stadium for sin videre kunstneriske satsing. Juryen ønsker med stipendet å anerkjenne hennes arbeid samt stimulere til at hun etablerer sin virksomhet i Kristiansand.

Lisa Enes ble tildelt 50 000 kroner i kunstnerstipend.

Sharron Roberts

Sharron Roberts (53 år) har siden 1993 drevet Sharrons dansestudio i Kristiansand.

Hun har sin utdannelse innen klassisk ballett og pedagogisk eksamen fra England. Hun er godkjent RAD pedagog (Royal Academy of Dance) siden 1988. I tillegg til undervisning har hun jobbet aktiv som koreograf ved flere produksjoner for blant annet Kristiansand Barne- og Ungdoms teater, Agder Teater og senere i Kilden. Hun har vært med å etablere Dansebanken - Ung som er et dansekompani for talentfulle unge dansere fra Agder. Og Dansespiren - Dans for helse, med et program for dans og demens.

Juryen vektlegger Sharron Roberts mangeårige kunstneriske virke i Kristiansand. Hun har gjennom en årrekke utdannet unge dansetalenter fra hele landsdelen. Gjennom hennes høye faglige kompetanse har dansefeltet i Kristiansand blitt profesjonalisert. Juryen ønsker å berømme Sharron Roberts for hennes innsats for byen og håper stipendet vil bidra til hennes videre faglige utvikling som dansepedagog.

Sharron Roberts ble tildelt 50 000 kroner i kunstnerstipend.

Andreas Lian

Andreas Lian (31 år) er født og oppvokst i Kristiansand. Han har sin utdannelse fra Asker kunstfagskole og Kunstakademiet i Bergen hvor han har fordypning i grafikk. Lian arbeider for det meste med tresnitt og skulptur, og har i løpet av sin unge karriere gjort seg bemerket både lokalt og nasjonalt. Hans arbeider kretser rundt den sosialrealistiske fortellingen. Han er blant annet opptatt av å formidle arbeid, samliv, hverdagsliv og mennesket i relasjon til natur. Han er opptatt av materialet, og finner interesse i tresnitt både som håndverk og teknikk. De siste årene har Lian deltatt på flere utstillinger og gjennomført prosjekter i det offentlige rom. At han velger å returnere til Kristiansand etter endt utdanning er viktig for byen. Kristiansand har hatt et godt grafisk fagmiljø over mange tiår, og viktigheten av at nye, unge kunstnere tar denne tradisjonen videre er avgjørende for uttrykkets fortsatte tilstedeværelse i det lokale kunstmiljøet.

Juryen vektlegger Andreas Lians fordypning innen det grafiske uttrykket, tresnitt spesielt. Lians arbeider har på kort tid fått stor oppmerksomhet og han beskrives som et sjeldent talent innen sin sjanger.

Andreas Lian ble tildelt 100 000 kroner i arbeidsstipend.

Ylve Thon

Ylve Thon (43) er opprinnelig fra Modum og har bodd og arbeidet i Kristiansand siden 2011. Hun er utdannet fra Kunstakademiet i Bergen. Thon er en allsidig kunstner, som arbeider både med maleri og tegning. Hun har også vært del av ulike samarbeidsprosjekt, med erfaringer både fra utland og innland. Thon er innkjøpt av flere institusjoner og offentlige samlinger, og har også flere arbeider i det offentlige rom. De siste årene har hun i stor grad viet til å tilegne seg kunnskap om freskomaleriet. En gammel kunsttradisjon som er i ferd med å forsvinne fra dagens moderne uttrykksformer. I tett samarbeid med murer bruker hun den spesielle teknikken hvor rene pigmenter blandes i veske og legges på våt mørtel og reagerer med denne. Dette gjør at man ikke maler på veggen, men at fresken er veggen. Ylve Thon er en av få kunstnere i Norge i dag som behersker freskomaleriet og hun bringer dermed denne uttrykksformen videre både lokalt og nasjonalt.

Juryen vektlegger Ylve Thons mangeårige kunstneriske virke. Hun har en egen evne til å stadig utvikle og utprøve nye teknikker og ideer. Senest funderholdt med kunstneriske bidrag

Underholdt med kunstneriske bidrag

Det var leder av kulturutvalget Bjørn Egeli, som hadde gleden av å utdele stipendene til kunstnerne. Til stede var også kulturdirektør Camilla Jarlsby, som ønsket kunstnerne velkommen. Avslutningsvis presenterte stipendvinnerne seg selv og underholdt med kunstneriske bidrag. 

Sharron Roberts og dansegruppe som underholdt med dans. Foto: Kristiansand kommune