Dropper du syklingen om vinteren?

Sykkelbruken økte kraftig i 2020. Dessverre er det mange som dropper syklingen når vinteren kommer, men må det være sånn?

_Y1A1943-1.jpg

Floor Kortman sykler fra Andøya til Kristiansand hver morgen. Foto: Jacob J. Buchard 

Det å få folk over fra bilbruk til sykkel er noe både stat, kommune og fylkeskommune er interessert i, for å redusere bilbruk. Tallene i Kristiansand kommune viser at biltrafikken gikk betydelig ned, om man ser hele 2020 under ett. I perioden august til desember økte sykkelbruken med hele 25 prosent sammenlignet med året før.  

El-sykkel er populært 

– Vi vet ikke så mye om grunnen, men vi antar at det er en kombinasjon av flere ting. Koronaen har nok spilt inn. Så har vi også den underliggende effekten av at flere har fått øynene opp for el-sykkel. Vi har et rimelig bra sykkelveinett som har blitt tatt i bruk av nye el-syklister, sier Jan Erik Lindjord, enhetsleder for areal og transport i Kristiansand kommune. 

Dessverre er det mange som dropper syklingen når vinteren nærmer seg. Tidlig i september var det rundt 23.000 passeringer i uka på kommunens målepunkter. I slutten av november hadde dette falt til 13.000 i uka. I ukene i desember, som rett nok var ganske regnvåte, falt antall syklende til 10.000.  

Er det i det hele tatt mulig å få folk til å sykle hele året?  

– Det er nok mange som tror det er mer ubehagelig å sykle hele året enn det faktisk er. Du trenger vanligvis ikke å kle deg som om du skal på ekspedisjon. Og så kan man nok skille mellom de som har greie muligheter for å skifte på jobb og de som ikke har det, sier Lindjord. 

Floor Kortman er fra Nederland og jobber med blant annet sykkel i Kristiansand kommune. Hver morgen tar hun sykkelen fra Andøya til sentrum, også på vinteren. 

– Jeg flyttet hit i november og da prøvde jeg for første gang å sykle med piggdekk. Sykling om vinteren er egentlig ikke noe spesielt. Jeg bare kler meg godt, kjører med piggdekk og kjører litt mer forsiktig hvis det kommer en skarp sving.  

Jeg har bil og kjørte til jobb en gang, men da angret jeg. Den dagen ble det veldig fint vær, sier hun og smiler.