Sprengt testkapasitet – vanlig karantene for unge

Barnehagebarn og elever i grunnskolen må i vanlig smittekarantene i 10 dager dersom de er nærkontakter til en smittet på skolen eller barnehagen. Unntaksordningen gjelder fra og med fredag 3. september til og med mandag 6. september kl. 08.00.

Vanlig smittekarantene i 10 dager

Enkelte har fått beskjed om vanlig smittekarantene allerede torsdag 2. september. De det gjelder skal følge den beskjeden de har fått fra koronasenteret. 

- Testkapasiteten er helt sprengt. Derfor er vi dessverre helt nødt til å ta dette grepet fra og med nå og gjennom helga. Ordningen gjelder for barnehagebarn og elever i grunnskolen. Disse har siden 16. august hatt anledning til å teste seg ut av smittekarantenen. En vanlig smittekarantene varer i ti dager. Først etter dag sju er det mulig å teste seg ut av smittekarantenen. Barna skal fortsatt teste seg ved symptomer, men de kan altså ikke teste seg ut av karantenen før dag sju, sier kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik.

Vanlig smittekarantene

To på gult

Både Lovisenlund og Hånes skole (avdeling Brattbakken) vil være på gult nivå fra mandag 6. september. Grunnen er mange smittede elever, og et ønske om å begrensen videre smittespredning. Beslutningen er tatt av kommuneoverlegen, etter samråd og dialog med oppvekst og skolene. 

Selvtesting

Hvis smittesituasjonen tillater det, starter kommunen mandag 6. september med selvtesting som alternativ til smittekarantene. Dette vil gjelde for grunnskoleelever og elever i videregående skole. Unntaket er de som blir satt i smittekarantene fram til mandag klokka 08.00. De skal uansett gjennomføre den vanlige smittekarantenen på ti dager, med mulighet til å teste seg ut etter sju dager.   

Sak om selvtesting 

- Situasjonen vi har i Kristiansand nå viser dessverre hva som kan skje når vi ikke er like skjerpet på å følge de vanlige smittevernreglene. Vi må igjen minne hverandre på at vi bruke munnbind hvis vi ikke kan holde avstand, vi må vanske hendene godt og ofte, holde oss hjemme når vi er syke og møte så få som mulig. Og - selv om kapasiteten er veldig presset – det er fortsatt viktig at vi tester oss ved symptomer, sier Styrk Fjærtoft Vik.