Vant Sørlandets litteraturpris 2021

Bibliotekansatt og forfatter Mirjam Kristensen har vunnet Sørlandet litteraturpris i kategorien skjønnlitteratur. Forfatter Pål Kristian Eriksen vant prisen i kategori sakprosa.

Vinnerne av Sørlandets Litteraturpris 2021.jpg

Vinnerne av årets Sørlandets litteraturpris er Mirjam Kristensen (foto Pål Gitmark Eriksen) og Pål Kristian Eriksen (foto Ram Gupta).

Sørlandets litteraturpris utdeles hvert år 23. april i forbindelse med Verdens bokdag. En jury hadde nominert seks forfattere med bøker innen kategoriene skjønnlitteratur og sakprosa. Publikum fikk deretter stemme på sin favoritt og avgjorde hvilken av bøkene som fikk pris.

Juryen

Ingen av jurymedlemmene jobber på folkebiblioteket.

  • Randi Nilsen (leder), pensjonert fylkesbiblioteksjef, Arendal
  • Magnus Thunes Jensen, lektor ved Universitetet i Agder
  • Torbjørn Hodne, universitetslektor og faglitterær forfatter
  • Steinar Thorsen, pensjonert biblioteksjef, Tvedestrand
  • Guri Idsø Viken, litteraturviter, skribent og forfatter

Vinneren i kategorien skjønnlitteratur

Forfatter Mirjam Kristensen fra Lyngdal vant Sørlandet litteraturpris 2021 i kategori skjønnlitteratur for boken «Et plutselig mørke» - Forlaget Oktober. 

Juryens begrunnelse 

Judith har fortellerstemmen i romanen, og gjennom henne får vi tegnet et bilde av venninnen Hulda, og hennes kompliserte liv. Et brev fra Hulda, som Judith får på slutten av historien, gir svar på uløste spørsmål Judith har for å kunne forstå venninnen. «Kristensen skriver tenksomt og fint, og utforsker relasjoner og eksistensielle erfaringer som død, tilknytning, depresjon og ensomhet.» skriver Dagbladets anmelder Maya Troberg Djuve. 

Vinneren i kategori sakprosa

Forfatter Pål Kristian Eriksen fra Lyngdal vant Sørlandets litteraturpris 2021 i kategori sakprosa med boka «Nye språk i Norge – en språkodyssé» - Pax Forlag.

Juryens begrunnelse 

Med innvandring fra de fleste verdenshjørner har vi fått et mangfold av språk til det norske samfunnet. Mens det fremdeles er norsk, nynorsk og samisk som er våre hovedspråk, og barna våre lærer engelsk fra første klasse, snakkes det polsk, arabisk, somali, tyrkisk, kurdisk og mange flere språk rundt oss hver eneste dag. Forfatteren, som er multilingvist og språkentusiast, tar oss med på en spennende språkreise, med mål om at vi skal lære mer om språkene som omgir oss. Med humor og eleganse forteller han om språkenes historie, slektskap og uttale, og med lingvistiske godbiter som «funfacts».

Se opptak fra utdelingen

Utdelingen fant sted fredag 23. april i Kristiansand Kunsthall og vinnerne mottok 15 000 kroner og et kunstverk hver. 

Utdelingene kan du se her 

Vant Sørlandets litteraturpris for andre gang

Mirjam Kristensen Foto Pål Gitmark Eriksen Forlaget Oktober.jpg

Mirjam Kristensen har skrevet seks romaner og mottatt en rekke priser. Da hun utgav boken «Et plutselig mørke» i fjor hadde hun 20-årsjubileum som skjønnlitterær forfatter. Nå har hun vunnet Sørlandets litteraturpris for andre gang.

– Jeg syns det var veldig hyggelig å bli nominert. Det er jo et sjansespill siden det er publikum som skal avgjøre hvem av de tre nominerte i kategorien skjønnlitteratur som får prisen. Jeg syns det er kjempegøy å vinne den. Jeg har også fått noen andre priser for de andre bøkene mine og jeg føler meg veldig heldig og litt flink. Jeg har også vært nominert og vunnet Sørlandets litteraturpris i 2002. Derfor er det gøy med Sørlandets litteraturpris siden den blir stemt frem av publikum for da har man fått litt annerkjennelse fra dem også, sier Kristensen.

Utgav sin første bok som 22-åring

Mirjam Kristensen startet å skrive allerede som barn og har alltid hatt et forhold til litteratur. På slutten av videregående valgte hun å satse på skriving. Hun sendte inn noveller til konkurranser, kom på trykk i bok og kom inn på folkehøyskole med skrivelinje. Dette gav mersmak og kun få år senere utgav hun sin første bok som hun mottok debutantpris for og karrieren skjøt rakettfart.

– Da jeg gikk på folkehøyskolen bestemte jeg meg for å bli forfatter. Jeg utgav min første bok 2-3 år senere og i dag er det veldig rart å se tilbake på det. For nå som jeg er voksen skjønner jeg hvor ung jeg faktisk var, men på det tidspunktet syns jeg det var på høy tid å få gitt ut en bok da jeg var 22 år. Men jeg fikk debutantpris for den første boka så det er klart at jeg har hatt en rakettkarriere, sier Kristensen.

Utforsker vennskapsforhold

I flere av bøkene har Mirjam Kristensen vært opptatt av vennskap og det å utforske vennskapsforhold. I hennes sin siste roman «Et plutselig mørke» blir leseren kjent med Judith og Hulda som har vært venninner siden ungdomsårene hvor hun ene velger å forsvinne for en periode.

– Romanen handler om to voksne kvinner som har vært venninner siden de var ungdom. Selv om man blir godt voksen er det ikke sikkert at man er 40 år gammel i det vennskapet med ungdomsvenninnen. Da kan det plutselig dukke opp ting for 20 år siden, eller det kan dukke opp gamle ting som fortsatt kan ha en relevans og hvilken betydning det kan ha for en; ungdomstid, bli voksen, å bli ansvarlig, være forelder. I boka velger hun ene å forsvinne for en periode. Hun forsvinner fra mann og barn og all kontakt og kommunikasjon med folk i livet sitt og romanen handler også om hva det gjør med de som står rundt. Det er første gang jeg skriver om to kvinner på min egen alder på den måten så det er en ekte samtidsroman for min del, sier hun.

Forfatter med forkjærlighet for folkebibliotek

I tillegg til å være prisvinnende forfatter jobber også Mirjam som fulltidsansatt på Kristiansand folkebibliotek. Der har hun en allsidig jobb som bibliotekar, har hovedansvar for litteraturformidling, er prosjektleder for Kunstens og Litteraturens hus og lager podkaster. Hun har lang fartstid som bibliotekansatt og syns tilbudet om folkebibliotek er fantastisk.  

– Jeg har alltid jobbet i folkebibliotek. Jeg har jobbet i Bergen, Oslo og på skolebiblioteket i Oslo Katedralskole før jeg flyttet til Kristiansand. Ettersom jeg har vært forfatter siden jeg var 21-22 år har jeg har bestandig vært freelancer og hatt deltidsjobber. Nå er det første gang jeg jobber 100% i en stilling og jeg syns det er fantastisk at vi har kommunalt folkebibliotek. Stedet er så viktig for innbyggere for her er det helt åpent og fritt for alle, og hvem som helst kan ta det i bruk. Det er også et veldig fint sted å være for min del og til å formidle litteratur utfra, sier hun.