Risikerer å kaste vaksinedoser

Vaksinasjonssenteret frykter at en stor del av 4500 doser Pfizervaksine som går ut på dato onsdag neste uke må kastes. Derfor åpnes nå for at alle innbyggere fra 18 år kan få oppfriskningsdose.

Kjersti Alice Jortveit.JPG

Kjersti Jortveit håper kristiansandere under 30 vil redde nær 4500 doser Pfizer som risikerer å gå ut på dato. Pfizer er anbefalt til personer under 30. Foto: Kristiansand kommune

- Den viktigste grunnen til at det ser ut til at vi får et overskudd er at mange ikke kommer til timen de er kalt inn til, sier Kjersti Jortveit, leder for Kristiansand vaksinasjonssenter i Sørlandsparken.

Alle over 45 som ikke har vaksinert seg til nå er innkalt via SMS.

- Hvis innbyggeren som er kalt inn vet at han eller hun ikke kan komme til timen, er det viktig å klikke for å takke nei, sier Jortveit.

Siste informasjonsbrev fra FHI sier at alle menn og kvinner under 30 er anbefalt Pfizer.

Møter ikke til time

Vaksinasjonssenteret har stor kapasitet, og det settes av tid og gjøres klart til 1600 vaksineringer hver dag. Hver dag er forskjellig, men det er ikke uvanlig at 300 eller flere ikke møter til timen på en dag.

- Vi antar at grunnen for mange er at de misforstår teksten, eller at de ikke leser informasjonen i SMS og lenke som er tilsendt. Vi har jobbet mye med denne informasjonen, men vi innser at informasjonsmengden rundt korona er stor og kompleks, sier Jortveit.

18 til 44 - bestill time

Alle innbyggere som har fylt 18 eller er eldre oppfordres nå til å bestille time på helsenorge.no, eller komme på drop-in på vaksinasjonssenteret onsdag 12. fra klokka 14.00 – 19.00.

(Vi har tidligere opplyst at tilbudet om oppfriskningsdose gjelder personer som fyller 18 i år. Det er ikke riktig. Du må ha fylt 18. Vi beklager feilen. Oppdatert: 12.1. Klokka 17.00)

  • Du kan komme til time eller til drop-in
  • Du kan komme til første, andre og til oppfriskningsdose
  • Fra og med tirsdag 11. januar kan alle fra 18 år og oppover få oppfriskningsdose
  • Du som har fått innkalling på SMS, må huske å bekrefte eller avvise timen 

Se mer informasjon, åpningstid for vaksinering og tider for drop-in vaksinering her  

Det er viktig at det har gått 4,5 måneder fra andre dose er satt til oppfriskningsdosen.

For dem med svært nedsatt immunforsvar, skal det gå 3 måneder mellom dose 3 og oppfriskningsdosen. Mellom første og andre dose må det gå 3 uker mellom to Pfizerdoser og 4 uker mellom en av hver, eller mellom to doser Moderna.

Til og med mandag var 30 år nedre aldersgrense for å få oppfriskningsdose i Kristiansand.

- Vi er glade for at vi nå kan tilby den viktige oppfriskningsdosen til hele den voksne befolkningen, sier Jortveit.

Tidligere har det også vært en utfordring at helsepersonell og lærere under 45 ikke har hatt mulighet til å bestille time på helsenorge.no.

Grunnen er at systemet bare kan åpnes etter alder. Siden alle over 18 kan bestille, er ikke dette lenger et hinder for at yngre helsepersonell og lærere kan bestille time til oppfriskningsdose.

- Glad for alle som kommer

Hun er også glad for at det stadig kommer personer for å sette sin første eller andre dose. Det tyder på at vaksineskeptikere har endret mening, og at personer som har sittet på gjerdet har bestemt seg for å ta vaksinen.

- Vi jobber fremdeles aktivt for å nå innbyggere som er skeptiske eller ikke har bestemt seg. Vi er glade hver gang vi innbyggere forteller oss at frykt eller skepsis har blitt snudd, sier Jortveit.

Kommunen jobber dessuten spesielt med tanke på å spre god informasjon i flerkulturelle miljøer.

Kontakt for media

Avdelingsleder Kristiansand vaksinasjonssenter
Kjersti Jortveit
41 50 82 86