Miljøuka inviterer til Noe for deg-marked – et nytt konsept!

–I år tilbyr vi et eget lokalt marked for kjøp og salg av lokale produkter, mat, små møbler, vintage klær, antikk, kunst og brukte ting av høy kvalitet. Vi har kalt det «Noe for deg», og markedet arrangeres lørdag 4. juni i Rådhuskvartalet, forteller prosjektleder for Miljøuka, Elizabeth Rojas.

IMG_9461.JPG

Prosjektleder for Miljøuka, Elizabeth Rojas, foran kunstinstallasjonen av brukt plast, "Hors d’oeuvres”,  laget av Erlend Evensen og Katarina Cierna. Installasjonen er en del av en kunstutstilling i Rådhuskvartalet.

Miljøuka i Kristiansand arrangeres for fjerde gang i år, fra 30. mai til og med 5. juni. Uka er blitt et etablert arrangement som samler mange gode krefter i Kristiansand som jobber for et bedre miljø og klima.

– Vårt nye tilbud, markedet «Noe for deg», ser ut til å bli en suksess med over 30 påmeldte selgere allerede. Her kan du melde deg på og selv selge ting som kan få ny eier, og du kan kjøpe fine produkter av andre, forteller en begeistret prosjektleder. 

Gratis åpningsfest på Festningen

– Åpningsfesten blir i år på Christianholms Festning, mandag 30. mai kl. 18. Åpningsfesten er et gratis arrangement fullspekket med innhold, og alle i Kristiansand er velkommen til å være med!

Under åpningsfesten deler vi ut Kristiansand kommunes Miljøpris, det blir faglige foredrag og minikonsert med kortreist artist Sofie Fjellvang. Geitmyra matkultursenter lager fiskesuppe og Tilstede mat og mer serverer nydelig og spennende plantebasert mat. Vi har fortsatt noen få ledige plasser, så skynd deg å melde deg på, inviterer Rojas.

40 arrangementer i løpet av uka

Miljøuka i Kristiansand i år omfatter om lag 40 arrangementer og aktiviteter. Mange av tilbudene er knyttet opp mot årets tema: ansvarlig forbruk og produksjon, bærekraftsmål 12.

– Lån en symaskin på biblioteket og reparer klær, få sykkelen din fikset gratis av Pedalen sykkelverksted, se film med tips til sykkelvedlikehold, bytt og kjøp på bruktmarkeder og gjenbruksbutikker, bytt planter og kjøp brukte bøker for en rimelig penge på bibliotekene.  Delta på seminarer, konferanser, debatter og konserter og se miljøfilmer, inviterer prosjektleder for Miljøuka i Kristiansand, Elizabeth Rojas, og viser til Miljøukas arrangementskalender for fullstendig program.

Under hele Miljøuka tilbyr spisesteder i Kvadraturforeningen smakfulle grønne retter i Spis Grønt Uka.  Bærekraftsfestivalen inviterer til konferanse, konserter og en internasjonal fotballcup for bærekraftsmålene. Odderøya Open  arrangeres pinsehelga, hvor kunstnere på Odderøya inviterer til salg og aktiviteter i naturskjønne omgivelser. Her skal også BUA Kristiansand vise og låne ut gratis fritidsutstyr. I Bendiksbukta kan du blant annet få prøve sup.

Faglige tilbud

Miljøvernenheten i Kristiansand kommune inviterer i år til frokostmøte med presentasjon av Kristiansands nye klima- og miljøstrategi som er på høring.

De to første dagene i Miljøuka inviterer Kristiansand kommune til den nasjonale konferansen GrønnPraksis 22 på Hotel Norge. Konferansen er en samarbeidsarena som viser gode eksempler på klimaomstilling fra hele landet.

Det blir temadag om urbant landbruk  med foredrag blant annet fra Landbruks- og matdepartementet. Naturvernforbundet inviterer til debatt om bevaring av naturverdiene i Kristiansand.

Videre blir det også et halvdagsseminar i grønne og sirkulære bygg  i Bølgen bærekraftsenter for å inspirere til gjenbruk, ombruk og økt bruk av trematerialer.

Tilbud til barn og unge

– Vi har en rekke tilbud også til barn og unge, barnehager og skoler spesielt. Geitmyra matkultursenter besøker en rekke barneskoler hvor de presenterer og inviterer elevene til å bli med på råvarens reise fra dyrkekassa, til tallerken, til kompost. FN-sambandet tilbyr byvandringsquiz om bærekraftsmålene for ungdomsskoler. Det er #Grønnsuperdag, og ikke minst spennende kunstinstallasjoner utstilt i Rådhuskvartalet som passer for små og store.

– Bli med på Miljøuka, vi håper du finner tilbud som passer for deg. Det viktigste er at vi er «miljøreddere» hver eneste dag. Miljøuka skal gi oss alle kunnskap og inspirasjon til å bli bedre dag for dag. Veien til et bedre klima og miljø starter med hver enkelt av oss, og vi har ansvar for å finne de gode løsningene sammen. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe, sier prosjektleder Elizabeth Rojas.