Vaksinering av 16- og 17-åringer

- Det er ikke klart hvordan Kristiansand kommune går frem med vaksinering av 16- og 17-åringer. Ikke ring og spør, ber leder av kommunens innbyggertorg Helle Geheb.

- Vi går ut med informasjon når det er avklart, sier Geheb.  

Kommunens vaksinetelefon og sentralbord opplever torsdag stor pågang etter at det i går ble kjent fra regjeringen at 16- og 17-åringer skal tilbys koronavaksine. 

Assisterende kommuneoverlege Priscilla Hilton sier at det er uproblematisk for Kristiansand kommune å håndtere det nye tilbudet.

Men det er altså ennå ikke avklart hvordan kommunen skal gå frem. Det er heller ikke klart hvordan aktuelle innbyggere skal gå frem.  

Informasjon om drop-in

Ved et tilfelle har vaksinasjonssenteret sendt ut informasjon om drop-in vaksinering for elever i videregående tidligere i går. Samme dag som regjeringen informerte om at også 16- og 17-åringer skal vaksineres. 

- Informasjonen vi sendte skolene gjelder elever i videregående som er født i 2003 eller før, altså 18-åringene eller de som fyller 18 i løpet av året, sier Anette Lauvås Haabesland, leder av vaksinasjonssenteret. 

- Det er ikke avklart hvordan vi går frem med vaksinering av 16- og 17-åringer. Vi har nå presisert dette for skolene, sier hun.

Fra pressemeldingen

I en pressemelding fra regjeringen står blant annet dette:  

"16- og 17-åringer vil få tilbud om vaksine etter at befolkningen over 18 år er fullvaksinert. Det åpnes likevel for at kommunene i særlige tilfeller kan gi vaksine til enkelte 16-17-åringer tidligere, for eksempel ungdom som skal gå på skole i utlandet og har økt risiko for å bli smittet.  

På grunn av komplisert logistikk og at ikke helsesykepleiere på skolene skal bindes opp til arbeidet med vaksinasjon, vil vaksinasjonen foregår i vaksinasjonssentre i kommunene, slik som for resten av befolkningen.

Dette er i tråd med anbefalingen fra FHI.   Det er nå to vaksiner som er godkjent for bruk i aldersgruppen 12-17 år, BioNTech/Pfizer sin vaksine Comirnaty og Moderna-vaksinen Spikevax. FHI sin foreløpige anbefaling er at norsk ungdom som hovedregel skal tilbys Comirnaty."

Kontakt for media

Kommunikasjonsrådgiver 
Børge Røssaak Nilsen
91 35 36 90