Stenger testsenter for korona

Senteret for koronatesting på Kløvertun legges ned i dag fredag etter at de har gjennomført minst 228 263 tester siden mai 2020. Årsaken er at behovet for testing nå er svært lite, og pandemien er i en rolig fase.

Avdelingsleder på Kløvertun Anne Reidun Røise

Ansatte ved testsenteret på Kløvertun har gjort en knalljobb i tøffe tider. Avdelingsleder Anne Reidun Røise er stolt over det kolleger og samarbeidspartnere har fått til. Foto: Kristiansand kommune

- Vi hadde en bratt læringskurve, men det beste med koronatestingen her på Kløvertun var at vi fikk det til. Vi fikk det til sammen, sier avdelingsleder Anne Reidun Røise. 

Hun er nå tilbake til oppgavene hun hadde før som leder for Kløvertun rehabilitering som er kommunens døgnrehabiliteringssenter.  

Siden toppen på sensommeren i fjor, har trafikken på testsenteret blitt redusert. Fra 3. mai testet senteret bare personer som trenger test til koronasertifikatet. 

Innbyggere flest skal teste seg selv.    

Koronatelefonen er også stengt.

Hvis du skal ha test 

Siste dag med testing på Kløvertun er altså fredag 30. september. Siden mai har senteret bare testet personer som trenger test til koronapass. Innbyggerne kan fremdeles hente gratis selvtester på innbyggertorgene i Kvadraturen, på Tangvall og Nodeland.  

Hvis du er syk og i tvil etter selvtest, er det fastlegen som bestemmer om du skal PCR-testes. 

Dersom du trenger dokumentasjon på negativ koronatest i forbindelse med reise, kan du bestille test (fit-to-fly/reiseattest) ulike steder. Sjekk gjerne med egen lege. Blant steder som har tilbud om dette på sine nettsider er Søgne legesenter,  Søm legesenter og Sør Arena legesenter.  

Reglene for koronasertifikat varierer fra land til land. Det er den enkeltes ansvar å oppdatere seg på reglene som gjelder for de ulike landene. 

Krevende jobb 

Røise legger ikke skjul på at det har vært krevende. Det har vært svært mye jobbing og presset har vært stort fra mange kanter. 

- Vi har gjort en viktig jobb med stort ansvar. Det har også ført til at vi har hatt stor makt over andres liv. Det har vært vanskelig å måtte sende folk i karantene med den følge at bryllup, konfirmasjoner og andre store markeringer har blitt avlyst, sier Røise.   

Kommunens første koronasenter lå på Valhalla helsesenter. Ikke lenge etter ble det flyttet til legevaktas lokaler på Tangvall, før testingen fikk sitt hovedsete i en plasthall ved Kløvertun i mai 2020.  

Tusenvis er testet 

Registreringen av antall tester i regi av Kløvertun begynte først i mai 2020.  

2020: Tester utført 28 360
2021: Tester utført 161 383 
2022: Tester utført 38 500

Høyest antall tester i en uke, var uke 34 i 2021, altså den siste uka i august i fjor. Da ble 8 165 tester utført. 

Med unntak av testingen på Vågsbygd kultursenter, hadde Kløvertun regi på all testing på kommunale teststasjoner. Dette omfattet for eksempel det mobile testsenteret i bobil, ved mobil testing på skoler, og på havna og ved Kjevik flyplass.

Det var et omfattende arbeid der mange aktører og enkeltpersoner gjorde store løft.  

Testsenteret på Kløvertun har ansatt om lag 180 personer, og i perioder lånt 40 personer fra andre områder. Senteret har dessuten lært opp  om lag 420 personer. Det var nyansatte, folk fra Røde Kors, feltsykepleien, sivilforsvaret, private aktører og  pleiere fra andre enheter. 

- På det meste var vi 57 personer på jobb som jobbet fra sju om morgenen til to på natta, sier Røise som ikke kan få fullrost kollegene som har stått i det. Lenge.  

Nye ord 

Røise og kollegene har også måttet forholde seg til en del helt nye ord, eller ord som fikk ny betydning. De fleste av ordene har brorparten av innbyggerne også måtte lære seg:  

Smittekarantene, reisekarantene, ventekarantene, testkarantene, husstandskarantene, fritidskarantene, karanteneplikt, pcr-test, hurtigtest, innsykning, sekvensering, delta, omikron, isolasjonshotell og hytteforbud er noen av ordene. 

Selv om testsenteret nå legges ned forutsettes det at kommunen raskt kan etablere testing igjen dersom behovet skulle oppstå. På Kløvertun er de klare.

Kontakt for media:  

Børge Røssaak Nilsen 
Kommunikasjonsrådgiver 
91 35 36 90 

6. juli 2020 1500.jpg

Testsenteret slik det så ut 6. juli 2020. Da var det et enklere telt foran hovedinngangen. 

Testsenteret Kløvertun 29. september 2022 1500.jpg

Teltet for testing slik det ser ut i dag. Det vil bli stående inntil videre slik at testing kan gjenopptas om det blir nødvendig.