Trapper ned på vaksinasjonssenteret

Nå trappes aktiviteten på vaksinasjonssenteret ned. I morgen fredag er det stengt. Fra neste uke er det bare åpent onsdager. Det blir også drop-in vaksinering i Rådhuskvartalet i sentrum for å få med flere.

Pauline Bermingham Bye.jpg

Sakker farten. Pauline Bermingham Bye, avdelingsleder ved vaksinasjonssenteret i Kristiansand, jobber nå med å redusere driften etter mange måneder effektiv og god jobbing sammen med gode kolleger.  Foto: Kristiansand kommune

Nytt er også at det åpnes for vaksinering i Rådhuskvartalet ved Torvet.

  • Du kan ta vaksinen på drop-in, det vil si at du bare møter opp uten timebestilling, både i Rådhuskvartalet i sentrum og på vaksinasjonssenteret på Sørlandssenteret.
  • Du kan få både første og andre dose på drop-in. Det er også drop-in for personer som skal ha tredje dose. 
  • Her er oversikt over åpningstider og hvilken vaksine som tilbys
  • Du kan også bestille time til første eller andre dose på helsenorge.no.
  • Kristiansand kommune tilbyr vaksine fra Moderna og Pfizer. Det tilbys en bestemt vaksinetype hver dag det er åpent for vaksinering. Dermed velger du hvilken vaksine du vil ha ved å velge hvilken dag du går til vaksinering.

Dersom du må bestille time til vaksinering kan du først prøve å bestille via helsenorge.no. Du kan også ringe vaksinetelefonen og bestille time: 38 07 50 00 - tastevalg 6.

Voldsomt trykk

Gjengen på vaksinasjonssenteret begynte forsiktig med å vaksinere helsepersonell tidlig i april. Fredag 9. april var første ordinære åpningsdag for innbyggere. Så fulgte uker og måneder med et voldsomt trykk.

Fastlegene gjorde et stort løft med å vaksinere innbyggere over 65 som ikke bor på sykehjem, men praktisk talt alle under 65 har fått vaksinen på Sørlandssenteret.

Totalt har om lag 68 500 personer blitt vaksinert på senteret. De yngste er 12 og skal slik reglene er i dag, bare ha én dose. De fleste over 15 år får to doser, og om lag 4 000 personer skal ha tredje dose. Totalt er det altså satt om lag 140 000 doser vaksine på vaksinasjonssenteret. 

- Spennet har vært enormt på kort tid. Da vi åpnet dørene var vaksinen mangelvare og veldig etterlengtet. Nå er vi gjennom massevaksineringen. Norge er åpent igjen, og vi strever litt med å få de siste til å vaksinere seg, sier Pauline Bermingham Bye, avdelingsleder ved vaksinasjonssenteret.

- Bruk muligheten nå

Innbyggere som ennå ikke har vaksinert seg, bør bruke muligheten mens det fremdeles er så lett og tilgjengelig.

- Det vil være mulig å få vaksinert seg etter at vi har stengt eller redusert driften ved vaksinasjonssenteret, men vi gir et kjapt og tilgjengelig tilbud som er svært godt og lett å bruke, sier Bermingham Bye.

Det er to grupper som skiller seg ut med lavere vaksineandel enn andre. Det er innbyggere i alderen 25 til 39 år, og det er flerkulturelle innbyggere.

- Det blir jo faktisk bare viktigere og viktigere å vaksinere seg, sier avdelingslederen og peker på at når samfunnet åpnes opp, øker risikoen for smitte blant dem som er uvaksinert.

Bermingham Bye sier at de går til ulike tiltak for å få de siste etternølerne til å vaksinere seg.

- Vi går aktivt ut med informasjon i flere miljøer og på flere språk. Vi gjør det vi kan for å bli mest mulig tilgjengelige slik at det blir lettest mulig å ta vaksinen, sier Bermingham Bye.

Vaksinasjonssenteret kommer til å være en synlig del av Sørlandssenteret en stund til. Det er ikke besluttet en dato for stenging.

Vaksinerer i sentrum

Det blir nå for første gang tilbud om vaksinering også i Rådhuskvartalet. Vaksinasjonssenteret kommer til å gjøre seg klare tirsdag og torsdag de to første ukene i oktober.

Det er dessuten drop-in vaksinering i vaksinasjonssenteret alle onsdager i oktober.

To måter å få vaksinen på:

Gå på drop-in enten i Rådhuskvartalet i sentrum eller på Sørlandssenteret. Du kan få både første og andre dose på dropin, og de som skal ha tredje dose kan også komme. 

Her er oversikt over åpningstider og hvilken vaksine som tilbys

Dersom du ønsker å bestille time til vaksinering kan du først prøve å bestille via helsenorge.no. Du kan også ringe vaksinetelefonen og bestille time: 38 07 50 00 - tastevalg 6.

Samtykke for de yngste

De under 17 år som ønsker å vaksineres etter at tilbudet gjennom skolene nå er over, kan møte til drop-in-vaksinering de dagene det vaksineres med Pfizer.

Kommunen følger FHIs anbefaling om at det er denne vaksinen de yngste skal ha.

Det er altså ikke nødvendig å ringe til vaksinetelefonen. Ungdommen møter på vaksinasjonssenteret eller Rådhuskvartalet på et tidspunkt det vaksineres med Pfizer. Ta gjerne med en eller begge foresatte. Husk også å ta med ID-papir. 

De som er yngre enn 16 år trenger samtykke fra begge foresatte. Husk å ta med samtykke fra den andre foresatte, hvis ikke begge er med. Det må være et skriftlig samtykke enten på papir eller på e-post.

Kontakt for media

Avdelingsleder Kristiansand vaksinasjonssenter
Pauline Bermingham Bye
97 62 10 76