Kristiansand deltar i opprop mot krigen i Ukraina

Tidligere denne uka var 200 europeiske ordførere, varaordførere og kommunedirektører samlet i et digitalt møte om krigen i Ukraina.

Foto opprop Ukraina.jpg

Foto fra teamsmøtet som omhandlet oppropet (Foto: Metropoliagdansk)

 

De har nå signert et felles opprop som fordømmer krigen i Ukraina.

Oppropet omhandler tre hovedpunkter.  

  1. Oppfordring til å bli med å tvinge den russiske regjeringen til å åpne humanitære korridorer
  2. Gjennomføring av idéen om europeisk solidaritet, slik at man så snart som mulig utarbeider og gjennomfører bestemmelser om mottak og omplassering av flyktninger i Europa
  3. Handelsblokade mot Russland og Hviterussland inntil den russiske hæren trekker sine styrker ut av Ukraina  

 

Politisk press

Varaordfører Erik Rostoft deltok i møtet på vegne av Kristiansand. Et titalls norske byer var representert, inkludert Oslos ved byrådsleder Raymond Johansen.  

Varaordfører Erik Rostoft - liggende bilde.jpg

Varaordfører Erik Rostoft. (Foto: Anne-Lise Norheim)

– Situasjonen i havnebyen Mariupol i Ukraina er nå kritisk. Byen er uten strøm, vann og mat, uttaler varaordfører i Kristiansand Erik Rostoft. Han legger til at ordføreren i byen er kidnappet, og oppropet krever at han og andre ordførere i samme situasjon blir satt fri umiddelbart.  

– Kristiansand deltar i oppropet for å være med og legge politisk press på Russland. I tillegg engasjerer vi oss i mottak av flyktninger. Formannskapet har vedtatt å foreslå at gir en million kroner i akutt nødhjelp for Ukraina, sier Rostoft.  

Rostoft forteller videre om et enormt press på landene i området rundt Ukraina som er første stopp for flyktningene på sin vei ut av Ukraina.  

– Dette er den største flyktningestrømmen siden andre verdenskrig, og vi må alle gjøre vårt. Kristiansand har besluttet å øke kapasiteten i våre asylmottak med inntil 1000 plasser og bosette 500.

Her kan du lese den engelske versjonen av oppropet.