Mat i Sentrum på Torvet 3. september

Lørdag 3. september arrangeres Mat i Sentrum. Da fylles Torvet med lokal mat fra bugnende boder og griller, underholdning og aktiviteter. Arrangementet retter søkelyset mot nærdyrka mat og urbant landbruk.

Pizzafestival_geitmyra_web.jpg

Fjorårets suksess med pizzafestival for barn gjentas. Denne glade gjengen fra Geitmyra matkultursenter er igjen klar til å vise barna hvordan en pizza blir til. På bildet ser vi, fra venstre: Helene Isaksen, Silje Fossli, Ingrid Helene Dovland, Helene Gjesteland, Tessa Anderson og Nicolai Brenna Ertzeid. Foto: Kristiansand kommune.

Programmet for arrangementet, som varer fra kl. 10 til 15.30, finner du her

Se også Facebookarrangementet vårt og meld din interesse slik at du får en påminnelse.

– Pizzaen har blitt en del av vår matkultur, men den kommer ikke fra pappesken i frysedisken, slår Helene Isaksen fast. Avdelingslederen for Geitmyra gleder seg til å vise barna hvordan pizza blir laget, fra råvarer til ferdig pizza.

– Barna får prøve å male korn til mel, lage tomatsaus med ferske lokaldyrkede tomater og lære om prosessen fra ku til melk til ost. Det er kjempegøy å ta barna med på denne prosessen, sier hun.

Og selvsagt får barna smake på deilig pizza fra vedfyrt bakerovn. Det blir også pizzaquiz. Her er det bare for pizzaglade barn å stille opp!

Gratis smaksprøver

Vil du smake på nydelige nyhøstede grillede grønnsaker fra lokale produsenter? Grillene fyres opp på Torvet og det blir smaksprøver som kanskje kan inspirere deg til å prøve noe nytt på grillen. Det ryktes også at det vanker gratis iskrem til barna.

Fra frø til ferdig middag – crashkurs i miniskala grønnsaksdyrking

Liv Birkeland _web.jpg

Tror du at du ikke kan dyrke gulrøtter hjemme fordi du ikke har plass? Ta en prat med Liv Birkeland fra Parkvesenet og hun forteller deg hvor lite som skal til for å dyrke egne grønnsaker eller urter. Foto: Kristiansand kommune.

Under Mat i Sentrum viser Birkeland pallekarmer med grønnsaker som har blitt sådd fra frø før ferien og nå er klare til å høstes. Har du lyst til å prøve å dyrke noe selv, får du både grunnleggende kunnskap, tips og spennende tanker fra henne.

– Jeg håper å kunne slå av en god dyrker-prat med andre som er interessert i hvordan en kan glede seg over mat en har fulgt fra frø til ferdig middag, sier Birkeland. Hun legger til at hun ønsker å inspirere og dele kunnskap, slik at  folk bedre kan lykkes med dyrking i små hager. 

Urbant landbruk og jordvern

Liv Birkeland er prosjektleder for strategiplanen for urbant landbruk, som er under utarbeidelse. Det er ønskelig med mer tilrettelegging for både skolehager og bydelsparseller, slik at folk kan dyrke der de bor. 

I tilknytning til Mat i Sentrum inviterer Statsforvalteren i Agder til seminar  om "Jordvern i det store bildet". Seminaret finner sted fredag 2. september i bystyresalen i rådhuset i Kristiansand. Temaet  blir belyst fra ulike aktører på Agder og fra nabofylket Rogaland.
Du kan lese mer om arrangementet på nettsiden til Statsforvalteren i Agder

KuToppen og UKM underholder under Mat i Sentrum

Foto Dyreparken 1_web.jpg

Populære Klara og Gaute fra KuToppen underholder fra scenen på Torvet klokken 12, 13 og 14. Foto: KuToppen.

Hver halvtime fra klokken 11 til og med klokken 14 blir det underholdning fra scenen. Klara og Gaute fra KuToppen i Dyreparken kommer med eget show, og dyktige artister fra UKM underholder med sang og musikk. Det er Trygve Breiland, Malin Seteklev og Lea Kulland Solfjeld fra UKM som kommer.

Andre aktiviteter

Flere interesseorganisasjoner stiller også opp og informerer og svarer på spørsmål fra publikum. Det samme gjør lokale produsenter som tar med egne produkter for salg.

Kristiansand kommune ved klima- og arealutvikling slår et slag for sin nye nettside om bærekraft., Klimarådgiver Elin Osnes Strand tar med seg bærekraftsterningene  og viser fram den nye nettsiden hvor du mellom annet får tips om hvordan  du kan bli mer klima- og miljøvennlig.Ta gjerne en sniktitt her: https://www.kristiansander.no/baerekraft

Glimt fra pallekassene_web.png

Over vises glimt fra pallekassene som har blitt sådd og dyrket fram ved Geitmyra i sommer. Lørdag tar de turen til Torvet, og du kan komme og se hvilke grønnsaker som har vokst fram over sommeren, og få gode tips til hvordan du kan dyrke selv hjemme. Fotomontasje: Kristiansand kommune.

OM MAT I SENTRUM

  • Mat i Sentrum er et samarbeidsprosjekt mellom Kristiansand kommune, Statsforvalteren i Agder, Agder fylkeskommune, Geitmyra Matkultursenter for barn og Landbrukets Dag SA, med støtte fra Innovasjon Norge.
  • Hensikten med arrangementet er å rette søkelyset på nærdyrka mat og urbant landbruk.
  • I år et det fjerde gang matfestivalen arrangeres. Den har tidligere blitt gjennomført i 2018, 2019 og 2021. I 2020 ble den avlyst grunnet pandemien.
  • Har du spørsmål om arrangementet kan du sende e-post til: post@landbruketsdag.no