Svært mange 16- og 17-åringer vaksinert

Flere enn 8 av 10 unge i alderen 16 til 17 i Kristiansand er vaksinert med første dose. – Vi er svært fornøyde, men ønsker å vaksinere enda flere, sier lederen av vaksinasjonssenteret.

Tall fra Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK viser altså at 2281 innbyggere i Kristiansand i alderen 16-17 år er vaksinert med første dose. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det er 2569 innbyggere i aldersgruppa.

Dermed er altså om lag 86 prosent av gruppa vaksinert i Kristiansand. Det utgjør flere enn 8 av 10. 

Godt samarbeid

Vaksineringen av aldersgruppa har pågått siden starten av sommeren. Men brorparten av ungdommene ble vaksinert i et godt samarbeid med de videregående skolene fra mandag 30. august til fredag 3. september.

- Ungdommene stilte opp når de skulle, og de var flotte å ha her på senteret. Nå får vi ytterligere om lag 200 i en oppsamlingsrunde på fredag. Dermed vil andelen vaksinerte bli enda høyere, sier avdelingsleder for vaksinasjonssenteret, Pauline Bermingham Bye.

Kommunens ungdomstjeneste har bidratt til å nå unge som ikke går på skole. Andre kan også bidra, mener Bermingham Bye.

- Vi har ikke liste over personer som ikke går på skole, så vi kan ikke uten videre kontakte dem selv. Foreldre og andre som er nær ungdom i 16-17-årsalderen som ikke går på skole, kan si fra til dem om tilbudet, sier hun.

De bestiller time gjennom kommunens vaksinetelefon 38 07 50 00, tastevalg 6.

- Livet tilbake

- De fleste ungdommene vi hadde her på vaksinasjonssenteret var svært glade for å få vaksinen. De sa de ville ha livet sitt tilbake, sier Bermingham Bye.

En viktig grunn til at andelen vaksinerte med første dose ble så høy på så kort tid, er altså det gode samarbeidet med skolene. Skolene sørget blant annet for for at rett elever var på plass til rett tid, og busser inn og ut gjorde det hele svært effektivt. 

Skolene hadde også informert elevene godt om at det er viktig å ha spist frokost før vaksinering.

- Blir du vaksinert på tom mage og med lavt blodsukker, er risikoen mye høyere for å få en reaksjon rett etter vaksinering. Vi hadde nesten ingen besvimelser, sier Bye, som heller ikke har fanget opp at det har vært tilfeller av alvorlige bivirkninger.

Kontakt for media:

Avdelingsleder Kristiansand vaksinasjonssenter
Pauline Bermingham Bye
97 62 10 76