Bli med på Demokratiuka 2.–8. mai

Det som opprinnelig startet som Europakonferansen om demokrati og menneskerettigheter er nå utvidet til en hel demokratiuke.

 

Demokratiuka Facebook 7712 -arr og link 229.jpg

Fra 2. til 8. mai er det laget et spennende og variert program med en rekke arrangementer rundt om i Kristiansand. Fellesnevneren for alle er at de omhandler temaer som har med demokrati og ytringsfrihet å gjøre.

Kristiansands ordfører Jan Oddvar Skisland står for den offisielle åpningen av Demokratiuka på mandag 2. mai klokka 14.00 i Kristiansand teater.

Jan Oddvar Skisland_fotograf Svein Tybakken Kristiansan kommune.jpg

Jan Oddvar Skisland (foto: Kristiansand kommune, ved Svein Tybakken)

Umiddelbart etter åpningen blir det en debatt om ytringsfrihet i regi av Kulturredaksjonen i Kristiansand kommune. ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter har også en rekke arrangementer i løpet av uka, det samme har Universitetet i Agder.

Arrangementene spenner fra kunst og kultur til undervisning, utdanning, forskning og formidling. Det legges stor vekt på å involvere unge i arrangementene.

Du finner hele programmet på www.demokratiuka.no

Hovedarrangementet i Demokratiuka er Europakonferansen som finner sted torsdag 5. mai.

Toppaktuelt

Europakonferansen 5. mai tar opp krigen i Ukraina, og hvordan det europeiske samarbeid skal fungere framover uten Russland.  Fra Ukraina kommer tidligere president Viktor Jusjtsjenko, ledsaget av Ukrainas ambassadør i Norge, Viatcheslav Yatsiuk.

– Vi setter stor pris på at stortingspresident Masud Gharahkhani vil åpne konferansen. Det er en stor anerkjennelse av Kristiansands arbeid med å støtte demokrati og menneskerettigheter, sier han.

Europarådet er fast medarrangør av Europakonferensen, og visegeneralsekretær Bjørn Berge deltar også ved åpningen. Konferansens ordstyrer er den amerikanske forfatteren og journalisten Nina Burleigh fra New York.

Dette er tredje året Kristiansand samarbeider med Europarådet om en internasjonal konferanse om demokrati og menneskerettigheter.

Sju partnere

– I 2021 inngikk vi en samarbeidsavtale med Universitetet i Agder, ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, Kilden teater og konserthus, Sørlandets kunstmuseum / Kunstsilo og Cultiva om et langsiktig samarbeid for en årlig Europakonferanse. Nå er også Agder fylkeskommune med blant partnerne, og det setter vi stor pris på, understreker ordfører i Kristiansand Jan Oddvar Skisland.

Se www.europakonferansen.no for mer informasjon.

 

Europakonferansen Facebook -arr og link 4.jpg