Ny oppdatert vaksine til oppfriskning

Fredag 16. september tar vaksinasjonssenteret i Gyldenløves gate 2b å i bruk en ny oppdatert vaksine til oppfriskningsdose. Den nye koronavaksinen gir bedre beskyttelse mot å bli smittet.

-Vi tilbyr den nye vaksinen til oppfriskingsdose, sier smittevernoverlege i Kristiansand kommune, Priscilla Hilton.

Grunnvaksineringen, altså de to første dosene vaksine, vil fremdeles være av typen vaksine som har vært i bruk hittil. Begge vaksinetypene beskytter like godt mot alvorlig sykdom, men den oppdaterte beskytter noe bedre mot å bli smittet.

Den nye varianten kommer fra Pfizer/BionTech.

Dersom du skal ta oppfriskningsdose de nærmeste dagene, anbefaler smittevernoverlegen å vente til 16. september slik at du får den nye vaksinen.

Dersom du ikke ønsker å vente, vil du få vaksine som har vært i bruk hittil, og som er godt kjent. 

Dersom du allerede har fått oppfriskningsdose 2 trenger du ikke ta den oppdaterte vaksinen i tillegg. 

Like god mot alvorlig sykdom

-Den gamle vaksinetypen beskytter like godt mot alvorlig sykdom, og er et godt alternativ for den som foretrekker å ikke vente, sier Hilton.

Dersom du allerede har fått oppfriskningsdose 1 og 2, er du altså godt beskyttet.

- Vi er svært glade for at mange har fått oppfriskningsdoser av den gamle typen gjennom sommeren og ettersommeren. Det har bidratt til at de eldste og mest sårbare har vært godt beskyttet mot alvorlig sykdom gjennom sommerbølgen, sier Hilton.

Mulig å bytte time

Dersom du har time til oppfriskningsdose før den 16. september og ønsker å bytte, kan du først prøve på helsenorge.no. Mange har der mulighet til å bytte selv. Av tekniske årsaker er ikke dette mulig for alle. Det er også mulig å ringe kommunens vaksinetelefon 38 07 50 00 - tastevalg 6 og bytte time.

Dersom du har fått oppfriskningsdose 1 og 2, og nå ønsker å få en dose av den oppdaterte vaksinen, er dette ikke mulig. Per nå er siste vaksinedose oppfriskningsdose 2, og har du fått den, så får du ikke flere.

-Alle som har fått oppfriskningsgdose 2 har god beskyttelse. Den gamle vaksinen beskytter også mot smittespredning. Hovedforskjellen ligger altså i at den nye beskytter noe bedre mot å bli smittet.

Hva er oppfriskingsdose

 

Oppfriskingsdose 1:

Oppfriskningsdose 1 er for de fleste en tredje dose koronavaksine, og den er anbefalt for

  • alle i aldersgruppen 45 år og eldre, samt sykehjemsbeboere
  • alle over 18 år som tilhører risikogruppene
  • alle ansatte i helse- og omsorgstjenesten

Alle personer fra 18-44 kan få oppfriskingsdose 1 dersom de ønsker det. 

Oppfriskingsdose 2:

Oppfriskingsdose 2 er for de fleste en fjerde dose koronavaksine.

Alle fra 65 år og oppover, og sykehjemsbeboere, anbefales oppfriskingsdose 2.

Vaksineringen skjer på vaksinasjonssenteret i Gyldenløves gate 2b, i kvartalet mellom Markens gate og Vestre Strandgate.

Les mer om vaksinering i Kristiansand her.