Oppfriskningsdose til alle over 65 år

Regjeringen vil tilby en oppfriskningsdose til alle over 65 år. Kristiansand kommune er i gang med å vurdere det praktiske rundt vaksineringen.

Husk: Oppfriskningsdosen skal ikke settes før tidligst seks måneder etter vaksine nummer to. Det skal også være minst én uke mellom denne vaksinen og en eventuell influensavaksine. 

Oppfriskningsdosen blir satt på vaksinasjonssenteret på Sørlandssenteret

Helseminister Bent Høie fortalte om regjeringens beslutning 5. oktober. Den er i tråd med anbefalingen fra FHI, og kommer etter at det europeiske legemiddelsamarbeidet (EMA) 4. oktober godkjente bruk av Pfizer til dose nummer tre. Dosen kalles for oppfriskningsdose. Moderna er enda ikke godkjent til dette.

Hensikten med oppfriskningsdosen er å øke beskyttelsen mot å bli alvorlig syk. Dosen vil også gi økt beskyttelse mot andre virusvarianter, i tillegg til at vaksinebeskyttelsen varer lenger.

Oppfriskningsdosen skal ikke settes før tidligst et halvt år etter vaksine nummer to. Det skal også være minst én uke mellom denne vaksinen og en eventuell influensavaksine.

Rekkefølgen vil være den samme som sist:

  1. Først de som er 85 år og eldre og de som bor på sykehjem (uavhengig av alder)
  2. De mellom 75 og 84 år
  3. De mellom 65 og 74 år

FHI anbefaler ikke oppfriskningsdosen til andre nå. Men FHI vil fortløpende vurdere dette både for helsearbeidere under 65 år og til de med underliggende sykdommer og som er mellom 18 og 65 år. (De med immunsvikt i denne aldersgruppen får allerede dose tre som en del av den ordinære vaksineringen).

Regjeringen har også bestemt å tilby vaksinedose nummer to til de som er vaksinert med Janssen-vaksinen. Dette for å øke beskyttelsen, siden Janssen-vaksinen er en én-dosevaksine. Vi kommer tilbake med informasjon om hvordan dette skal gjøres i Kristiansand. 

Lenke til regjeringen 

Til media

Kontaktperson er kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik: 469 31 686